Viimeiset hikoilut jumppasalissa

Oulun Pyrintö lopettaa 20 vuotta jatkuneen Oulujumpan toiminnan vuoden loppuun mennessä.

Muiden toimijoiden ryhmäliikuntatunnit oheispalveluineen vetävät edelleen jumppaajia.

Susanna Kemppainen

Oulun Pyrinnön pyörittämillä jumppatunneilla hikoillaan viimeisiä kertoja.

Urheiluseura on päättänyt lopettaa Oulujumpan toiminnan vuoden vaihteessa tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

– Valitettavasti Oulujumpan talous on ollut laskeva jo monta vuotta, sillä asiakasmäärät ovat laskeneet. Urheiluseuran toiminta ei kestä tällaista vaan meidän pitää jatkossa keskittyä kilpaurheilulajeihimme, Oulun Pyrinnön puheenjohtaja Jukka Sihvonen kuvailee.

Oulujumppa-nimikkeen alla on pyöritetty useita erilaisia jumppatunteja joka päivä. 90 euroa maksavalla Oulujumppa-kortilla on voinut osallistua niin moneen jumppaan kuin haluaa, jolloin yhden jumppakerran hinnaksi voi tulla vain pari euroa. Sillä ei makseta salivuokria eikä ohjaajien palkkoja, Sihvonen myöntää.

– Tämä on tosiasia, jota en voi kiistää.

Jumppatuntien vetäjien lisäksi Oulujumpat ovat Sihvosen mukaan vaatineet työpanosta myös seuran toiminnanjohtajalta ja toimiston väeltä.

Seura on irtisanonut ryhmäliikuntatunneista vastanneen henkilön ja muiden jumppatuntien vetäjien määräaikaiset työsuhteet päättyvät vuoden vaihteeseen. Tämän lisäksi seuran toiminnanjohtajan tehtävät on lopetettu yhteisymmärryksessä hänen kanssaan ja yksi yleisurheilupuolen työntekijä on irtisanottu.

Toimet ovat osa pidempään jatkunutta Oulun Pyrinnön organisaatiouudistusta. Se on keventänyt hallintoaan ja jakautunut itsenäisesti toimiviin jaostoihin.

– Näillä korjaustoimenpiteillä ja viime kesän onnistuneilla Kalevan Kisoilla seuran talous on saatu viimeinkin vakautettua.

Oulun Pyrintö perusti Oulujumppa-konseptin 20 vuotta sitten tulolähteekseen. Se tuottikin pitkään hyvin, mutta viiden viime vuoden aikana jumppaajamäärät ovat laskeneet.

Vastaavaa katoa ei ole käynyt Oulu-opiston tunneilla. Päinvastoin suosituimmat jumppatunnit ovat jatkuvasti täynnä, sanoo Oulu-opiston rehtori Outi Lohi.

Opisto taistelee asiakkaista kehittämällä palvelujaan. Esimerkiksi viime vuonna tarjontaan lisättiin lavis-lavatanssijumppa ja jumppapaketti, jonka ostamalla saa kulkea jumpissa rajattomasti.

Liikuntakeskus OzMAXin toimitusjohtaja Jyrki Autio sanoo, että heidänkin ryhmäliikuntatunnit ovat edelleen suosittuja. Etenkin sykeohjatut sisäpyöräilytunnit vetävät väkeä. Paraikaa OzMAXissa testataan akrobatiatunteja.

– Ryhmäliikuntatunneille on Oulussa kysyntää, jos tuote on kunnossa ja sitä kehitetään koko ajan.

Myös EasyFit Oulu – Ritaharjussa on sykeohjattuja sisäpyöräilytunteja. Sen yrittäjä, toimitusjohtaja Elina Ponto kertoo, että asiakkaiden innostuksen ylläpitämiseksi kalenteriin tuodaan uusia lajeja vaikka kestosuosikkien kysyntä ei näytä laantumisen merkkejä.

Ryhmäliikuntatuntien lisäksi
asiakkaat arvostavat oheispalveluita, kuten saunoja. Ritaharjussa on infrapunasaunoja.

– Osa asiakkaista haluaa liikuntatunneilta mahdollisimman nopeasti pois. Osa arvostaa sitä, että pääsee tunnin jälkeen saunaan rentoutumaan.

Maanantaina Hintan koululla jumppasalissa oli kova meno päällä Minna Lukkarin vetämällä zumbatunnilla. Kertoja ei enää kovin monta ole ennen joulutaukoa, ja osallistujat haluavat ottaa ilon irti lopun alla.

”Liikunta loppuu,
kun tämä
loppuu”

Antti Ervasti

Oulu

Maanantaina iso joukko kaikenikäisiä naisia odottaa illan zumbatunnin alkamista Hintan koululla. Heitä harmittaa Oulun Pyrinnön päätös lakkauttaa ensi vuoden alusta kaikki Oulu-jumpat.

– Meillä on tosi iso hätä. Me emme tiedä, mitä teemme tämän jälkeen, sanovat tunnille osallistuvat Rose Jokela, Satu Koivisto ja Riitta Perkkiö vuoron perään.

Ryhmän ohjaaja Minna Lukkari sanoo, että 65–85 osallistujan ryhmä ei mahdu muualle kuin Hintan koulun saliin.

– Me ohjaajatkaan emme saa mitään tietoa seuralta. Puhelimeen ja sähköposteihin ei vastata, Lukkari huomauttaa.

Naiset sanovat haluavansa matalan kynnyksen paikkoihin liikkumaan, minne voi tulla sellaisena kuin on halvoissakin jumppavaatteissa. Liikuntakeskuksissa se ei ole heidän mielestään mahdollista.

– Pyrinnön jumppiin on voinut tulla milloin haluaa ja olla välillä pois. Kaupallisissa keskuksissa kertamaksut ovat kalliita tai niissä vaaditaan sitoutumista, eikä se useinkaan sovi, Koivisto sanoo.

– Ei pohjoissuomalaisella perheenäidillä ole muita mahdollisuuksia kohtuuhintaisiin harrastuksiin. Tämä on ollut ainoa, ja nyt vedetään matto jalkojen alta, Perkkiö huomauttaa.

Koivisto kertoo kuullensa monen sanoneen, että liikunnan harrastaminen loppuu kokonaan, kun Pyrinnön jumpat loppuvat.

– Täällä on porukalla itketty näiden viimeisten jumppien jälkeen. Toisaalta pitää myös nauttia, koska näitä ei enää monta kertaa ole.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 22.11.2016.