Prinssin lisäksi minän etsintää

Pohjankartanossa valmistuu uutuusmusikaali tutusta Tuhkimo-teemasta.

Pia Kaitasuo, tekstit
Pekka Peura, kuvat

Klassikkosatu Tuhkimo saa Pohjankartanon 9. musiikkiluokkien valmistamassa musikaalissa uuden asun.

Musikaalin käsikirjoittanut Pirkko Arola on halunnut löytää Tuhkimon teini-ikäisille esittäjille muutakin samaistumispintaa kuin pelkän prinssin etsinnän.

Arolan versiossa uusperheensä
piikana elävä Tuhkimo ei muista menneisyyttään. Näin ollen päähenkilö etsii myös itseään, identiteettiään, ainoana apunaan muisto äidin laulamasta sävelmästä.

Niinpä tuloksena onkin musikaali nimeltä Tuhkimo löytää nimensä.

Uutuusmusikaalin säveltänyt oululainen musiikkiluokanopettaja Maria Viitasaari otti haasteen vastaan tietäen, miten vähän koululaismusikaaleja on.

– Päästin itseni irralleen. Innostuin, kun tiesin minkä ikäisille teen.

Arola ja Viitasaari ovat tehneet lauluyhteistyötä jo vuosia, ja Tuhkimonkin käsikirjoitus oli säveltäjällä ollut pöytälaatikossaan, samaten joitakin lauluaihioita.

Nyt vihdoin oli Tuhkimon aika. Sen kantaesitys on Pohjankartanossa 21. marraskuuta, keväällä musikaali nähdään ja kuullaan myös Helsingissä ja Turussa.

Musikaalin toteutumisen Arola ja Viitasaari ovat luottaneet oppilaiden ja heitä ohjaavien opettajien käsiin. Säveltäjä esimerkiksi teki helpot kuoro-osuudet, mutta siirsi sovitusvastuun muutoin enimmäkseen koulun päähän.

– Bändin jäsenet ovat tehneet kukin sovitustyönsä osana musiikinteorian opetusta, Pohjankartanon musiikinlehtori Leena Pääkkönen kertoo.

Opetussuunnitelmassa edellytetty oppimisen monialaisuus tulee musikaalin myötä toteutetuksi verrattomasti. Yhteen liittyvät niin äidinkieli ja kirjallisuus, musiikki, ilmaisutaito, liikunta, käsityö kuin kuvaamataidekin.

9E ja 9G -luokkien oppilaat ovat tehneet itse suurimman osan näyttämölle tuodusta ja katsomossa koettavasta.

Oppilaat saivat jo viime keväänä ilmoittautua halukkaiksi joihinkin rooleihin, joista järjestettiin sitten koe-esiintymiset. Ronja Portaankorva 9E-luokalta on näytelmän prinssi, 9G-luokkalainen Ornela Tomety on metsäneläin ja isoisä.

– Nyt kun koulu alkoi elokuussa, käytiin sitten työhön kiinni kunnolla, Portaankorva selittää.

Kummassakin luokassa on toiminut kolme työryhmää: tuotanto, puvustus ja lavastus, jossa molemmat tytöt ovat tahollaan olleet.

– Me on tehty muun muassa valtaistuimet ja kruunut, Tomety kertoo.

– Meidän tehtävänä oli linna ja siinä olikin tosi iso työ. Lisäksi me tehtiin puita ja pensaita näyttämön takaosaan, Portaankorva jatkaa.

Pahvit, niitit ja maalit ovat olleet kovassa käytössä, he paljastavat.

Monialainen opetussuunnitelma on aiheuttanut joillakin kouluilla huokailuja, muttei Pohjankartanossa normaalia enempää.

– Meillä on käytännössä tehty tämänkaltaista työtä jo vuosien ajan – musiikkiluokat ovat toteuttaneet vastaavanlaisia projekteja, samaten opettajat ovat tehneet ainerajat ylittävää yhteistyötä, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Seija Mertaniemi toteaa.

Kouluihin nyt ajettavaa ajatusta modernista, elämyksellisestä opetuksesta Tuhkimo löytää nimensä -musikaali noudattaa myös. Niin ikään tämä kun on vuosikymmenten ajan yläasteen musiikkiluokkatoimintaa suojissaan pitäneen Pohjankartanon koulun perinnettä.

– Meidän on kyllä pakko sanoa, että ei tämä musikaali olisi onnistunut ilman opettajien, Seijan ja Leenan, panosta. Ne on olleet ihan mahtavia! Tomety huomauttaa.

Uutuus-Tuhkimon tarinassa on paljon viisautta, Portaankorva ja Tomety vakuuttavat.

– Tuhkimolla on aina jokin asia, josta iloita. Se on opettanut, Tomety sanoo.

– Vaikka Tuhkimolla on vaikeaa, hän ei anna periksi. Hän taistelee hyvien asioiden puolesta ja on hyvä itse, ystävällinen toisille, Ronja Portaankorva luonnehtii.

– Tuhkimossa on suomalaista sisua. Toivo elää sisimmässä! Ornela Tomety tähdentää.

Musikaalista on iltaesitykset 21.11. ja 23.11. kello 18 Pohjankartanon juhlasalissa.

Alma sai MTV Europelta tunnustusta kotimaan ulkopuolella saavutetusta suosiosta.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.11.2017.