Kirkkotarha rajataan muurilla

Pekka Mikkola

OULU Oulun tuomiokirkkoa ympäröivä kirkkotarha kokee ensi vuoden aikana merkittävän muodonmuutoksen. Oulun seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto teki maanantaina muutostyön hankeohjelmaa koskevan päätöksen ja hyväksyi sen kustannusarvioksi 3,2 miljoonan markkaa.

Yhteinen kirkkoneuvosto oli esittänyt aiemmin 4,5 miljoonaa markkaa maksanutta vaihtoehtoa. Esitys kaatui kuitenkin kirkkovaltuustossa äänin 20-22.

Muutostöiden on määrä alkaa keväällä.

Valtuuston nyt hyväksymän suunnitelman mukaan Linnankadun ja osaksi Kirkkokadun reunaan rakennetaan graniittiverhoillut perusmuurit sankarihauta-alueen rauhoittamiseksi ja eristämiseksi katualueesta. Kirkkotarhan Kirkkokatuun ja Kajaaninkatuun rajautuvat jyrkät maapenkereet loivennetaan, jotta kirkon etupiha avautuisi paremmin Franzénin aukiolle.

Arkkitehtitoimisto Laatio Oy:n tekemiin suunnitelmiin kuuluvat myös aidat kirkkotarhan alueen rauhoittamiseksi ja esimerkiksi luvattoman paikoituksen estämiseksi. Aita on määrä toteuttaa pääasiassa säleaitana. Kirkkovaltuusto edellytti tosin, että jatkosuunnittelussa esitetään myös vaihtoehtoiset mallit, joissa kirkkotarha olisi aidattu vain osittain tai sitä ei olisi aidattu ollenkaan.

Kirkkotarhaan on suunniteltu myös matalia luonnonkivisiä reunamuureja. Niitä käytettäisiin muun muassa aitojen jalustoina, porrasluiskien sivuissa ja sankarihaudan reunustoina.

Tuomiokirkon pääportaita levennetään ja pääoven edustan kivettyä aluetta laajennetaan pääsisäänkäynnin arvon korostamiseksi. Pihan päällysteratkaisut jäivät kuitenkin edelleen avoimeksi.

Invalidien kulkua ja kuljetusta kirkkoon aiotaan niin ikään helpottaa. Kasvillisuuden uusimiseen taas kuuluu muun muassa uusien pensas­aitojen istuttaminen.

Tuomiokirkon kirkkotarha on osa kaupungin vanhaa monumentaalikeskusta. Muutostöillä halutaan paitsi parantaa kirkkotarhan toiminnallisuutta myös vahvistaa sen kaupunkikuvallista ja arkkitehtonista arvoa.

Kirkkotarha on vanha hautausmaa, jota käytettiin kirkon varhaisvaiheissa. Kirkkotarhaan on haudattu myös 30 kansalaissodan uhria.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 225 vuotta siitä, kun kirkonrakennusmestari Daniel Hagmanin suunnittelema kirkko rakennettiin.

Linnanmaalle uusia toimitiloja

Kirkkovaltuusto teki kokouksessaan toisenkin suuren päätöksen, kun se hyväksyi Kaijonharjun-Linnanmaan alueen toimitilahankkeen.

Käytännössä kysymys on Linnanmaan kappelin eli Pyhän Luukkaan kappelin yhteyteen rakennettavista seurakuntatiloista.

Vajaan 350 neliön toimitilojen tämänhetkinen kustannusarvio on 6,15 miljoonaa markkaa. Varsinaisen rakentamispäätöksen kirkkovaltuusto tehnee ensi keväänä.

Jarmo kontiainen

Muutos tulossa. Linnankadun puolella kirkkotarhaa rajaa ensi vuonna graniittinen perusmuuri.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva