Suuntana jälleen kerran NHL

Janne Niinimaa latasi Oulun seudulla akkunsa ja aloittaa lokakuussa työn unelmiensa liigassa

Jääkiekko

NHL

Jouko Vuorjoki

OULU Onnellinen olkoon hän, jonka unelmasta on tullut täyttä totta.

Janne Niinimaa ei peittele onnellisuuttaan, eikä oman elämänsä tasapainoa.

”Olen onnekas”, Niinimaa myöntää.

”Saan tehdä sitä työtä, josta tykkään ja jota rakastan.”

Aivan liian moni 12-vuotiaista jääkiekkoilevista pikkupojista ilmoittaa ykskantaan tavoitteekseen ja unelmakseen NHL:n - tuon maailman kovimman ammattilaisliigan, jonka ympärillä liikkuu valtava määrä mainetta ja mammonaa.

Janne Niinimaalle nuo sanat eivät jääneet helisemään tyhjyyttään. Hän on NHL-kiekkoilija - ollut sitä jo viisi täyttä vuotta - ja kuuluu koko liigan arvostetuimpien puolustajien pieneen joukkoon.

Niinimaa saa unelmansa toteuttamisesta myös vaivanpalkkaa. Hän ansaitsee yhdessä kaudessa noin 2,8 miljoonaa dollaria eli noin 18 miljoonaa markkaa. Aivan lähivuosina hänestä tulee Kiimingin kunnan varakkain asukas - ellei jo nyt sitä ole.

Aina Niinimaan perheessä lompsa ei ole ollut pullollaan. Legenda kertoo, että kun Janne oli juuri ja juuri kouluikäinen, isä-Jussi kävi ostamassa Raksilan Citymarketista pojalleen halvimmat luistimet mitä löytyy.

Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän NHL-tähtenä voisi halutessaan hankkia vaikkapa Ferrarin tai Lamborghinin, kuten jetset-elämän pauloihin juuttuneet julkisuuden kipeät it-miljonäärit jossain pääkaupunkiseudulla ovat tehneet.

Alkavalla kaudella kaksi päätavoitetta

Vaikka Jäälin Janne onkin saanut katsella unelmaansa silmästä silmään, uudet unelmat ovat odotuslistalla.

”Olympiamitali Salt Lake Cityssä ja Edmontonille Stanley cupin voitto”, Niinimaa asettelee.

Onko realistista ajatella, että pienellä budjetilla tahkoava Edmonton voisi voittaa Stanley cupin..?

”On totta, että suosikit ja suuret seurat ovat lähes aina vieneet kannun, mutta Buffalon esimerkki kaksi vuotta sitten kannustaa meitä pienempiä. Buffalo selvisi 1999 finaaliin Dallasia vastaan hyvällä maalivahtipelillä (Dominik Hasek), ja kaikki pelaajat olivat iskussa. Meillä Oilersissa on aivan mahdollisuudet maalivahti Tommy Salon johdolla”, Niinimaa visioi.

Jos kuitenkin käy niin, ettei Edmonton putoaisi Stanley cupista jo sen ensimmäisellä kierroksella, hän lupaa olla leijonajoukkueen käytettävissä Ruotsissa pelattavissa MM-kisoissa 26.4.-11.5.

”Tietenkin sillä edellytyksellä, että olen fyysisesti terve.”

NHL:n 82 ottelun runkosarja alkaa lokakuun 3. päivänä ja päättyy 13. päivänä huhtikuuta.

Akut täyteen kesälomalla

Kesä merkitsee Janne Niinimaalle lepoa, ystävyyttä ja akkujen lataamista. Mutta kesäloma ei hänelle ole sitä, miten tavallinen duunari sen kokee.

”Treeniä kahdesti päivässä viisi kertaa viikossa”, hän kertoo.

”Heti kauden jälkeen toukokuussa parantelin pari viikkoa selkääni, enkä tehnyt mitään. Heinäkuun alussa minulla on perinteinen viikon kestävä kalareissu Tenolla, jolloin kännykkä pysyy visusti kiinni ja irtaudun ulkomaailmasta omaan rauhaan hyvien ystävieni seurassa.”

Kun NHL-ammattilainen tulee Suomeen viettämään kesälomaa, hänellä riittää vientiä.

