Absolutisti nyrkkeilijä ryhtyi kirjailijaksi

Rovaniemeläinen Pekka Jaatinen lopetti ryyppäämisen, opiskeli yliopistossa ja alkoi kirjoittaa nyrkkeilijästä . Nyt häneltä ilmestyy toinen kirja.

Katri Mäkinen

Pekka Jaatista jännittää. Syyskuussa häneltä ilmestyy toinen romaani Siltajuhlapainajainen. Vuosi sitten julkaistiin hänen esikoisteoksensa Tilkkutäkkiplanetaario. Se sai hyvän vastaanoton ja oli viime vuonna Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas.

”Ensimmäisen kirjan kritiikki oli lempeää ja ystävällistä, ja siitä jäi hyvä maku. Nyt jännittää, millaisen vastaanoton toinen kirja saa. Enää kriitikot eivät välttämättä ole yhtä helläkätisiä”, hän selittää.

Molemmat Jaatisen kirjat liittyvät nyrkkeilyyn. Tilkkutäkkiplanetaario on kuvaus nyrkkeilijän noususta menestykseen ja siihen liittyvistä koettelemuksista. Siltajuhlapainajaisen päähenkilö on alas vajonnut nyrkkeilijä, joka tekee paluuta katuojasta yhteiskuntaan.

Teemat sivuavat vahvasti Jaatisen omaa elämää. Vuodesta 1983 hän on nyrkkeillyt kilpaa. 90-luvun alussa hänestä oli tullut alkoholisoitunut nyrkkeilijä, joka jokaisen ottelun jälkeen repesi ryyppäämään. Vuonna 1996 Jaatisen vaimo uhkasi lähteä, jos mies ei raitistu. Antabuksen ja A-klinikan avulla hänestä tuli absolutisti ja sittemmin myös isä, taiteiden kandidaatti ja kirjailija.

Raitistumisen jälkeen Jaatisen tietokoneen näppäimistö on ollut kovassa käytössä.

”Minulle tuli pakonomainen tarve kirjoittaa. Ja jotainhan sitä piti keksiä ryyppäämisen tilalle, joillekin toisille tulee urheilu tai uskonto, mutta minulle tuli kirjoittaminen.”

”Eivät minun kirjani silti ole kuvausta omasta elämästäni. Ne ovat fiktiivisiä ja henkilöt ovat kuvitteellisia”, hän korostaa.

Idean Siltajuhlapainajaisen kirjoittamiseen Jaatinen sai todellisista tapahtumista. Pari vuotta sitten hän oli mukana kesäjuhlissa, joissa kaikki meni pieleen.

”Silloin yksi kaveri sanoi, että jonkun pitäisi kirjoittaa tästä hommasta kirja. Idea jäi muhimaan mieleeni. Siihen liittyy myös kirjan nimi.”

Jaatinen sanoo, että Siltajuhlapainajainen ei ole vakava tarina, vaan siinä on jopa satiirisia aineksia. Nyrkkeilyn ohella teemana on rakkaus ja kolmiodraama. Nyrkkeilijän lisäksi tarinan päähenkilöitä ovat Marilynin näköinen huoltoaseman Irmeli ja uusnatsi Kullervo Hanhirova.

”Olen halunnut kirjoittaa hauskan kirjan, joka pistää ajattelemaan maailman menoa”, kirjailija tähdentää.

Jaatinen sai tänä vuonna Lapin taidetoimikunnan puolivuotisen apurahan. Sen innoittamana hän päätti kirjoittaa Siltajuhlapainajaisen nopeasti loppuun.

Kirjoittaminen oli tiivistä työntekoa. Jaatinen kirjoitti ja kuskasi käsikirjoitusliuskoja koelukijoilleen arvioitaviksi. Kritiikkiryhmään kuului lehtikuvaaja, paikallisradion toimittaja, maanviljelijä ja kirjastonhoitaja.

”Jotkin kohdat menivät kokonaan uusiksi. Toisinaan vaati suunnatonta nöyryyttä kuunnella kritiikkiä, varsinkin kun oli omasta mielestään tehnyt onnistuneen ratkaisun”, Jaatinen myöntää.

Kun teksti oli saanut koelukijoiden hyväksynnän, se lähti kierrokselle kustantamoihin. Jaatinen valitsi kustantajaksi Myllylahden Suomussalmelta, koska se suostui julkaisemaan kirjan jo tänä syksynä. Muitakin julkaisijoita olisi ollut. Aina Jaatisella ei ole käynyt yhtä hyvä tuuri kustantajien kanssa.

”16-vuotiaana lähetin runokokoelmani 18 eri kustantajalle ennen kuin uskoin, ettei sitä kukaan suostu julkaisemaan”, hän naurahtaa.

Jaatinen sanoo, että kirjailijan elämä on melkoista nälkätaiteilua. Myyntituloilla ei pysty elättämään edes itseään perheestä puhumattakaan. Siksi Jaatinen tekee päivätyökseen myyntimiehen hommia. Hän kauppaa mainostilaa linja-autojen kylkiin.

”Se ajattelija on osunut oikeaa, joka on sanonut, että kirjailijan tehtävänä on vain kirjoittaa ja pysyä hengissä, tienaamaan ei todellakaan pääse.”

Huono palkka kirjoitustyöstä ei Jaatista kuitenkaan hidasta. Kutsumus voittaa rahanhimon ja parhaillaan mies viimeistelee kolmannen kirjansa käsikirjoitusta. Aihe neljänteenkin kirjaan on jo valmiina.

”Se kertoo golfareista”; Jaatinen suostuu paljastamaan.

FAKTALAATIKKO:

PEKKA JAATINEN

S. 5.6. 1966 Raahessa, asunut Pattijoella ja Rovaniemellä

merkonomi Raahen Porvari ja Kauppakoulu 1988

taiteiden kandidaatti Lapin yliopisto 1997

avoliitossa, 4-vuotias tytär

Julkaisut: sarjakuva Pursimies Prummerin seikkailut, Raahen seutu 1986

Tilkkutäkkiplanetaario, Like 2000.

Laura Vuoma

Vastustajan rusikoiminen kehässä ja kirjojen kirjoittaminen eivät ole Pekka Jaatisen mielestä toisensa poissulkevia asioita. Monesti nyrkkeilijät ovat herkkiä ja älykkäitä miehiä, hän huomauttaa.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva