Postittaja ja neuvonantaja

Avustaja pyörittää kansanedustajan rutiinit

Mirja Niemitalo

OULU Kansanedustajien näkyvä työ alkaa, kun eduskunnan syysistuntokausi pääsee vauhtiin. Kansanedustajan takaa löytyy kuitenkin politiikan pikku muurahainen, oma avustaja, joka paiskii töitä eduskunnassa tai maakunnassa.

Kansanedustajan avustaja onkin usein tuiki tarpeellinen. Tarvittaessa hän nuolee postimerkit joulutervehdyksiin, vastaa puhelimeen, kirjoittaa puheenpohjia ja työntää maakuntamatkalla auton liikkeelle.

Teknisen sihteerityön ja taustamateriaalin hankkimisen ohella hän voi olla tärkeä poliittinen neuvonantaja ja tuntosarvet kentällä. Kaikki perustuu yhteistyöhön ja luottamukseen.

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Tapio Karjalaisen maakunta-avustaja, oululainen Pekka Tolonen, 36, on itsekin vaikuttaja. Paikka Oulun kaupunginhallituksessa antaa hänelle valtaa ja tietoa, jota voi hyödyntää avustajasuhteessa.

Eduskunnassa Tolonen työskentelee keskimäärin viikon kuukaudessa, jolloin palaveerataan ja suunnitellaan tulevat työt. Muulloin yhteyttä pidetään päivittäin puhelimitse ja sähköpostitse Tolosen kotitoimistosta. Työtä ja yhteydenpitoa helpottaa, se että avustajat pääsevät eduskunnan tietoverkkoon.

Kaupunginvaltuutettuna Tolonen on itsenäinen poliittinen toimija, mutta kansanedustajan maakunta-avustajana hän myötäilee ja avustaa kansanedustajaa ja toimii tämän parhaaksi.

Tolonen ei näe suhteessa ristiriitaa, sillä poliittiset näkemykset Karjalaisen kanssa ovat vuosien takaa varsin yhteneväiset. Puheensa Karjalainen kirjoittaa kuitenkin aina itse.

Tolosen mielestä kansanedustajaa ei kannata rasittaa rutiinitöillä. Avustajan työ on Tolosen mukaan pitkälti taustatyön tekemistä, lainsäädäntövaiheiden ja rahoituksen selvittämistä.

Avustajan ammattitaito näkyy Tolosen mukaan siinä, miten hän pystyy erottamaan olennaisen epäolennaisesta ja välittämään sen edustajalle.

”Tiedottaminen, pr-toiminta, tukiryhmien tilaisuuksien järjestäminen ovat etualalla”, Tolonen tiivistää.

Tolosen mukaan kansanedustajan avustajajärjestelmän muuttaminen kokopäiväiseksi syksyllä 1999 nosti avustajakaartiin poliittista kokemusta ja näkemystä. Tolonen on koulutukseltaan mielisairaanhoitaja, mutta opinnot Oulun yliopistossa ovat loppusuoralla.

Kansanedustaja Kyösti Karjulan (kesk.) avustajana eduskunnassa toimii ylikiiminkiläissyntyinen teologi Valdemar Kallunki, 29. Kallunki sanoo olevansa taustatyöntekijä, joka noudattaa työssään tarkasti päämiehensä ohjeita ja toiveita. Jopa niin tarkasti, että hän pyysi päämieheltään luvan haastatteluun.

”Elän kirjaimellisesti päämieheni kautta.”, hän toteaa.

Kallunki sanoo katsovansa kaikessa päämiehensä suuntaan, eikä hänellä ole omaa poliittista linjaa. Kallungin mukaan toisin ei voisi ollakaan, sillä kyse on ehdottomasta luottamuksesta.

Kallungin mukaan työsarka on haastava ja mielenkiintoinen. Hän perehtyy erilaisiin asioihin Karjulan toimeksiannosta ja seuloo olennaisen tiedon. Viime aikoina Kallunkia on työllistänyt tietoliikennetekniikka.

Alue- ja kuntaministeri Martti Korhosen (vas.) maakunta-avustajan, torniolaissyntyisen opiskelijan Marko Varajärven, 29, toimenkuva poikkeaa rivikansanedustajan avustajan työstä. Ministerillä on jo valmiina laaja neuvonantaja- ja avustajaverkosto.

Varajärvi keskittyykin pitkälti maakuntavierailujen järjestämiseen, tiedottamiseen ja puheiden pohjien rakenteluun. Kansanedustaja Unto Valppaan (vas.) avustajana toimiessaan Varajärveä työllisti enemmän aloitteiden ja kysymysten valmistelu.

Kansanedustaja Esko Kurvisen (kok.) maakunta-avustaja, opiskelija Kati Vellinki, 25, siirtyi äskettäin Kurvisen avustajaksi eduskuntaan. Oulussa hän oli myös europarlamentaarikko Piia-Noora Kaupin avustaja.

Kurviselle Vellinki on tehnyt taustatyötä, valmistellut puheita ja järjestänyt tilaisuuksia. Vaikka Vellinki on ollut mukana kokoomuksen opiskelijapolitiikassa, toimii hän mielummin taustalla.

Vaikuttaja. Maakunta-avustaja Pekka Tolonen avustaa kansanedustaja Tapio Karjalaista, mutta on poliittinen vaikuttaja itsekin.

jarmo kontiainen

Valmiina. Alueministeri Martti Korhosen maakunta-avustaja Marko Varajärvi löytyy Kansan Tahdon tiloista.

jarmo kontiainen

Seuraaja. Kansanedustajan Esko Kurvisen avustaja Kati Vellinki (vas.) opastaa Piia-Noora Kaupin uutta avustajaa Satu Urpilaista tehtäviinsä. Kulttuuriministeri Suvi Lindénin maakunta-avustaja Kimmo Kärki seuraa tilannetta.

jarmo kontiainen

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva