Sahasta syntyy kelpo sointi

Liisa Lehto-Peippo

KALAJOKI Sahasta soittimena syntyy monelle humoristinen mielikuva. Työkaluhan saha on. Ari Sihvosesta, sahansoiton taiturista, onkin mielenkiintoista seurata kuulijoiden reaktioita, kun hän alkaa loihtia säveliä sahastaan.

35-vuotias puutarhuri Ari Sihvonen on sahansoiton hallitseva Suomen mestari. Vuosi sitten Sihvonen sijoittui kisoissa kolmanneksi, edellisellä kerralla toiseksi. Nyt kilpailutie Suomen mestaruuskisoissa on kuljettu loppuun, sillä sääntöjen mukaan voittaja nousee kilpailun tuomaristoon.

”Sahaa pitää markkinoida soittimena nykyistä enemmän. Soittajien joukkoon mahtuisi enemmänkin. Mukaan toivottaisiin myös nuoria, joita on kyllä jo kiitettävästi tullutkin. Vanha soittajakaarti alkaa olla iäkästä, se ei jaksa enää lähteä innokkaasti liikkeelle”, Ari Sihvonen sanoo.

”Porukassa soittaminen sitä paitsi on hyödyllistä”, hän huomauttaa. ”Kun itsekin olen sahaa näihin saakka yksin jyystänyt, soittaminen toisten kanssa on hauskempaa ja siinä on pakko oppia uuttakin.”

Sahansoiton Ari Sihvonen aloitti seitsemisen vuotta sitten. Erikoiset soittimet ovat kiehtoneet häntä aina. ”Jos vähänkin on värkkiä, että joku on soittimen näköinen, olen mielelläni kokeillut, millainen ääni siitä lähtee.”

”Isä soitti viulua ja on niitä tehnytkin. Hän näytti puutöitä tehdessään, miten sahasta lähtee ääni. Sain isältä viulunjousen ja lähdin työsahalla kokeilemaan. Myöhemmin ostin soitinkaupasta soittosahan. Sen terä on pitkä ja taipuisa, ja siitä puuttuvat piikit. Muuten se on pistosahan näköinen.”

Soitin löytyy rautakaupasta

Harrastukseen pääsee mukaan halvalla. Soittosaha on edullinen. ”Olisiko 300 markkaa? Jousen saanee halvimmillaan 200 markalla”, Sihvonen arvelee.

Ari Sihvonen kertoo, että yksinkertaisesti sahaa voi soittaa puukapulalla naputtelemalla, mutta viulun tai sellon jousella soitettuna saha soi kauniimmin. Nyt käytössä on sellon jousi, joka on viulun jousta leveämpi.

Kaikki sahat eivät soi yhtä hyvin. Rautakaupan hyllystä pitää etsiä sopiva. Työsahoista tavallinen timpurisaha on käyttökelpoinen soittosaha. Se soi hyvin. Sointi riippuu terän metalliseoksesta. Terän pinnoite heikentää sointiominaisuuksia.

Ari Sihvosen musiikkiharrastus alkoi pienenä pianopiirissä. Nyt hänen pääsoittimensa ovat trumpetti ja flyygelitorvi.

Trumpetinsoiton hän aloitti parikymmentä vuotta sitten yläasteelle mennessään. Yläasteen ja lukion musiikinopettaja Risto Savela värväsi uusia soittajia puhallinsoitimille ja tarjosi Arille trumpettia. Myöhemmin Ari soitti trumpettia musiikkiopistossakin. Hän oli mukana myös yläasteen pienessä puhallinorkesterissa ja myöhemmin varttuneempien Kalajoen Soittajien puhallinporukassa. Flyygelitorvea hän soittaa Ylivieskan Kappeliorkesterissa.

Sahansoittoon Sihvonen ei varsinaisesti ole saanut koulutusta, mutta kuluneena kesänä hän osallistui Tervon sahansoittajien leirille. Muutaman päivän kokoontumisen aikana oli mahdollisuus saada vanhempien ja kokeneempien sahansoittajien opetusta.

Hitaissa sävelissä parhaimmillaan

Sihvosen mielestä saha on omimmillaan surumielisissä, hitaissa melodioissa, vaikkapa kansanlauluissa. Niissä sahalla on aikaa soida.

Säestyssoittimena sahalla on usein harmonikka. Sen kanssa Sihvosen mielestä voi soittaa nopeaa ja menevämpääkin musiikkia. ”Siihen sopii paremmin lyhyt timpurinsaha, joka on ketterämpi ja jossa on korkeampi ja kimeämpi ääni.”

Esiintymisiä Arvi Sihvosella on ollut jonkin verran. Hän on soittanut muun muassa kotiseutujuhlissa ja seurakunnan tilaisuuksissa. Häntä on kutsuttu soittamaan Pedersören kirkkoonkin. ”Sitä voisi kokeilla. Saha on oikukas soitin, Se ei suostu soimaan joka paikassa. Se vaatii akustista tilaa ympärilleen.”

Sahalla ei ole kaikukoppaa, josta ääni saisi pontta, Sihvonen selventää. Ääni perustuu terän ympärillä olevan ilman värähtelyyn.

Liisa Lehto-Peippo

Sahansoiton Suomen mestari. Äänen muuntelu perustuu metallin jännitteeseen, joka tulee s-kirjaimen mallisesta mutkasta, jolle sahan terä taivutetaan, kalajokinen Ari Sihvonen näyttää. Mitä enemmän terää taivutetaan, sen korkeampi ääni syntyy.

Kaikki sahat eivät soi hyvin. Terän pinnoite heikentää sahan sointiominaisuuksia. Rautakaupan hyllystä on soittajan etsittävä sopiva saha.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva