Nuorin ja vanhin huomion kohteena

Kari Sankala

OULU Oulun päivien ohjelmaan on kuulunut perinteisesti kaupungin nuorimman ja vanhimman asukkaan kukitus. Oulun nuorin asukas, kaunis mustatukkainen neitokainen syntyi sunnuntaiaamuna kello 9.13 Petri ja Sanna Haaraniemen perheeseen Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Tuoreimman oululaisen kriittiset mitat ovat 51 senttiä pituutta ja 4 040 grammaa pianoa. Kätilönä iloisessa perhetapahtumassa toimi Kati Eskelinen.

Peltolassa asuvien Haaraniemien perheessä on jo entuudestaan kaksi- ja kolmivuotiaat pojat. ”Lähtö tuli aamuyöstä. Synnytys meni ihan hyvin. Onneksi kaikki unohtuu niin äkkiä”, kertoi onnellinen ja hyväkuntoinen äiti jo kaksi tuntia synnytyksen jälkeen osastolla.

Isän mukaan tytön nimestä ei ole vielä päätetty, vaan esillä on ollut useita vaihtoehtoja. Vanhemmat olivat iloisesti yllättyneitä Oulu-seuran kummilusikasta ja kaupungin lahjana ojennetusta Oulu-kuvateoksesta, sillä molemmat olivat luulleet, että vain vuoden ensimmäistä lasta on tapana muistaa.

Vanhin 103-vuotias

Oulun vanhin asukas löytyy Parkkisenkankaalta yksityisestä Palvelukoti Almasta. Hän on opettaja Toini Kälviäinen. Ikää tammikuun 8. päivä 1898 syntyneellä Kälviäisellä on 103 vuotta ja kahdeksan kuukautta.

Kälviäinen oli iloisen liikuttunut osakseen tulleesta huomiosta. Palvelukoti Almassa Kälviäinen on asunut kaksi ja puoli vuotta. Oulun kaupungin strategiaan suunnitellut tavoitteet hän on täyttänyt hyvin, sillä omin neuvoin omassa kodissaan Kälviäinen asui 101-vuotiaaksi. Kaupunki kun pyrkii huolehtimaan, että yli 75-vuotiaista 91 prosenttia kykenisi asumaan kotonaan.

Toini Kälviäisellä riittää vielä vireyttä lukea päivittäin Kaleva ja häneltä käyttää myös yhä sukan kutominen. Kirjatkin kuluvat Kälviäisen käsissä. Viimeksi häntä varten on tilattu kirjastosta Repola-seuran historia, sillä Toini Kälviäinen on lähtöisin Karjalaan jääneestä Repolasta. Lukuharrastuksen turvaamiseksi Kälviäinen käväisi viime keväänä kaihileikkauksessa.

Karjalaisena hän taitaa myös venäjän kieltä, jota hän vieläkin opettaa palvelukodin henkilöstölle. Elämäntyönsä Kälviäinen on tehnyt Kärsämäen Saviselässä opettajana. Ennen sotia hän ehti olla opettajana Oulun Maikkulassa Inkerin pakolaisten keskuudessa.

”Eläkkeelle jäätyäni tulin Ouluun. Täällä on helpompi olla, on lääkärit ja muut. Paljon olen kolmen vuosisadan aikana kokenut ystävyyttä ja vähän vihamielisyyttäkin. Onneksi ystävyyttä paljon enemmän”, valoisanluonteinen Toini Kälviäinen kertoo.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva