Paanukirkolla laaja vaikutus

Kärsämäen seurakunnalla, kunnalla ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolla on yhteinen hanke modernin puukirkon rakentamisesta vuonna 1841 puretun Kärsämäen vanhan kirkon läheisyyteen.

Hankkeen tavoitteena on varmistaa perinteiseen puurakentamiseen liittyvän osaamisen säilyminen sukupolvelta toiselle.

Kohteesta järjestettiin Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolla kilpailu vuodenvaihteessa 1998-1999. Kilpailun voittanut arkkitehtiylioppilas Anssi Lassilan ehdotus ”Kärsämäen kantaatti” valittiin suunnittelun perustaksi.

Hanke sisältää rakentamisen lisäksi opetusta ja opetusmateriaalin tuottamista. Rakennusvaiheet videoidaan opetusta ja tiedotusta varten.

Koulutuksessa ovat mukana Oulun yliopiston lisäksi Oulun ja Piippolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokset, Oulun metsäoppilaitos, Haapaveden ammattioppilaitos ja kansalaisopisto, Haapajärven ammatti-instituutti sekä Kalajokilaakson ammattioppilaitos.

Paanukirkkoa rakentamaan on palkattu kuusi kirvesmiestä. Lisäksi siihen osallistuvat paikallinen talkooväki ja alan oppilaitosten opiskelijat.

Kirkon rakentaminen aloitettiin helmikuussa 2000 kattopaanujen veistämisellä. Tavoitteena on vihkiä kirkko käyttöön heinäkuussa 2004.

Hankkeen kustannusarvio on noin 5 miljoonaa markkaa, johon on saatu 3,2 miljoonaa markkaa rahaa Euroopan Unionilta ja valtiolta. Talkootyön osuudeksi on arvioitu 1,5 miljoonaa markkaa. Lisäksi hanketta tukevat useat yritykset, liikelaitokset ja yhteisöt.

Paanukirkon rakentamista käytetään osana monissa tutkimuksissa; muun muassa puurakennusten ja kirkon suunnittelua, paanujen käyttöä sekä Euroopan unionin kulttuurihankkeiden vaikutuksia väestökatoalueilla koskevissa tutkimuksissa. (IL)

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva