Suomen Siperiasta kotoisin

Ei ole niin pientä kylää, etteikö se olisi paidan arvoinen,
tuumii tuore kiiminkiläinen Anne Sinivaara.

Anna Kilponen

Haapavedestä se lähti, ja pienen piirin vitsistä. Oulun Kiiminkiin pari kuukautta sitten muuttanut Anne Sinivaara, 34, ei vielä kolme viikkoa sitten olisi arvannut, kuinka laajaa huomiota hänen sorvaamansa humoristiset kotiseutupaidat saisivat.

Hän on tehnyt jo yli 70 erilaista paitaa, joissa irvaillaan Suomen paikkakuntien omituisuuksille tai sijainnille.

Nivala – Suomen Siperia -paitaan sonnustautunut Sinivaara on herkästi innostuvaa sorttia. Hänellä on useimmiten monta rautaa tulessa, jopa ”enemmän kuin ehtisi takomaan”.

Haapavedelle tultaessa kyltti mainostaa paikkaa sanankääntein ”ihmeen hyvä”, mutta Sinivaaran suunnitteleman Haapavesi-paidan rintamuksessa lukee ”ihmeen syvällä”.

– Paikkahan ei ole minkään reitin varrella, eikä sinne ajeta vahingossa, valottaa Sinivaara ensimmäisen paitansa syntyhistoriaa.

Hän tietää, mistä puhuu, sillä hän on varttunut Haapavedellä. Koska paita huvitti monia muitakin, päätti Sinivaara kokeilla, irtoaisiko hänen omasta synnyinpitäjästään, Suomen Teksasiksi itseään mainostavasta Nivalasta jotain. Paitaan päätyi Teksasin sijaan Siperia, missä kaikki on karumpaa. Sitten paitatoiveita alkoi sadella tuttavilta ja Sinivaaran pitämän Onnenpäivä-blogin lukijoilta.

Viimeistään Raahe – ja alat kaivata Kemiin -paidan jälkeen koko homma ”lähti hanskasta”. Paidoille oli tehtävä omat Facebook-sivut ja verkkokauppa.

Mainosalalla työskentelevälle Sinivaaralle paitojen suunnittelu on hauska harrastus. Tällä hetkellä se pitää hänet myös kiireisenä: työn alla on 40 paikkakunnan toivomuslista. Se lyhenee maksimissaan neljällä paidalla päivässä.

Naseva, paikkakuntaa humoristisella tavalla luonnehtiva teksti ei välttämättä synny hetkessä, varsinkaan, jos ei satu tuntemaan paikkakuntaa tarpeeksi hyvin.

– Joistakin paikkakunnista minulle on jo syntynyt tietynlainen käsitys, jota sitten hieman korostan ja väritän.

Joskus taas on etsittävä kuumeisesti johtolankoja kuntien nettisivuilta, netin keskustelupalstoilta tai karttapalveluista.

– Kuntien sloganit ovat usein huonoja, sillä niihin yritetään mahduttaa kaikki, mutta niistä saa hyviä ideoita. Joskus turvaudun Googlen karttapalveluun ja yritän sijainnin kautta keksiä jotain. Viimeistään keskustelupalstoilla lamppu kirkastuu, kun löytyy se juttu, johon kannattaa vähän tökätä.

Nettipalstan kautta löytyi idea esimerkiksi keskustelua herättäneeseen Raahe-paitaan, jossa paikkakunnan ankeus maksimoidaan kertomalla sen saavan kaipaamaan Kemiin. Kaupungin markkinoinnissa ei paidasta ilahduttu.

– Jos itse työskentelisin kunnan markkinoinnissa, ajattelisin, että kaikki julkisuus ja näkyvyys ovat hyvästä. Koettaisin kääntää sen positiiviseksi. Jonkinlainen hyvän maun raja pitää tietysti olla. Minulla politiikka ja uskonto ovat pois suljettuja, enkä myöskään lähde leimaamaan ihmisryhmiä.

Sinivaaran mukaan tekstien ohella paidoissa on oleellista kartta, joka osoittaa, missä paikkakunta sijaitsee. Itsekin hän on liian usein joutunut selittämään kyselijöille esimerkiksi syntymäpitäjänsä Nivalan sijaintia.

Oulun Kiimingissä sijaitsevassa uudehkossa talossa ei näy paitapinkkoja nurkissa, eikä paljon muutakaan paitabisnekseen liittyvää. Kaikki tapahtuu netissä, ja paidat lähetetään suoraan saksalaisesta paitapainosta.

Jo aiemmin Sinivaara on suunnitellut treenipaitoja sauvakävelyyn. Nekin tekivät kauppansa hänen bloginsa kautta.

Suomeen Anne Sinivaara muutti vuosi sitten Kaliforniasta, missä hän asui miehensä kanssa kuuden vuoden ajan. Suomessa he asettuivat ensin Nivalaan ja Äänekoskelle. Paluumuuttajana Sinivaara on katsellut asioita uusin silmin.

– Näin pikkupaikkojen hienoudet ja sympaattisuuden. Tietynlainen kotiseuturakkaus syntyi uudestaan. Vaikka ihmiset saattavat tulkita paitani niin, että haluan vain soittaa suutani ja olla ilkeä kaikille, se on oikeastaan juuri päinvastoin. Paidat ovat rakkaudenosoitus kotimaata kohtaan – se tulee vain vähän kummallisella tavalla ulos, Sinivaara nauraa.

Entäs Kiiminki? Sehän on kaukana pororajalla. Mutta juuri siellä Sinivaara viihtyy.

Kotiseutupaitojen suunnittelu on Anne Sinivaaralle lähinnä hauska harrastus, joka tällä hetkellä myös työllistää paljon. – Minulle on aina enemmän
rautoja kuin ehtisi takoa. Hajoaako ensin pää vai loppuuko paikkakunnat? Kun innostun, junaa ei voi enää pysäyttää, hän toteaa huvittuneena.
Anne Sinivaara tekee etätöitä Kiimingissä. Hän nauttii omasta rauhasta. – Viihdyn Kiimingissä älyttömän hyvin. Viimeistään nyt USA:n presidentin vaalien jälkeen olen tyytyväinen, että palasimme Kaliforniasta Suomeen.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 16.11.2016.