Kasvun aikaa

Näyttely

Ulla Haverisen ja Sirkka Piiraisen valokuvanäyttely Arsis Galleriassa Ylivieskassa 12.9. asti.

Ylivieskalaiset Ulla Haverinen ja Sirkka Piirainen ovat tallentaneet yhteisnäyttelyynsä nykypäivän tyttökulttuuria. Valokuvien lisäksi näyttely koostuu syanotyypeistä, metalligrafiikasta ja installaatioista.

Raudaskylän kristillisessä opistossa äidinkielen opettajana toimiva Ulla Haverinen on valokuvannut kymppiluokan tyttöjen elämää viime keväänä opiston oppilasasuntolassa. Näyttelyn yhdentoista otoksen perusteella tytöt viettävät internaatissa vapaa-aikaansa meikkaillen, lueskellen, piirrellen tai sängyssä loikoillen.

Valokuvissa tytöt esiintyvät luontevasti, mutta mukana on myös tietoista poseeraamista niin kameran kuin opettaja-aikuisenkin silmän alla. Ilmeet ovat kontrollissa ja kuvakulmat korrekteja.

Vaikka valokuvien tytöt niin sanotusti esittävät elämäänsä, Tyttöjen kammareista aistii intiimin, tyttökirjojen klassikoistakin tutun internaattitunnelman. Tyttöjen esineympäristössä on oma puberteettinen tunnelatauksensa. Ilmassa väreilevät kerrotut ja kertomattomat salaisuudet. Aika tuntuu pysähtyvän: nyt ollaan yhdellä elämän väliasemalla ja odotellaan matkan jatkumista kohti aikuisuutta.

Sirkka Piirainen on koonnut näyttelyynsä tyttärestään Anna-Riikasta ottamiaan kuvia kymmenen vuoden ajalta, seitsemästä seitsemääntoista. Tuona aikana ujosta tytöstä kasvaa elämälle avoin nuori nainen.

Piiraisen mustavalkokuvat ovat herkkiä ja lyyrisesti latautuneita. Valokuvien ja niihin liittyvien syanotyyppien, grafiikan ja installaatioiden hiusteema rikastaa kokonaisuutta kasvun ja elämänvoiman symboliikalla.

Tyttärensä lisäksi Piirainen on kuvannut tulkintoihin houkuttelevia kohteita ympäristöstään. Kohtaamisia ikkunalaudalla henkii arjen runoutta. Neulanreikäkameralla kuvattu Minä muistan -sarja nostaa yksittäiset maamerkit muistojen maiseman hämärästä.

Ulpukoita kasvava lampi koostuu 48 värivalokuvasta ja toimii koko näyttelyn keskeisenä elementtinä, elämän lähteenä.

Haverisen ja Piiraisen näyttelykokonaisuus on tyylikäs ja harkiten toteutettu. Tyttöjen kammarit ja Tällaiset hetket täydentävät toisiaan, herättävät nostalgisia muistoja ja valottavat elämän jatkumista, kasvun aikaa.

Anja Vähäaho

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva