Taide kolmantena äidinkielenä

Tekstiilisuunnittelija Susanna Sivonen lähtee jo toistamiseen esittelemään töitään New Yorkiin, jossa nähdään tällä viikolla
myös muunlaista oululaista osaamista.

Anna Kilponen

Oululainen tekstiilisuunnittelija Susanna Sivonen hissuttelee vieraita vastaan rennosti villasukissa Åströmin vanhassa tehdasrakennuksessa. Täällä hän on paossa Torikadulla sijainneen työhuoneensa sisäilmaongelmia. Pahin kaaos on onneksi selätetty, hän huokaa helpottuneena.

Sivonen on juuri saanut lähetettyä kahdeksan uniikkia teostaan, kankaitaan, huivejaan, taulujaan, printtejään ja piensisustustuotteitaan Atlantin taa New Yorkiin, jonne hänet on kutsuttu esittelemään taidettaan.

Ajatus yksityisnäyttelystä hieman kauhistutti, joten Sivosen aloitteesta päätettiin koota isompi suomalaisdelegaatio.

Suomalaisen teknologian, designin ja taiteen yhdistys FTDA, johon Sivonen itsekin kuuluu, järjestää loppuviikosta nelipäiväisen The House of Finland Art and Design Festival -tapahtuman New Yorkissa. Sen tarkoituksena on edistää suomalaistaiteilijoiden ja -suunnittelijoiden tuotteiden pääsyä kansainvälisille markkinoille.

– Uniikeilla teoksilla on tällä kertaa isoin painoarvo. Päivisin meillä on pop-up-shop ja iltatapahtumissa on musiikkia ja muuta ohjelmaa. Itse maalaan livenä näyttelyn avajaisissa konsertissa, jossa esiintyy muusikko Kalle Vainio, Sivonen kertoo.

Kansainväliset tapahtumat ovat poikineet Sivoselle jo nyt hedelmällisiä yhteistyökuvioita. 2015 New Yorkin designviikolla Sivonen tapasi paikallisen galleristin, joka kutsui hänet Art16-taidenäyttelyyn Lontooseen. Samalla reissulla sai alkunsa yhteistyö itävaltalaisen toimistotarvikkeiden valmistajan kanssa. Nyt hänen kuosinsa koristavat myös ympäri Eurooppaa myytäviä vihkoja.

Sivosen ohella New Yorkissa nähdään oululainen, asuntojen pohjakuvien 2D- ja 3D -mallinnukseen erikoistunut Cubicasa.

Sivosella on vireillä lisensointiyhteistyökuviota Yhdysvalloissa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

– Pian näistä kaikista voi puhua kuiskausta kovempaa, katsotaan!

Suunnittelutyö lähtee useimmiten liikkeelle maalauksesta tai piirustuksesta, jota Sivonen hyödyntää kuoseissaan.

– Näin töihini tulee taiteellista syvyyttä. Nautin maalaamisesta ja väreistä, mutta toisaalta tykkään myös piirtämisestä, pienten yksityiskohtien piipertämisestä. En tee suoraan pelkkää kuosia. Jo luonnosvaiheessa mielessäni alkaa pyöriä, mihin kaikkeen teosta voisi hyödyntää. Materiaali vaikuttaa myös valintaan: kankaassa toimivat eri asiat kuin paperilla.

Sivosen kädenjälki on runsasta ja rönsyilevää. Elämäntilanteet peilautuvat töihin. Siksi niihin muodostuu aina myös tunneside.

– Viime keväänä seurasin ystäväni taistelua rintasyöpää vastaan. Kun kuulin, että mitään ei ollut enää tehtävissä, aloin tehdä Rain-teosta. Siihen kiteytyivät elämän kauneus ja pysähtyminen sen äärelle.

Useimmiten Sivonen kuitenkin tekee asioita ilon ja huumorin kautta. Hän inspiroituu luonnosta, ihmisistä ja etenkin neljästä lapsestaan. Jälkimmäisten edesottamuksista kumpusi Backflip-teos. Ja kukapa trampoliinin omistaja ei olisi ”bäkkäristä” eli voltista takaperin kuullut.

– Teos voi viedä ajatukset myös ajatusten backflipeihin, mielipiteisiin. Asioilla on aina eri puolia. Leikkimielisyyttäkin löytyy, sillä kuvan voi kääntää miten päin vain, ja silti se on aina oikein päin. Haluan tehdä positiivista ja kannustavaa taidetta, joka pistää miettimään asioita.

Kun välillä pystyy nauramaan myös itselleen, auttaa se yrittäjän arjessa ja ruuhkavuosissa.

– Onhan tämä aika haastava pompsi, kun on perhettä ja miehenikin on yrittäjä. Taiteen tekeminen on kuitenkin minulle vahva tunteiden peilauskeino ja elämäntapa. Se on kolmas äidinkieleni suomen ja ruotsin lisäksi.

fakta

Susanna Sivonen

Syntynyt Haaparannalla vuonna 1984, asuu Oulun Myllytullissa.

Perheessä mies ja neljä lasta.

Valmistunut taiteen kandidaatiksi tekstiilisuunnittelusta Lapin yliopistosta 2010.

Suunnitellut kuoseja muun
muassa Finlaysonille, Metsolalle ja R-collectionille. Suunnitellut myös kuosin Salon Virhon 75-vuotisjuhliin.

Ollut esillä myös erilaisissa taide- ja designtapahtumissa kotimaassa ja ulkomailla. Mukana New Yorkin House of Finland -tapahtumassa tällä viikolla, maaliskuussa hänen töitään nähdään Norjan Narvikissa Vinterfestuka-tapahtumassa.

Keskittyy tällä hetkellä kansainvälisiin yhteistyökuvioihin, joita on vireillä Yhdysvalloissa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Värikkäistä kuoseistaan tunnettu Susanna
Sivonen keskittyy
parhaillaan kansainvälisiin yhteistyökuvioihin ja brändinsä vahvistamiseen.

Sivoselle Taitaja-stipendi

Anna Kilponen

Juuri New Yorkin -matkan kynnyksellä, maanantai-iltana, Susanna Sivonen palkittiin Oulun Osuuspankin Taitaja-stipendillä.

Paikallinen tunnustus lämmittää taiteilijan mieltä: hän sanoo olevansa otettu ja kiitollinen.

– Olen tehnyt työtäni jo jonkun aikaa ja aion tehdä tätä toivottavasti vielä kauan. On hienoa, että tekemiselleni annetaan arvoa ja se koetaan tärkeäksi. Sellainen kannustaa ja innostaa aina eteenpäin, hän sanoo.

Stipendi myönnetään vuosittain Oulun seudulla vaikuttavalle tieteen, taiteen, kulttuurin tai urheilun saralla työskentelevälle henkilölle, joka on tehnyt työllään ja osaamisellaan kotiseutuaan myönteisellä tavalla tutuksi.

Perusteluissa Sivosta luonnehditaan aidoksi pohjoisen kasvatiksi sekä persoonalliseksi ja hyväntuuliseksi taiteilijaksi, joka on tehnyt osaamistaan tunnetuksi maailmalla muun muassa kokoamalla vuonna 2015 New Yorkin designviikolle oman taidekirjan, jossa myös Oulu on vahvasti esillä.

Taitaja-stipendiä on jaettu yhtäjaksoisesti vuodesta 2000 alkaen. Sen tarkoitus on huomioida ja palkita Oulun seudun monipuolista huippuosaamista. Tänä vuonna tunnustus on 10 000 euron suuruinen.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 08.11.2016.