Pieni mutta suuritehoinen

Piiri Technologies on saanut asic-suunnittelun hyvään vauhtiin

Arja Mikkola

OULU Asic-teknologia vaatii perin rajattua osaamista. Oululainen Piiri Technologies Oy toimii tällä Suomessa harvinaisella suunnittelusektorilla, vain kymmenkunnan yrityksen joukossa. Vasta puoli vuotta sitten itsenäistyneen yrityksen näkymät ovat hyvät, luottaa tuore toimitusjohtaja Antti Leikas.

”Tähtäämme maltilliseen, hyvään kasvuun ja muutaman uuden asiakkaan löytämiseen”, Leikas sanoo 16 työntekijän yrityksestä, joka eriytettiin omaksi yritykseksi viime joulun tienoilla, kun Nexim puhdisti toimintojaan Digia-fuusion edellä.

”Kiinnostusta on Etelä-Suomea myöten”, Leikas toteaa yhteydenotoista.

Piiri Technologies yltää jo kuluvana vuonna ainakin kuuden miljoonan markan liikevaihtoon. Toisin sanoen ensi vaihe lähti käyntiin viidenneksen ennakoitua vauhdikkaammin.

”Tulos on reilusti plussalla”, vakuuttaa hallituksen puheenjohtaja Jere Polvi. Hänen mukaansa myös markkinat kasvavat tasaisesti.

”Se on niin kuin Hulkko sanoo. Suomessa lama ei pure järkevästi toimivia yrityksiä”, Polvi luottaa. Vaarana hän pitää vain USA:ssa kytevää ketjureaktiota. Siellä kun johtaja ei ole enää mikään, ellei hän nyt potki ihmisiä pihalle: ”Firmat vähentävät hankintoja ja pistävät investointeja jäihin, jotka sitten alkavat heijastua teollisuuteen.”

Ensi vuonna tuplataan

Piirillä sen sijaan luvassa on nyt ensimmäinen henkilöstöanti, johon kaikki pääsevät mukaan. ”Sitoutetaan ja motivoidaan”, Polvi toteaa.

Ja ensi vuonna henkilöstöresurssit mitä todennäköisemmin tuplaantuvat. ”Mutta body leasingin puolelle emme mene”, Leikas ennakoi tulevia yrityskumppanuuksia.

Asic-piirejä käytetään laitteissa, joissa painotetaan pientä kokoa, vähäistä virrankulutusta tai suurta tehoa. Niitä tarvitaan esimerkiksi kodinkoneissa, liikkeeseen reagoivissa vesihanoissa, lukitusjärjestelmissä, kännyköissä tai suurissa, nopeasti toimivissa robottilaitteissa, kuten metsäkoneissa tai paperikoneissa.

Varsinainen asic-tuotanto kannattaa vasta, jos volyymit nousevat 10 000:een. ”Pelkästään siksi, että suunnittelu on kallista.”

Asicin osa-alueena kehittyvien fbga-komponenttien suunnittelu on halvempaa. Näitä etenkin isompiin laitteisiin sopivia komponentteja kun ei tarvitse räätälöidä tiettyä toimintoa varten, vaan asiakas voi ohjelmoida ne itse.

”Fbga:ssa aloituskustannus on erittäin vähäinen, mutta yksikkökustannus korkea. Tietyssä volyymimäärässä asic menee edelle”, Polvi kuitenkin toteaa.

Ip-lohkoja hyllystä

Piirillä suuri osa liikevaihdosta tulee nyt alihankintana. Mutta ensimmäiseksi askeleeksi omaan tuoteportfolioon suunnitellaan niin sanottuja ip-lohkoja (Intellectual Property). ”Niiden kehitys on ollut pinnalla puolenkymmentä vuotta, tulossa on erilaisia standardeja”, Polvi kertoo: ”Tämä mahdollistaa sen, että meillä on ihan hyllyssä tavaraa.”

Juuri ip-lohkoista odotetaan vielä lisenssituloja. Näitä erillisiä signaaleja vastaanottavia ja lähettäviä komponenttipaloja tarvitaan esimerkiksi erilaisissa digitaalisissa suodattimissa. ”Videosignaalikäsittelyssä tai hifi-audiokooderissa tai vastaavassa.”

Asic-osaamisella saatetaan vielä poistaa esimerkiksi johdot stereolaitteiden ja laatikoiden väliltä. Sillä juuri asic varmistaa sen, että äänen laatu säilyy hyvänä tehokkaasti pakattunakin.

Samaa kykyä tarvitaan myös vaikkapa liikkuvan videokuvan käsittelyn osalta. Periaatteessa koodaus voidaan kyllä tehdä ohjelmistoillakin, mutta niiltä loppuvat helposti voimat: piille sijoitettu, mikrometreissä mitattava asic-piiri on huomattavasti suorituskykyisempi.

Piiri Technologies -konserniin kuuluu myös kaksi tytärtä, Nextime Solutions ja Siikalahden tietokone. Kaikkineen väkimäärä nousee näin 40:een.

Asic toimii tavallaan prosessorien rinnalla. Kun ohjelmat tarvitsevat prosessoreja hyväkseen, asic käsittelee tietoa kokonaisvaltaisesti, suoraan bittitasolla, Jere Polvi selvittää eroa. Siitä nämä pikkuruiset piirit saavat soveltavasti integroivan nimensäkin: Application Specific Integrated Circuits.

Alalle korkea kynnys

”Todella vaikea alue, tätä on vaikea kopioida”, Polvi huomauttaa asic:ista. ”Tänne on ihan toinen kynnys tulla kuin softapuolelle.”

Asic-ammattilaisia rekrytoidaankin ”tämä on se tyyppi ja tämä on se osaaminen” -periaatteella: ”Pari vuotta rekrytointi tarkoitti sitä, että kaikki kahmitaan sisälle”, arvioi CCC:llä aikaisemmin henkilöstöpäällikkönä toiminut Leikas.

Piirillä korostuu se, ”että oikeat ihmiset tekevät oikeita töitä”, hän painottaa.

Siksi myös yritystä alkuun luotsannut Eero Ryytty on nyt vaihtanut toimitusjohtajasta omimmalle alalleen, teknologiajohtajaksi.

Koulutusta asic-piirehin annetaan Suomessa vain kolmessa osoitteessa. Lähin näistä on Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, missä Piirin ekspertitkin opettavat. Myös Oulun yliopiston kannattaisi luoda tällainen koulutus, Polvi ehdottaa.

Jukka Leinonen

Oikeassa paikassa. Hallituksen puheenjohtaja Jere Polvi (oik.) on ”kova talousjunnu” ja itse olen ilmapiiripäällikkö, kuvaa tehtäväjakoa Piiri Technologies Oy:n tuore toimitusjohtaja Antti Leikas (vas.).

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva