Voimala 1889

antaa virtaa taiteelle

Kaksikko Antti Kaarlela ja Antti Kairakari ideoivat uudentyyppisen napapaikan taiteelle ja erilaisille tapahtumille.

Myllytullin entiseen vesivoimalaan
valmistuu noin 200 neliön sali ja kulttuurisauna, Rauhalan puolelle tapahtumatori.

Eeva Kauppinen teksti // Jukka-Pekka Moilanen kuva

Myllytullin entiseen vesivoimalaan on tulossa uusi 250 neliön taide- ja tapahtumatila Voimala 1889. Oululaisten taiteilijoiden Antti Kairakarin ja Antti Kaarlelan yritys What-
evergroup avaa tilan maaliskuussa 2017.

Voimala 1889:n muodostavat noin 200 neliön monitoimisali, joka suunnitellaan noin 100–150 hengen tapahtumille, kaupunkilaisia palveleva kulttuurisauna sekä Voimalan ja Rauhalan väliin valmistuva tapahtumatori.

Lääninarkkitehti Viktor Sucksdorffin (1866–1952) suunnittelema voimalarakennus paloi elokuussa 2006. Rakennusta kunnostaa Hartela-Forum.

– Voimala 1889:n toimintaa kehitetään Whatevergroup-yrityksen omalla kustannuksella. Julkista rahaa ei ole mukana, Antti Kaarlela kertoo.

Yhteistyökumppanina on alussa Hartela-Forum.

– Konkreettista rahaa ei siirry tilan pyörittämiseen. Hartela tukee meitä pääsemään käynnistysvaiheessa alkuun.

Taidetilan nimi on Voimala 1889, vaikka Sucksdorffin rakennus valmistui vasta 1903.

– Nimi liittyy sähköntuotannon aloittamiseen Oulussa, Kaarlela perustelee.

Sähköiset katuvalot syttyivät Oulussa 1889, toisena Suomessa Tampereen jälkeen.

– Ajatuksellisesti halusimme sitoa Voimala-tilan ennemmin tähän Belle Époque -aikaan kuin 1900-luvun alkuun, jolloin rupesivat jo ensimmäisen maailmasodan kaiut kuulumaan.

Rakennuksen historia tulee näkyviin Voimalan sisätiloissa.

– Talon ulkoseinätkin viittaavat 1800-luvulle. Siksi Voimalan interiöörikin tulee olemaan siihen suuntaan stailattua.

Yrittäjät Antti Kaarlela ja Antti Kairakari visioivat Voimalaan uudenlaista taidetilakonseptia. Lähtökohtana on monitaiteisuus, taiteenlajien yhdistäminen.

– Siellä tulee olemaan konsertteja, esityksiä, juhlia, kokouksia. Tilaan tulee näillä näkymin tanssilattia, että se soveltuu myös esityskäyttöön. Sen lisäksi Voimalassa on tarkoitus järjestää näyttelyitä ja mahdollisesti indie-elokuvateatteritoimintaa, Kaarlela luettelee.

– Ajatuksena on tehdä tilasta ja kokonaisuudesta ikään kuin omanlaisensa taideteos.

Kaksikko on kokeillut galleriakonseptiaan jo parin vuoden aikana. Ensimmäinen pop-up-tyyppinen Everwhatgalleria avattiin Pakkahuoneenkadulla Oulussa 2014. Sitten sitä testattiin Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan residenssissä Materassa Italiassa keväällä 2015 ja Uuden Seurahuoneen kellarissa neljä viikkoa elokuussa 2015.

– Olemme kehittäneet Voimalan konseptia varsin lyhyen aikaa verrattuna siihen, millä aikataululla asiat etenevät. Tarjous tuli meille vasta joitakin viikkoja sitten, Kaarlela kertoo.

– Tänäänkin menemme arkkitehdin luo keskustelemaan, millaiset sisäseinien rakenteet ja pinnat tilaan tulevat.

Tilasuunnittelu ja konseptin rakentaminen etenevät rinta rinnan.

– Miten saadaan luotua tilasta oikein inspiroiva hubi, keskittymä, jota voidaan käyttää myös tapahtumiin, Kaarlela pohtii.

Monitoimitilan rinnalle on suunnitteilla myös kulttuurisauna.

– Tarkoitus on saada taide ja taiteellinen ympäristö avautumaan saunatilaan. Haluaisin, että siitä tulisi Sauna 2.0. Semmoinen sauna, jollaista ei ole muualla nähty. Silloin se lisäisi tilan arvoa, loisi jotain uutta ja inspiroivaa.

Elokuuhun 2017 mennessä Voimala 1889:n ja Rauhalan väliin valmistuu vielä tapahtumatori.

– Haave ja toive on tottakai, että Voimalan ja Rauhalan välisestä tapahtumatorista tulisi aktiivinen paikka, joka palvelee oululaisia monella tapaa. Voimalan isosta salista aukeavat ovet suoraan tapahtumatorille. Elojazz ja muut festivaalit tulevat hyödyntämään toria hyvinkin. Varmasti siitä syntyy synergiaetua.

Taiteilijakaksikko Antti Kairakari (vas.) ja Antti Kaarlela Oulusta eli Whatevergroup aloittaa taide- ja tapahtumatoiminnan entisessä Myllytullin vesivoimalassa (rakennus taustalla), jota Hartela-Forum kunnostaa. Voimala 1889 -niminen tila avautuu maaliskuussa 2017. Voimalan ja Rauhalan väliin

valmistuu vielä tapahtumatori,

jonka päällä yrittäjät kuvassa

seisovat.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 20.11.2016.