Teknologia-alan lama on ankka

”Teknologiasta on totuttu korjaamaan satoa, nyt on uuden kylvön aika”

Juhani Leskelä

OULU ”Suomalainen teknologia-ala ei ole lamassa. Ala elää tällä hetkellä nuorelle toimialalle normaalia suvantovaihetta, jota ei tarvitse pelätä. Teknologia-alalla on viime vuosina pelkästään totuttu korjaamaan satoa. Nyt on tullut uuden kylvön aika”, Elektrobit Groupin johtaja Juha Hulkko rauhoittelee.

Teknologia-alan tilanne nähdään Hulkon mukaan dramaattisena siksi, että ne yritykset jotka ovat eläneet yli kykyjensä ja varojensa ovat joutuneet normaalien kovien liiketoiminnallisten realiteettien eteen. Elinkeinolla pelaaminen ja pelkkä voittojen kotiuttaminen ovat nyt Hulkon mukaan tältä erää ohi.

Oulussa päämajaansa pitävä Elektrobit Group on yksi suomalaisen teknologia-alan lippulaivoista. Elektrobit Group on emoyhtiöstä ja 12 tyttärestä koostuva teknologiakonserni, jonka liikevaihto tänä vuonna nousee 400 miljoonaan markkaan.

Yrityksen ydinliiketoiminta perustuu isojen kansainvälisten teknologiatalojen kanssa yhteistyössä tehtävään tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan.

Nopeasti kansainvälistyneen yrityksen päämarkkina-alueita ovat Yhdysvallat, Kauko-itä ja Eurooppa. Globaalina toimijana Hulkolla on sormi tukevasti kansainvälisen teknologia-alan pulssilla.

Yhdysvaltojen teknologia-alalla tämän vuoden aikana koetun taantuman seurauksena alan toimijat ovat seisseet jarrun päällä, ja odottaneet markkinoiden elpymisestä kielivää signaalia. Hulkon mukaan rapakon takaisilla markkinoilla on nyt selviä piristymisen merkkejä.

”Ne yritykset, joilla on talous vakaalla pohjalla ja osaavat toimia fiksusti, satsaavat nyt tulevaisuuteen. Tämän hetkinen tilanne tarjoaa siihen hyvät edellytykset, koska markkinat eivät enää ole ylikuumentuneet, eikä sieltä kohdistu ylisuuria odotuksia.

Tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on Hulkon mukaan elintärkeä osa teknologia-pohjaista liiketoimintaa. Ne yritykset, jotka nyt hätääntyvät, ja katkaisevat oman tutkimus- ja tuotekehitystoimintansa kaivavat itselleen hautaa.

”En näe sellaisia merkkejä, jotka viittaisivat siihen, että uuden teknologian ja tietoliikenteen tarve yhtä äkkiä katoaisi maailmasta”, Hulkko kiteyttää.

Teknologia-alan luonnon valinta

Teknologia-alalla on Hulkon mukaan käynnissä eräänlainen luonnon valinta-prosessi, jossa epärealistisille odotuksille ja pelkälle rahanteolle toimintansa perustaneet yritykset seuloutuvat joukosta.

Jäljelle jäävät ne jotka ovat osanneet toimia oman osaamisensa ja taloudellisten edellytystensä sallimalla tavalla.

Hulkko myöntää, että toiminta saattaa monen uuden teknologia-yrityksen osalta muuttua taloudellisesti tiukemmaksi, koska riskipääomasijoittajat ovat tulleet varovaisiksi ja kääntäneet rahahanat kiinni.

Se ei Hulkon mielestä ole pelkästään pahasta, sillä se palauttaa teknologia-alalle ne normaalit liiketoiminnalliset realiteetit, jotka pätevät kaikilla muillakin aloilla.

Nopeaan rahastukseen perustunut liiketoiminta on Hulkon mukaan synnyttänyt suurelle yleisölle harhakuvitelman, etteivät teknologia-alalla pätisi samat lainalaisuudet kuin muilla aloilla.

”Teknologialla spekuloiva rahamaailma ja teknologiaa kehittävät ja valmistavat yritykset ovat kaksi eri asiaa. Alalla toimivissa suurissa yrityksissä, esimerkiksi Nokialla on varmasti osattu ennakoida se, että kovilla kierroksilla käyvillä markkinoilla jossain vaiheessa tulee myös suvantovaihe. Rahamaailman kyvystä ymmärtää tätä tosiasiaa en nykytietojen varassa ole yhtä varma.”

”Oululla on kaikki edellytykset menestyä”

Hulkko ei ole huolestunut suomalaisen teknologia-alan tulevaisuudesta. Päinvastoin.

”Kyllä se on tosiasia, ettei tekeminen tällä alalla tule loppumaan. Kysyntä tulee pikemminkin kasvamaan, kunhan saamme mukaan muitakin teknologian sektoreita kuin pelkkä tietoliikenne ja informaatioteknologia. Esimerkiksi hyvinvointi, ympäristö-, energia- , bioteknologioilta on lupa odottaa todella suuria.”

Oululaisella teknologiaosaamisella voi Hulkon arvion mukaan olla hyvinkin keskeinen rooli uusien teknologioiden kehityksessä.

Oulusta löytyy Hulkon mukaan riittävästi osaamista lähteä tutkimaan, mitä teknologialla voidaan tehdä yhteisen hyvän eteen, ei pelkästään kuluttajan iloksi.

”Oulusta löytyy miniatyyrikoossa kaikki ongelmat, joihin teknologia jatkossa voisi tarjota apua. Meillä on sopivan kokoinen ja elävä ympäristö, jossa voisi ennakkoluulottomasti kokeilla uusia ajatuksia ja teknologisia keinoja käytännössä.”

Se edellyttää Hulkon mukaan kuitenkin sitä, että kaikki yhteiskunnan osapuolet, kaupunki, poliitikot, yritykset ja tutkimuslaitokset ovat valmiita kommunikoimaan keskenään ja sitoutumaan hankkeisiin.

”Osaamisesta onnistuminen ei tule jäämään kiinni, eivätkä kokeilut ensisijaisesti vaadi miljarditolkulla rahaa, vaan oikeanlaista asennetta ja todellista tekemisen meininkiä”, Hulkko kuittaa.

Tapio Maikkola

Jäitä hattuun. Elektrobit Groupin johtajan Juha Hulkon mukaan suomalaisella teknologia-alalla ei ole mitään syytä huoleen. Ala elää nuorelle toimialalle normaalia suvantovaihetta, jossa ei ole laman tunnusmerkkejä. Hulkko ei näe mitään sellaisia ennusmerkkejä, jotka viittaisivat siihen, että uuden teknologian tai tietoliikenteen tarve yhtäkkiä katoaisi maailmasta.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva