Oopperan Salonen Etta

Yli 20 vuoden uraauurtava työ palkittiin Oulun päivien yhteydessä

Kari Sankala

OULU Oopperatoimenjohtaja, ohjaaja Leena Salonen on tämän vuoden Oulun Etta. Arvonimen myönsi sunnuntaina Oulu-seura. Salonen on järjestyksessään 19. Etta. Arvonimi on jaettu vuodesta 1983 lähtien.

Oulu-seuran puheenjohtaja, arkkitehti ja viime vuoden Etta Kaarina Niskala sanoi Etta-juhlassa kaupungintalon juhlasalissa, että uusi Etta on henkilö, joka on ansiokkaasti vaikuttanut oululaiseen teatteri- ja oopperaelämään.

”Leena Salonen on ollut uskollinen Oululle. Hän on työskennellyt Oulun kaupunginteatterissa dramaturgi-ohjaajana vuosina 1973-87, minkä jälkeen hän on toiminut oopperatoimenjohtajana-ohjaajana. Leena Salonen on ohjannut lukuisia teatteriesityksiä Oulun kaupunginteatterin pienellä ja suurella näyttämöllä. Muistamme esimerkiksi Myrskyluodon Maijan ja Annan”, Niskala totesi.

Leena Salonen on saanut runsaasti kiitosta oopperaohjauksistaan, joita hän on tehnyt yli 20 vuoden ajan. Salonen on nostanut oopperan imagoa paitsi maakunnallisesti myös valtakunnallisesti, Niskala perusteli valintaa. ”Klassisen oopperan lisäksi ohjelmistoon on mahtunut myös uutta oopperaa.”

Salosen ohjauksessa oopperaa on esitetty Oulussa vuodesta 1978. Niskala oli listannut 22 oopperaa ja alkavalla näytäntökaudella uutta on luvassa. Oulussa on Salosen ohjauksessa nähty ja kuultu muun muassa Mozartin Figaron häät ja Rossinin Sevillan parturi sekä Madetojan Juha.

Leena Salonen on neljättä kolmivuotiskauttaan jäsenenä Valtion säveltaidetoimikunnassa ja toistamiseen sen varapuheenjohtaja.

Etta koki tittelin yleisön tunnustuksena

Oopperatoimenjohtaja Leena Salonen koki Etta-arvonimen sekä siitä merkiksi saamansa kunniakirjan ja epoletin tunnustukseksi yleisöltä omalle työlleen.

”Olen saanut voimia juuri oululaiselta yleisöltä. 31 vuotta sitten tulin tullista kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Tunsin vain kaksi henkilöä. Matti Rossi pyysi mieheltäni Pentil, ettei vie Leenaa pois.”

”Rakastan oopperaa. Tanssin aikoinani balettia ja soitin pianoa. 15 vuoden soittamisen jälkeen minulle tuli täysin musta hetki, lopetin soittamisen. Oulun oopperaa olen sponsoroinut vuosien mittaan. Taiteilijat ovat asuneet luonani. Olen elättänyt taiteilijoita kodissani rakkaudesta oopperaan. Olemme erittäin arvostettu ooppera. En aio olla yhtään vaatimaton. Valtioltakin tulee tukea työstä, jota Oulussa on tehty. Toivon, että oopperaa voidaan kehittää Oulussa edelleen. Kiitän sydämellisesti arvonimestä.”

Uusi kaupunginosa- palkinto harkintaan

Etta-juhlassa juhlapuheen piti eläkkeellä oleva kulttuuritoimen apulaiskaupunginjohtaja Matti Rossi. Hän piti Oulu-seuran tämänkertaista valintaa oikeaan osuneena.

”Taustalla on useiden toimijoiden: kaupunginteatterin, kaupunginorkesterin, konservatorion, kuorotoiminnan ja oopperayhdistyksen yhteistoiminta. Se on edellyttänyt asiaan paneutuvaa, luovaa tekemisen tahtoa”, Rossi mainitsi.

Rossi otti esille myös uuden idean. Hänen mielestään Oulu-seura voisi olla aloitteellinen, jotta Oulussa ryhdyttäisiin jakamaan vuosittain kaupunginosatunnustusta, joka voisi lisätä harrastusta alueellisten omaehtoisesti toimivien yhteisöjen työn kehittämiseen ja myös virallisen kunnallisen hallinnon halua luoda näiden toiminnalle vielä entistä parempia edellytyksiä.

Uutta palkintoa Oulu-seuran ohessa voisivat olla jakamassa kotiseutuyhdistys Oulujoki-seura ja Oulun kaupunki.

Oulu-seuraa, jonka aloitteesta Oulun päivät järjestettiin nyt 40. kerran, Rossi piti tarmokkaana, mutta hänen mielestään seurassa on kuitenkin aika pohtia, miten nuoriso saadaan mukaan toimintaan.

Matti Rossi korosti, että nykyajan ihmisellä saattaa olla monta kotiseutua, joka tämän päivän kotiseututoiminnassa pitäisi ymmärtää ja antaa sille tuki.

Etan tunnusmerkki. Kaarina Niskala kiinnitti opperatoimenjohtaja Leena Salosen olkapäälle epoletin merkiksi valinnasta vuoden Etaksi.

Eljas Sallmén

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva