Hankala kaihi leikataan heti

Oysin silmäklinikkaan jonottaa 1 400 huonosti näkevää potilasta

Vuokko Pentzin

OULU Oysin silmäklinikka purkaa lääkärilakon aikana syntyneen kaihileikkausjonon ilman ylitöitä.

Klinikassa jouduttiin siirtämään 435 kaihileikkausta lakon vuoksi. Jonossa on nyt 1 400 potilasta, joista kiireellistä hoitoa tarvitsevat leikataan heti, mutta kiireettömillä on hoitoon 1,5 vuoden jono.

Professori Juhani Airaksinen pitää tilannetta siedettävänä. Silmäkirurgeja on Oysissa tänä syksynä enemmän kuin aikoihin, eikä Tampereen kaltaisia joukkoirtisanoutumisia ole odotettavissa. Kaihileikkauksia tehdään Oysissa lähes 2 000 vuodessa.

”Tilanne on meillä jokseenkin samanlainen kuin muissa yliopistosairaaloissa, ei huonompi mutta ei mitenkään häikäisevän hyvä”, Airaksinen arvioi.

Eräin paikoin Suomessa kaihipotilailta leikataan resurssipulan vuoksi vain toinen silmä. Oulussa korjataan saman tien molemmat.

Silmäkirurgien määrä on Oysissa kuten muissakin yliopistoklinikoissa aaltoillut voimakkaasti vuosien mittaan.

Klinikan kaihijonossa oli muutamia vuosia sitten vain 270 potilasta, mutta tilanne vaikeutui nopeasti, kun seitsemän silmäkirurgia siirtyi yksityispuolelle ja yksi jäi eläkkeelle.

Aallonpohjan jälkeen tilanne on jälleen kohentunut. Leikkaavia silmälääkäreitä on kahdeksan, ja yhdeksäs aloittaa syyskuun alussa.

”Julkinen sektori ei ole houkutellut silmälääkäreitä, ja kaikista korjaavista toimenpiteistä huolimatta olemme menettäneet huippukoulutettuja kirurgeja yksityispuolelle. Ensimmäistä kertaa aikoihin koemme tänä syksynä sellaisen ihmeen, että pitkän aikaa sitten Oysista lähtenyt silmäkirurgi palaa meille osa-aikaiseksi tekemään etupäässä kaihileikkauksia”, Juhani Airaksinen kertoo.

Illaksi kotiin

Silmäklinikan neljä leikkaussalia ovat tänä syksynä täydessä käytössä. Vuodeosastoille ei kuitenkaan synny ruuhkaa, sillä leikkaukset tehdään päiväkirurgiana. Potilaat tulevat aamulla sairaalaan ja lähtevät hoidon jälkeen samana iltana kotiin. Pitkämatkalaiset voivat yöpyä potilaskodissa.

Juhani Airaksisen mukaan puolentoista vuoden leikkausjono ei ole kaihipotilaille ylivoimaisen hankala.

”Kaihin täytyy olla todella paha, jos se vaikeuttaa jokapäiväistä elämää niin, ettei ihminen pysty tekemään ruokaa tai käymään kaupassa. Tällaisia kaihin vuoksi toimintakyvyttömiä potilaita nähdään hyvin harvoin. Heidät siirretään suoraan kiireellisten jonoon ja leikataan samana päivänä.”

Oysin silmälääkäritilanne koheni, kun lääkäriliiton ja sairaanhoitopiirin hyväksymän palkkapilotin puitteissa klinikka alkoi maksaa lääkäreille henkilökohtaisia palkanlisiä. Vaikka niistä kertyy parhaimmillaan jopa 25 prosentin lisäansio, professori Airaksisen mukaan palkka ei ole ainoa houkutin, jolla silmälääkärit saadaan pysymään julkisen sektorin töissä.

Kolmatta vuotta pyörivän palkkapilotin kokemukset ovat osoittaneet, että palkan lisäksi lääkäreille on tärkeää päästä vaikuttamaan omien töiden suunnitteluun ja työaikoihin.

Jarmo Kontiainen

Näkö kirkastuu. Kirurgi Pekka Virtanen poistaa potilaan samentuneen mykiön Oysin silmäklinikan leikkaussalissa. Nykyaikaisen tekniikan myötä kaihileikkaukset ovat turvallisia ja onnistuvat hyvin. Virtasta avustaa sairaanhoitaja Sinikka Sarasto.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva