Elokuva syntyy huumorilla

Iissä kokeillaan sosiaalisen taiteen residenssitoimintaa. Taiteilijat asuvat ryhmäkodissa ja työskentelevät asukkaiden kanssa.

Anna Kilponen

Ii

Ryhmäkoti Startin pihamaalla Iissä on vauhti päällä ja nauru raikaa. Siellä kuvataan lyhytelokuvaa ryhmäkotilaisten joulunvietosta.

Välillä elokuvanteko on tosin hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Kamera käy...sitten se hyytyy. Näin tapahtuu pariinkin otteeseen. Pieni odottelu ei näytä elokuvatähtiä tympäisevän.

– Tämä on hauskaa! Noora Puuperä hihkaisee taputtaa lapasiaan yhteen. Samaa mieltä on hänen vieressään ilosta ja jännityksestä hyppelehtivä Susanna Ojala.

Taiteilija Jyrki Mäki on ottanut ohjat käsiinsä yhdessä dramaturgi Jukka Heinäsen kanssa. He ovat Startin vierailevia taiteilijoita, jotka myös asuvat siellä. Heinäsen residenssijakso ryhmäkodissa on tosin jo päättynyt, mutta hän saapui paikalle viimeistelemään starttilaisten kanssa käsikirjoittamaansa elokuvaa.

Taiteilijoiden vierailut liittyvät Oulunkaaren kuntayhtymän kunnissa parhaillaan meneillään olevaan Lähde! Taiteesta voimaa -hankkeeseen, jossa etsitään uusia toimintamalleja taide- ja kulttuuripalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistyöhön.

Kuvaaminen pihalla jatkuu, ja vaikuttaa vahvasti siltä, että jonkinlaista komediaa on tulossa.

– Elokuva kertoo meidän jouluvalmisteluistamme täällä Startissa. Valmistelut eivät kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan: piparit palavat uunissa, kuusi on rikki ja ties mitä muuta hauskaa. En viitsi aivan kaikkea paljastaa, mutta se, jota me aina syytämme kaikesta, on Wille-possu. Se on meidän mielikuvituslemmikkimme, sillä meillä ei voi olla oikeaa lemmikkiä täällä, kertoo ryhmäkodin asukas Sirpa Kröger.

Hänen mukaansa Joulunaika Startissa -työnimellä kulkeva elokuva tullaan näkemään mahdollisesti kolmessa paikassa. Ensi-ilta nähdään Oulunkaaren erityisryhmien itsenäisyysjuhlassa 4. joulukuuta.

Residenssitaiteilija Mäki pitää majaansa ryhmäkodin intervallihuoneessa. Huoneen lattialle on levitelty joululehden sivuja. Kaikki halukkaat ovat saanet piirtää, tarinoida ja värittää. Sohvan päälle on puolestaan levitetty tekeillä oleva sarjakuva, jossa seikkailee elokuvassakin esiintyvä Wille-possu.

Jyrki Mäki on asunut Startissa jo parin viikon ajan ja osallistunut ryhmäkodin arkeen. Hänen jaksonsa kestää kuukauden verran.

– Meillä on kaikilla aamupuurot kello seitsemän, ja siitä lähtee päivä käyntiin. Iltapäivisin olemme kokoontuneet olohuoneen pöydän ääreen ryhmätöihin. Sieltä työt ovat levittäytyneet huoneeseeni mukavalla tavalla. Täällä on paljon taiteilijaseuraa iltaan saakka, vaan eihän tässä itsekään malttaisi iltaisin lopettaa hommia, Mäki kertoo.

Joululehden tekeminen lähti liikkeelle piirtelystä. Lopputuloksessa näkyy jokaisen kädenjälki.

– Kaikki osaavat piirtää, mutta lukeminen ja kirjoittaminen voi olla joillekin hankalaa. Toiset tykkäävät värittää, kun joillekin taas leikkaaminen ja liimaaminen on mukavampaa. Tekeminen on ollut rentoa, sillä Startin asukkaat ovat opettaneet minulle, että ei tarvitse viilata loputtomiin.

Kun taiteilija myös asuu jaksonsa ajan ryhmäkodissa ja osallistuu päivän kulkuun, on toiminta intensiivisempää. Mäen mielestä itsekkäät taideprojektit saa unohtaa, sillä yhdessä tekeminen on homman juju.

– Tällä tavoin tutustuu paremmin asukkaisiin, mutta myös omat ennakkoluulot ja jännitykset helpottavat, kun oikeasti elää arjessa. Itse törmäsin siihen, että he eivät ole niitä tv-ohjelman ”erilaisia kavereita”, vaan minä olen se erilainen. Mietin, mikä minua oikein vaivaa, kun olen niin monimutkainen, Heinänen kuvailee.

Molemminpuolinen luottamus taiteilijan ja ryhmäkodin väen kanssa syntyi nopeasti

– Kun Jukka vielä asui täällä, ja minä kävin vierailijana taiteilemassa, tunsin aina olevani tervetullut. Siinä vain ylävitoset lentelivät. Tunnetasolla tämä on antanut niin paljon, että sitä on vaikea edes mitata, Mäki toteaa.

Hänen mukaansa taidesessiot yhdessä starttilaisten kanssa ovat olleet parhaimmillaan hulvattomia.

– Meillä on ollut niin hauskaa, että vedet valuvat silmistä. Elämänilo on tarttunut. Vakavampia asioitakin olemme käsitelleet, mutta pohjavire on iloinen.

”Tekeminen on ollut rentoa, sillä Startin
asukkaat ovat opettaneet minulle, että ei tarvitse viilata loputtomiin.”

Yhdessä tekeminen on lisääntynyt

Anna Kilponen

Oulunkaaren kuntayhtymän alueella on viime keväästä lähtien kokeiltu uudenlaisia toimia syrjäytymisen ehkäisemiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen taiteen ja kulttuurin keinoin. Kolmivuotinen Lähde! Taiteesta voimaa -hanke on suunnattu erityisryhmille, työttömille nuorille ja maahanmuuttajille.

Taidekeskus KulttuuriKauppila lähti mukaan hankkeeseen, jotta se voisi kehittää muun muassa taiteilijaresidenssinsä toimintaa. Syyskuussa dramaturgi Jukka Heinänen aloitti Startin pilottitaiteilijana.

– KulttuuriKauppilan taiteilijaresidenssiin tulijoita on ollut enemmän kuin on pystytty vastaanottamaan. Maailmalla on yleistynyt sosiaalisen taiteen residenssitoiminta, jossa taiteilijat menevät esimerkiksi vanhusten palvelukoteihin. Miksi lähtisimme rakentamaan lisää tiloja, kun sosiaali- ja terveyspuolella on tiloja osan vuotta tyhjillään? Lähde-hankkeen projektipäällikkö Taija Sailio selvittää.

Tärkeintä on kuitenkin ollut taiteilijoiden mukana yksikköhin tuleva toiminta ja vuorovaikutus. Taiteilijoille ei annettu mitään erityistehtävää, vaan tarkoitus on tutkailla, minkälaisia muutoksia taiteilijan läsnäolo tuo ryhmäkodin arkeen.

– Yhdessä tekeminen on lisääntynyt paljon. Myös lähellä asuvat tuetun asumisen piirissä olevat ovat tulleet viettämään iltaa Starttiin. Osa asukkaista on eläkkeellä, joten tämä tuo mukavaa vaihtelua.

Sarjakuvataiteilija Jyrki Mäen jakso alkaa olla jo lopuillaan. Kun Sailio tiedusteli ryhmäkotilaisilta, mitä he tuumisivat jos tällä vuodelle tulisi vielä uusi taiteilijakämppis, sai hän vastaukseksi hurraa-huutoja.

Hankkeessa on tarkoitus kehittää uusia toimintamalleja, jossa taide saataisiin osaksi sote-toimintaa. Sitä rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Oulunkaaren kuntayhtymä sekä Iin kunta.

Joulunaika Startissa -elokuva syntyy Jukka Heinäsen ja Jyrki Mäen ohjauksessa. Mukana kuvauksissa ovat Noora Puuperä, Susanna Ojala, erityisryhmien tuetun asumisen ohjaaja Katja Nyman ja Sirpa Kröger.

Noora Puuperä on yksi elokuvan tähdistä.

Projektipäällikkö Taija Sailion mukaan taiteilijoiden läsnäolo on tuonut mukavaa vaihtelua ryhmäkodin arkeen.

Mitä kuvataan seuraavaksi? Jyrki Mäki selaa kuvakäsikirjoitusta.

Joululehden sivut ovat vielä levällään Jyrki Mäen huoneen lattialla Startissa. Yhdessä ryhmäkodin väen kanssa on tehty myös sarjakuvaa, jonka keskushahmona on Wille-minipossu. Mäki luonnosteli hahmon lyijykynällä ja ryhmäkotilaiset saivat värittää sen.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 25.11.2017.