Väki vaelsi joukolla uurnille

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherranvaalissa hetkittäin jopa jonotettiin vaaliuurnille. Äänestysprosentti nousi lähelle ennätyslukemaa.

Antti Ervasti

Oulu

Oulujoen kirkkoherra Satu Saarinen valittiin Oulun tuomiorovastiksi melkoisella äänivyöryllä: hän sai 1 266 ääntä, joka on reilusti enemmän kuin kilpailevien ehdokkaiden, Kiimingin kirkkoherran Pauli Niemelän ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kappalaisen Ari-Pekka Metson yhteinen äänimäärä.

Myös äänestysprosentti oli poikkeuksellisen korkea tuomiorovastin vaaleiksi, 14,8 prosenttia. Vuonna 1963, kun Jorma Sipilä valittiin, äänestysprosentti oli 19,8. Sen jälkeen luku on ollut korkeimmillaan 12:n pinnassa.

Äänestysinto näkyi sunnuntaina alkuillasta äänestyspaikalla Oulun tuomiokirkossa, jonne tuli väkeä jatkuvana virtana. Äänestyslippuja leimaamassa ollut vaalitoimikunnan varapuheenjohtaja Marjo Kemppainen (vihr.) sanoi, että äänestäjiä on ollut todella paljon.

Poikkeuksellisen paljon äänestyspaikalle tuli myös ihmisiä, jotka olisivat halunneet äänestää, mutta heillä ei ollut äänioikeutta. Vaalitoimitsija Riitta Lampinen ja vaaliavustaja Sirpa Heinonen arvioivat, että satakunta muitten seurakuntien jäsentä jouduttiin käännyttämään pois äänestyspaikalta.

Tuomiorovasti on Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, ja äänioikeutettuja ovat vain tuomiokirkkoseurakunnan jäsenet. Väärä käsitys muidenkin seurakuntien jäsenten äänioikeudesta tullee siitä, että tuomiorovastia pidetään koko seurakuntayhtymän yhteisenä virkamiehenä, ja hän toimii muun muassa piispan varamiehenä.

Helena Jalander kävi äänestämässä, koska äänestää yleensä kaikissa kirkollisissa vaaleissa.

– Tämä on minulle tapa, mutta onhan tässä nyt kyseessä kuitenkin täysin uusi henkilö merkittävään virkaan. Ehdokasasettelu oli myös kiinnostava, kun ehdokkaita oli kolme ja yksi nainenkin joukossa. Kaikki ovat hyviä, mutta yksi on muita parempi, hän totesi diplomaattisesti.

Marko Taponen sanoi äänestävänsä kaikissa vaaleissa, niin kirkollisissa kuin maallisissakin.

– Koska eletään nykyaikaa, toivon, että Oulujoen seurakuntaan aikoinaan kirkkoherraksi valittu hyvä nainen valitaan nyt tänne, Taponen sanoi.

Irja Haarala ja Elsa Sipilä kertoivat olevansa aktiivisia seurakuntalaisia ja kirkkokuorolaisia, niin sanottuja vanhan kansan ihmisiä. Siksi äänestäminen on itsestään selvää.

– Tuomiorovastin pitää olla ihmisläheinen ihminen, ja toivon hänen tekevän uudistuksia. Kyllä noista kolmesta löytyi helposti oma ehdokas, Sipilä sanoi.

Jaana Hekkasen mielestä tuomiorovasti on Oulun seurakunnille merkittävä henkilö.

– Hän on ihminen, joka on kouluttautunut alalle sopivasti ja toiminut seurakunnassa riittävän pitkään. Minun näkökulmastani hänellä täytyy olla oikea näkemys siitä, miten seurakuntaa kehitetään niin, että se pysyy elinvoimaisena. Ei välttämättä tule tiukka vaali tänään, hän ennusti.

Kaksivuotiaan poikansa Joukan kanssa äänestämässä käynyt Mirjam Larinkari haluaa vaikuttaa seurakunnan asioihin.

– Viime aikoina olen käynyt aina kirkollisissa vaaleissa äänestämässä. Tuomiorovasti on seurakunnan esimies ja siksi on tärkeää, että hän on siihen tehtävään pätevin. Hänen täytyy myös edustaa niitä arvoja, jotka itse koen tärkeiksi, Larinkari määritteli.

Fakta

Oulun tuomikirkkoseurakunnan kirkkoherra eli tuomiorovasti

Oulun tuomiokirkkoseurakunta on keskustan alueen seurakunta, jossa on vajaat 16 000 jäsentä.

Alueeseen kuuluvat Hollihaan, Intiön, Koskikeskuksen eli Toivoniemen, Leverin, Limingantullin, Myllytullin, Nuottasaaren, Pikisaaren, Pokkisen, Raksilan, Vaaran, Vanhatullin ja Äimäraution kaupunginosat.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraa kutsutaan tuomiorovastiksi

Tuomiorovasti toimii hiippakunnan tuomiokapitulin varapuheenjohtajana. Puheenjohtaja on piispa.

Tuomiorovasti toimii tarvittaessa piispan sijaisena.

Äänioikeutettuja seurakuntalaisia sunnuntaina käydyssä tuomiorovastin vaalissa oli 14 869.

Vaalissa annettiin 2 199 ääntä, mikä merkitsee äänestysprosenttia 14,8.

Satu Saarinen sai 1 266 ääntä. Pauli Niemelän äänimäärä oli 629. Ari-Pekka Metso keräsi 304 ääntä.

Oulun tuomiokirkko toimi tuomiorovastin vaalin äänestyspaikkana sunnuntaina. Hetkittäin äänestäjiä oli jonoksi asti, mutta välillä oli hieman hiljaisempaa. Ennen äänestyspäivää pidettiin ennakkoäänestys. 1266 ääntä kerännyt Satu Saarinen pitää suurena asiana sitä, että
tuomiorovastiksi valittiin nainen.

Yhdenvertaisuuden puolesta

Antti Ervasti

Oulu

– Uskomattoman hyvältä ja merkitykselliseltä tuntuu erityisesti tällaisessa ajassa, Satu Saarinen, 42, kertoo ensituntemuksistaan hetken sen jälkeen, kun tieto hänen valinnastaan tuomiorovastiksi tuli.

Erityisesti häntä lämmitti lähes ennätyksellinen äänestysaktiivisuus, 14,8 prosenttia.

– Lähden toteuttamaan nöyrällä ja kiitollisella mielellä mandaattia, jonka seurakuntalaisilta sain.

Hän aikoo tulevassa virassaan toteuttaa samaa linjaa, mitä on tähänkin asti vetänyt ja puhunut myös vaalikampanjansa aikana.

– Olen puhunut yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Siitä puhun myös tuomiorovastina, se ei muuksi muutu.

Saarinen pitää suurena asiana sitä, että tuomiorovastiksi valittiin nainen. Hän on tällä hetkellä ainoa naispuolinen tuomiorovasti Suomessa. Kerran aiemmin on toiminut naistuomiorovasti Espoossa.

– On merkityksellistä, että kumpaakin sukupuolta on kaikilla tasoilla. Siihen näköjään ollaan nyt valmiita Suomessa, ja lasikatot murtuvat.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.11.2016.