Vanha ja uusi lyövät kättä

Ammattiopisto Luovin oppilaiden ja opettajien kokoamassa Oulun kasarmista kertovassa valokuvanäyttelyssä kohtaavat historia ja nykyhetki.

Elina Ursin

Kasarmin elämästä kertovan näyttelyn kuvannut opiskelija Peetu Haipus lopettelee parhaillaan opintojaan ja valmistuu joulukuussa ammattiopisto Luovin audiovisuaalisen viestinnän linjalta. Oulun kaupunginkirjaston näyttelytilassa esillä oleva Kasarmi ennen ja nyt -valokuvanäyttely on oululaisen Haipuksen näyttötyö ja hieno päätös opinnoille. Valokuvanäyttely kuvaa puukasarmin kehitystä 1800-luvulta tähän päivään.

Rauhanmiehelle kuvaaminen ja perehtyminen Intiön kupeessa sijaitsevan kasarmin historiasta kertoviin teksteihin ja arkistokuviin oli kiintoisa opintomatka. Näyttely on myös Haipuksen ensimmäinen.

– Työ oli mielenkiintoinen. Vanhat valokuvat kiinnostavat minua, kertoo rokkikeikkoja ja mielenosoituksia mielellään kuvaava Haipus.

Idea valokuvanäyttelystä kypsyi erityisopettaja Leena Keskipalosaaren ajatuksissa viimeiset kymmenen vuotta kunnes viime keväänä oli aika toteuttaa haave todeksi.

– Kasarmin historia on läsnä opiskelijoiden ja opettajien työ- ja oppimisympäristöissä. Kun katselee ympärilleen rakennuksia ja miljöötä, ulko- ja sisätiloja voi aistia vanhan varuskunnan hengen. Mietin, millaista elämä oli kasarmilla Venäjän vallan aikaan ja sen jälkeen.

Näyttelyn suunnittelu alkoi viime keväänä. Mukana oli useita oppilasryhmiä, osa jo koulusta valmistuneita opiskelijoita.

Heti alkuvaiheessa Keskipalosaari halusi mukaan työhön kuvaamisen osaajat audiovisuaalisesta oppilasryhmästä. Näyttelytilakin löytyi kaupunginkirjastosta sopivasti ennen Haipuksen valmistumista.

Tietoa ja vanhoja kuvia puukasarmista Keskipalosaari sekä opiskelijat etsivät alueen historiasta kertovista teoksista.

– Ajatus näyttelystä vain voimistui, kun iltakaudet kahlasin läpi historiaa.

Pohjois-Pohjanmaan museosta saatujen vinkkien perusteella näyttelyyn valitut valokuvat löytyivät niinkin läheltä kuin Luovin sekä Oulun Upseerikerho -yhdistyksen arkistosta. Kerhon sihteeri Hannu Flygare valaisi työryhmälle vanhojen valokuvien taustoja. Viimeinen silaus oli Puolustusvoimien myöntämä käyttölupa näyttelykuville.

Näyttely on koottu 12 kuvaparista, menneistä tapahtumista ja samassa paikassa viime keväänä ja syksyllä otetuista Haipuksen mustavalkoisista kuvista. Nyky-kasarmin kuvissa esiintyy Luovin oppilaita sekä alueella toimivan kansainvälisen päiväkodin lapsia ja henkilökuntaa. Kuvatekstit avaavat tapahtumia ja kertovat puukasarmin käyttäjistä ja ihmisistä eri aikoina, eri tilanteissa.

– Näyttely on saanut hyvää palautetta, Haipus kertoo.

– Yhteistyökokemus oli antoisa. Heitin ilmoille uuden oppilasprojektin työstämisen, kunhan hyvä idea löytyy, kertoo Keskipalosaari.

Yli sadan vuoden aikana Oulun kasarmi on kokenut melkoisen myllerryksen.

Ensi keväänä puukasarmille valmistuu Luovin uusi koulu- ja hallintorakennus. Osa Luovin Nahkatehtaankadun-tiloista puretaan ja oppilasryhmiä siirtyy uuden koulun tiloihin.

– Alue on huippupaikka meidän opiskelijoille. Kasarmilla on runsaasti toimintatilaa ja viihtyisiä oppimisympäristöjä. Toivomuksena on, että näyttely saa tilaa uudesta koulusta, Keskipalosaari kertoo.

Kasarmi ennen ja nyt -valokuvanäyttely on esillä Oulun kaupunginkirjaston näyttelytilassa 9. marraskuuta saakka.

Fakta

Tarkk’ampuja-pataljoonan kasarmi

Puukasarmialue rakennettiin vuosina 1880–1881 Suomen 4. Oulun Tarkk’ampujapataljoonan kasarmialueeksi.

Alueen puistoineen ja rakennuksineen suunnitteli arkkitehti
August Boman.

Vuoteen 1999 saakka se oli Puolustusvoimien varuskuntana.

Hengitysliitto ry osti kasarmi-
alueen vuonna 1998 Ammattiopisto Luovin, silloisen Merikosken ammatillisen koulutuskeskuksen käyttöön.

Alue entisöitiin ja uutta käyttöä Luovi suunnitteli yhteistyössä Museoviraston, Pohjois-Pohjanmaan museon sekä Oulun kaupungin kanssa.

Luovin lisäksi puukasarmilla toimii päiväkoti ja osa puurakennuksista on kunnostettu ja myyty asuinkäyttöön.

Kasarmi ennen ja nyt -näyttelyn kuvitusta. Vasemmalla tsaarinajan sotilaita 1880-luvulle sijoittuvassa kuvassa, oikealla Peetu Haipuksen
kuva samasta paikasta nykypäivänä.

Puolustusvoimat



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 02.11.2017.