Kun kuvista syntyi runoja

Näyttely

Sinikka Tuohimaan Muutos, kuvia ja runoja vuosilta 1997 - 2001 Galleria Art Halvaressa Oulussa 23.9. saakka.

Tamperelainen Oulun yliopiston kirjallisuuden professori Sinikka Tuohimaa on pystyttänyt kuvistaan ja runoistaan näyttelyn Galleria Art Halvareen Ouluun.

Esillepanon nimi Muutos, kuvia ja runoja kertoo mitä tuleman pitää. Esillä on 60 monotypiana tai kollaasitekniikalla toteutettua pientä kuvaa ja niihin liittyen yli 40 runoa, siis hurja määrä katsottavaa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan sen kanssa saman nimen omaava vihko, joka esittelee suppeammalla otoksella niitä kuvia ja runoja, joita ripustuksessa on nähtävillä.

Tuohimaa on lyriikan tutkija. Hän sanoo olleensa hyvin kriittinen omaa kirjoittamistaan kohtaan. Kuvia hän ryhtyi tekemään sairastuttuaan vakavasti. Harrastajana rajoitteet olivat löyhemmät ja kuvien kautta hän löysi runojen kirjoittamisen.

Teoksista voi löytää viitteitä Tuohimaan tutkimukselliseen orientaatioon. Nainen ja naiseus on monessa työssä läsnä. Niistä voisi varmaankin tehdä tulkintaa feminismistä, mutta enemmän kuvat ja niistä syntyneet runot esittäytyvät selviytymistarinana: kuvina muutoksesta.

Monotypioina syntyneet pienet grafiikanvedokset ovat maalauksellisessa ilmaisussaan joustavia. Välillä ne ovat täysin abstrakteja, jopa ekspressionistisia sellaisia. Toisaalla on taas esittävää maisemaa tai ihmishahmoja, jotka usein kiinnittyvät antiikin mytologian naisiin.

Ripustus on suuresta kuvamäärästä johtuen tiheä ja epätavallinenkin. Kokonaisuus on levoton ja kuin muotoaan etsivä, mitä vahvistaa monenlainen kehystys.

Näyttelyn ilmettä olisi voinut viilata. Tietty yhteneväisyys ja pienempi teosmäärä olisivat helpottaneet katsojan osaa. Samalla olisi kuitenkin voitu hävittää se harrastajamainen kotikutoisuus, joka näyttelyssä kiinnostaa ja jonka esittäminen on osoitus rohkeudesta.

Timo Jokelainen

Kirjoituksen muisti. Sinikka Tuohimaa on yhdistellyt kuvissaan vanhoja käsinkirjoitettuja tekstejä monotypialla tehtyihin kuviinsa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva