Päätalon Tampereen koti myydään

Uusi omistaja ei kuitenkaan aio purkaa taloa

Anne Hentilä

TAIVALKOSKI Viime marraskuussa kuolleen kirjailija, professori Kalle Päätalon kotitalo Tampereella on vaihtamassa omistajaa.

Taloa ei kuitenkaan tämänhetkisten tietojen mukaan pureta, vaikka irtaimisto ja sisustus siirtyy muualle. Talo ja sen sisustus on kuvattu ja kuvista tulee pysyvä näyttely Taivalkoskelle. Sitä varten tarvitaan kuitenkin lisää tiloja Päätalo-keskukseen.

Kirjailijan leski rouva Leena Päätalo on siirtymässä talosta uuteen asuntoon ehkä tämän kuun lopussa. ”Hän ei yksin enää pysty taloa pitämään. Taloon tulee sellainen omistaja, joka vaalii sitä Päätalon kotina. Talo pysyy yhä yksityiskotina, eikä siitä tule museota, aivan kuten kirjailija itse eläessään toivoi”, kertoi Päätalo-instituutin rehtori Matti Kaarlejärvi.

Viime päivinä on liikkunut huhuja siitä, että uuden omistajan myötä rakennus purettaisiin. Kaarlejärvi kiistää tällaisen tiedon.

”Perikunta ja kirjailijan leski ovat luvanneet huolehtia siitä, että talo säilyy.”

Päätalon kirjallisen perinnön ylläpitäminen ja vaaliminen on nyt kokonaan sälytetty Taivalkoskelle, ja koko Koillismaalle. Kirjailija itse eläessään sekä hänen leskensä ja perikunta ovat tätä toivoneet. ”Perhe siirtyy nyt tavallaan yksityishenkilöiksi.”

Kun Taivalkoskelle tuli tieto talon myymisestä, saatiin nopeasti muutamassa viikossa aikaan hanke talon ja sen ilmapiirin dokumentoinnista valokuvin. Hankkeessa ovat mukana Oulun läänin taidetoiminta, Kallioniemi-Säätiö, Päätalo-instituutti ja Pohjoinen Valokuvakeskus.

Valokuvaaja Jorma Mylly kävi viime viikonloppuna Kirvestiellä kuvaamassa kirjailijan elin- ja työpiirin. Nyt alkaa näyttelyn suunnittelu.

”Meillä on myös taiteellinen tavoite näyttelyn sisällön laatimisessa. Kyse ei tule olemaan mistään perinteisistä museokuvista, vaan nykytekniikalla tehtävistä suurista, luultavasti alumiinille pohjustettavista vedoksista”, kertoi valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Alla Räisänen.

Näyttelyn on määrä olla valmiina ensi vuonna kirjailijan syntymäpäivänä 11. marraskuuta.

Kuvat tulevat esittämään kohteensa luonnollisen kokoisina. Näin suurta näyttelyä varten ei instituutissa ole nyt tilaa. ”Rehtorina toivon, että saisimme lisää tilaa. Toivon, että kunta ja koko Koillismaa kävisi nopeasti keskustelun siitä, miten Päätalolle saataisiin näyttävät ja nykyaikaiset tilat.”

Tähän kuuluisi myös instituutin yläkerrassa olevan hotellin tilojen laajennus. Asiasta keskustellaan Kaarlejärven mukaan kunnan sisällä.

Kirjailijan työhuoneen sisustus ja irtaimisto siirtyy kokonaan Päätalo-insituuttiin siinä vaiheessa, kun Leena Päätalo talosta muuttaa pois.

”Kaikki tämä tapahtuu juuri niin kuin kirjailija itse on toivonut”, Kaarlejärvi kertoi. Hän uskoo, että näyttelyn myötä instituutista tulee merkittävä kirjailijamonumentti ja myös suosittu matkailukohde.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva