Valtaosa Oamkista Linnanmaalle

Oulun ammattikorkeakoulun Kaukovainion ja Raksilan kampukset muuttavat.

Antti Ervasti

Oulu

Oulun ammattikorkeakoulun hallitus päätti maanantaina, että Oamkin toiminnot Kotkantiellä Kaukovainiolla ja Teuvo Pakkalan kadulla Raksilassa siirtyvät Linnanmaalle vuoden 2019 aikana. Kontinkankaalla opetus säilyy nykyisessä paikassaan.

Oamk vuokraa Suomen Yliopistokiinteistöiltä noin 23 000 neliötä tilaa. Tilojen kokonaistarve Oulussa pienenee 60 000 neliöstä 40 000:een. Pääasiallinen muuttovuosi on 2019.

Suomen Yliopistokiinteistöt korjaa Oamkille tulevat tilat ennen muuttoa. Oamkin Rehtori Jouko Paaso kertoo, että tiloihin investoidaan merkittävästi.

Kaikkiaan Oamkissa opiskelee Oulussa 9 000 opiskelijaa. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita Kontinkankaalla on noin 2 500, joten Linnanmaalle siirtyy yhteensä noin 6 500 opiskelijaa.

Henkilökuntaa siirtyy Kaukovainiolta ja Raksilasta Linnanmaalle kaksi kolmasosaa eli noin 400 Oamkin 600 työntekijästä.

Oamkilta vapautuvat nykyiset tilat Kotkantiellä ja Teuvo Pakkalan kadulla ovat Oulun seudun koulutuskuntayhtymän omistuksessa. Yhtymän suurin osakas on Oulun kaupunki vajaan 80 prosentin osuudella. Tiloja on kaavailtu ammatillisen koulutuksen käyttöön tai kouluverkkoratkaisuille, jos niihin palataan vielä uudestaan.

Kaukovainion kehutuista kulttuurialan opetustiloista ainakaan urkuopetusvälineitä ei viedä Linnanmaalle, vaan kirkkomuusikkojen koulutus lopetetaan hakijoiden vähyyden takia. Korvaavaa konserttisalia ei rakenneta Linnanmaalle, vaan Paason mukaan yliopistorakennuksen Saalastin salia voidaan käyttää konserttisalina.

– Kaukovainiolle jäävää konserttisalia tullaan varmasti hyödyntämään, mutta se jää vielä nähtäväksi miten, Paaso sanoo.

Koska tilankäyttö vähenee kolmasosalla, se merkitsee Paason mukaan säästöjä tilakuluihin nykytilanteeseen verrattuna.

– Yliopiston kanssa pystymme käyttämään yhteisiä opetustiloja ja esimerkiksi laboratorioita. Paaso huomauttaa.

Oamkin opiskelijajärjestön Osakon hallituksen puheenjohtaja Toni Hyvönen sanoo, että opiskelijat suhtautuvat varovaisen positiivisesti siihen, että noin kaksi kolmasosaa Oamkin opiskelijoista muuttaa kaupungista Linnanmaalle vuonna 2019.

– Jos ja kun Oamk ja Oulun yliopisto lähtevät tekemään yhteistyötä, olemme kaikki samassa paikassa. Yhteisöllisyyden kannalta se on erittäin hyvä.

Hyvönen edellyttää, että Linnanmaan palvelut kehittyvät, kun siitä tulee 25 000 opiskelijan kokoinen kaupunki.

– Joukkoliikenneyhteyksien on syytä myös parantua Linnanmaan suuntaan, sillä suurin osa Oamkin opiskelijoista tulee kuitenkin asumaan muualla kuin Linnanmaalla.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta toivottaa Oamkilaiset tervetulleiksi Linnanmaalle.

– Korkeakoulujen pienenevät resurssit voidaan hyödyntää tehokkaammin, kun molemmat korkeakoulumme toimivat saman katon alla, sanoo OYY:n hallituksen puheenjohtaja Kati Hannila.

Paason mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö tuki voimakkaasti Linnanmaalle muuttoa ja kahden kampuksen mallia.

– Tavoitteena on, että yhteiskampus on opiskelijoille, asiantuntijoille, palveluntuottajille ja yrityksille erittäin houkutteleva. Päätös on merkittävä myös Oulun kaupungille, koska se siirtää kertaloikalla Oulun korkeakouluelämän edellytyksiltään valtakunnan kärkeen, hän toteaa.

Nyt Kotkantiellä koulutetaan tekniikkaa, luonnonvara-alaa ja kulttuuria ja Teuvo Pakkalan kadulla opetetaan liiketaloutta.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 01.11.2016.