”Kokemus opettaa, etten enää juokse päätäpahkaa joka paikkaan. Olen kyllä luonteeltani sellainen, etten osaa olla paikoillani, ja tykkään kulkea paikasta toiseen. Esimerkiksi hyväntekeväisyystapahtumissa olen mielelläni mukana.”

Hyvästien jättö on aina vaikeaa

Mies starttasi yhdeksän kuukauden NHL-komennukselle maanantaina Helsingistä.

”Ei tähän ikinä totu. Lähtöaattona on aina haikea mieli ja paljon hyvästien jättöä. Vietänhän siellä vuodessa aikaa kolme kertaa enemmän kuin täällä. Tämä on ollut hieno kesä kotimaisemissa.”

Edmonton Oilersin harjoitusleiri alkaa tiistaina 11. päivänä syyskuuta noin puolen tunnin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Paikalla on 40-50 pelaajaa, joista kuukauden aikana seuloutuu 23-27 pelaajan ydinjoukko, ja loput lentävät farmiin tuhansien kilometrien päähän Hamiltoniin.

Edmonton tunnettiin 1980-luvulla kovana suomalaisjoukkueena, joka voitti viisi kertaa himoitun Stanley cupin. Joukkueen pelipaidan suomalaisista pukivat päälleen muun muassa Jari Kurri, Esa Tikkanen, Reijo Ruotsalainen, Raimo Summanen ja Kari Jalonen, joista kolme ensiksi mainittua olivat mukana voittamassa Stanley cupia.

Nyt on uusi vuosituhat ja uudet nimet. Niinimaa saa kaverikseen suomalaiset Kari Haakanan, Jussi Markkasen ja Jani Ritan, joista hän tuntee etukäteen kaikki kolme.

”Täytynee vaihtaa koppikieleksi suomi”, naurahtaa Niinimaa, joka kuuluu Oilersin vahvimpiin pukukoppipersooniin.

”Olen paljon äänessä - olen aina ollut, joukkueessa kuin joukkueessa.”

Jason Smith uusi kapteeni?

Tähän mennessä Niinimaa on ollut joukkueensa kapteeni vain kerran. Se tapahtui alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa 1995.

Edmontonin monivuotinen kapteeni ja joukkueen henkinen johtaja Doug Weight (25+65=90) kaupattiin kesällä St. Louisiin, missä hänen vuosiansionsa kipuaa koko liigan palkka-aateliin: yhdeksän miljoonaa dollaria (58 milj. mk) yhdessä kaudessa.

Kuka on joukkueen uusi kapteeni? Onko hän Janne Niinimaa?

”En usko. Veikkaan Jason Smithiä (28), joka on alakerran kova luuta”, miettii Niinimaa, jonka rinnuksiin voi hyvinkin ilmestyä A-kirjain varakapteenin merkiksi.

Weightin aukon paikkaaminen panee Niinimaankin mietteliääksi.

”Tämä sama joukkue on pysynyt kasassa ja pelannut nousujohteisesti viimeiset kolme vuotta. Nyt joidenkin pelaajien on pystyttävä nousemaan uudelle tasolle, esimerkiksi saksalaisen Jochen Hechtin, joka tuli Weightin kaupassa St. Louisista meille.”

Henkinen paine tuttua NHL:ssä

NHL on liiga, jossa pelaajat ovat kauppatavaraa apteekin hinnoin. Niinimaalle tuo ammattiin liittyvä varjopuoli iskeytyi päin näköä maaliskuussa 1998. Kuin salamaniskusta hänet kaupattiin Edmontonista Philadelphiaan.

”Olin katkera, sitä ei voi kieltää. Tuli tunne, etten enää kelpaa...mutta onneksi pääsin nopeasti Oilersiin sisään.”

”Mutta tuo kokemus on opettanut paljon. Ajattelen kaikista asioista positiivisesti, vaikka ne tuntuisivat kuinka raskailta.”

NHL:ssä hänen mielestään raskainta on juuri henkinen paine.

”On yritettävä olla timmissä iskussa päivästä toiseen”, hän huokaisee.

Kun NHL-ura eräänä päivänä päättyy - mahdollisimman myöhään, kuten Niinimaa asian ilmaisee - hänellä on esitettävänään pienen pieni toivomus, joka täyttää suuren unelman tunnusmerkit.

”Olisi hienoa voittaa Suomen mestaruus Kärppien paidassa.”

Silloin taitaa olla vuosi 2011.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva