Käytölle kolme vaihtoehtoa

Konsultti säilöisi Reinilän talon kotimuseona tai edustustiloina

Liisa Laine

OULU Oulun kaupungin tilaamassa konsulttiselvityksessä Reinilän talon tulevalle käytölle esitetään kolmea eri vaihtoehtoa. Selvityksessä on myös laskettu vaihtoehtojen kustannuksia.

Rakennuspäällikkö Jukka Heikkilä kaupungin tilapalveluista ei tässä vaiheessa halua paljastaa summia tai vaihtoehtojen keskinäistä järjestystä. Kyseessä on vielä luonnos, eikä asiasta ole ehditty kaupungin sisällä keskustella.

Yhtenä vaihtoehtona on talon säilyttäminen virkamieskotimuseona. Kajaaninkadun ja Mäkelininkadun kulmassa hotelli Cumulusta vastapäätä sijaitseva puutalo on Oulun viimeinen säilynyt porvariskartano.

Toisessa vaihtoehdossa päärakennuksessa olisi juhlahuoneisto, jota jossain määrin entisöitäisiin. Piharakennus, jossa on ollut muun muassa navetta ja ”alakööki”, kunnostettaisiin ja siitä entisöitäisiin muutamia vanhoja huoneita vierashuoneiksi. Loppu olisi varastona.

Pihan perälle rakennettaisiin kaksikerroksinen puurakennus, johon tulisi vierashuoneita, samoin kuin väliosaan niin sanotulle pikkupuolelle. Kaiken kaikkiaan vierashuoneita olisi 13. Ne olisivat aivan hotellihuonetasoa, huomauttaa Heikkilä.

Kolmas vaihtoehto on muuten kakkosen kaltainen, mutta piharakennus purettaisiin ja sen tilalle rakennetaisiin vastaavan kokoinen rakennus vierashuoneita varten. Niitä olisi tässäkin vaihtoehdossa 13.

Konsulttiselvityksen tavoitteena oli löytää Reinilän talolle järkevää käyttöä ja tarkastella toiminnan kannattavuutta. Kantaa ei ole otettu esimerkiksi siihen, kenen käyttöön rakennus tulisi.

Kauppahinnasta ei ole keskusteltu

Selvityksestä keskustellaan nyt alkuun teknisen keskuksen sisällä. ”Seuraavaksi haemme yhteyttä perikuntaan, jotta selviäsi, mitä he ovat rakennuksesta ja paikasta vailla”, kertoo Heikkilä.

Heikkilän mukaan minkäänlaista hintaa ei ole vielä väläytetty, eikä hänkään näin ollen halua heittää ilmaan mitään summia.

Reinilän talo on kipeästi remontin tarpeessa. Aiemmin esitettyjen arvioiden mukaan talon korjaaminen edustuskäyttöön maksaisi noin neljä miljoonaa markkaa.

Kaupunki toivoo, että asia etenisi ripeästi ja ratkaisuihin päästäisiin viimeistään ennen joulua. Nopeita ratkaisuja on aiemmin toivonut myös perikunnan edustaja Anna-Maria Reinilä.

Oulun yliopisto ilmaisi keväällä olevansa kiinnostunut vuokraamaan talosta vierashuoneita, jos rakennus kunnostetaan. Kaupunki neuvottelee asiasta lähiaikoina yliopiston kanssa.

Reinilän talo on oikeuspormestari Karl Torsten Reinilän perikunnan omistuksessa. Myyntiesityksiä perikunta on tehnyt jo vuodesta 1999.

Viime keväänä tekninen lautakunta esitti, ettei kaupunki ostaisi taloa. Perikunta vastasi tähän kysymällä, saako se myydä talon ja voidaanko ostajalle taata oikeus purkaa talo ja rakentaa tontille voimassa olevan kaavan mukaan. Kaavan perusteella tontille voidaan rakentaa 1 685 neliön kolmikerroksinen asuinkerrostalo.

Lautakunnan mielestä suojelukaava olisi riittänyt.

Reinilän talon puolesta virisi kansanliike, joka vaati toimia kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen säilyttämiseksi.

Oulun kaupunginhallitus palauttikin Reinilän talon myyntitarjouksen uudelleen valmisteltavaksi ohjeella, että Reinilän talosta pitää tehdä toiminnallistaloudellinen selvitys, ennen kuin jatkopäätöksiä tehdään.

Arkisto

Entisajan tyyliin.

Kajaaninkadun puolella Reinilän talossa näkyy huoneesta toiseen melkein koko rakennuksen pituudelta. Keskisali, ruokasali ja herrainhuone ovat peräkkäin.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva