Ruotsin armeija marssittaa Sieviä kasvusuuntaan

Sievin Jalkineen kautta aikojen suurin yksittäinen kauppa toi täystyöllisyyden. Toimitusjohtaja Juha Jokinen: Uusien työntekijöiden haku on päällä koko ajan.

Timo Myllykoski, teksti
Jukka-Pekka Moilanen, kuvat

Sievi

Ruotsalaisen taistelijan jalkine valmistuu vaihe vaiheelta sieviläisellä jalkinetehtaalla. Jalkineen koostumus ei ole sotasalaisuus, mutta sopimuksella säädetty salaisuus kuitenkin. Siksi toimitusjohtaja Juha Jokinen ei pysty kertomaan kengän koostumuksesta kovinkaan paljon.

– Musta maihinnoususaapas, josta tehdään talvi- ja kesäversiot. Lisäksi merivoimille tehdään oma, vähän erilainen kenkä.

Sievin Jalkine Oy käyttää Ruotsin puolustusvoimien tilaamien jalkineiden valmistuksessa armeijan omia työkaluja. Ruotsista on toimitettu Sieviin leikkuuraudat nahkojen leikkaamiseen, pinnauslestit päällisen lestittämiseen sekä muotit pohjien ruiskuvalamiseen.

– Armeijat hakevat markkinoilta nykyään yhä useammin valmisratkaisuja. Tällainen omilla työkaluilla teettäminen on vähentynyt, sanoo Jokinen.

Kaikkiaan 212 240 kenkäparin ti-
laus Ruotsin puolustusvoimilta on 65 vuotta sitten perustetun Sievin Jalkineen kautta aikojen suurin yksittäinen kauppa. Sen rahallinen arvo on noin 17 miljoonaa euroa, mutta sillä on muutakin merkitystä.

– Se tuo varmuutta pitemmälle ajalle, koska tilaus jakaantuu neljälle vuodelle, Juha Jokinen sanoo.

Marraskuussa 2014 Sievin Jalkine ilmoitti yt-neuvottelujen tuloksena lomauttavansa 400 henkilöä. Kaksi vuotta myöhemmin tilanne on totaalisesti toinen.

– Nyt ollaan ihan toisenlaisessa maailmassa. Meillä on täystyöllisyys ja henkilöstöä rekrytoidaan lisää.

Yhtiön henkilömäärä on tänä vuonna kasvanut jo 30 työntekijällä. Parhaillaan sen tarpeisiin koulutetaan Nivalassa lisää vaiheompelijoita.

Jokisen mukaan yhtiö tarvitsee työntekijöitä kengänvalmistuksen kaikkiin eri työvaiheisiin, ja se myös kouluttaa palkkaamansa henkilöt tehtäviin.

– Toivomme, että Ruotsin armeijan tilaus takaisi meille täystyöllisyyden vuoteen 2020 saakka. Tällä hetkellä näyttää, että tarve rekrytoida lisää työntekijöitä jatkuu ainakin pitkälle ensi kevääseen.

Sievin ja Oulaisten tehtailla valmistuu päivittäin yhteensä noin 5 000 paria kenkiä. Toimitusjohtaja tekee nopean laskutoimituksen ja sanoo, että jos yhtiö keskittäisi kaiken nykyisen kapasiteettinsa pelkästään Ruotsin armeijan tilaukseen, tarvittaisiin sen hoitamiseen vain 42 työpäivää.

Käytännössä viimeiset jalkinetoimitukset lähtevät Ruotsiin vasta 2020. Ruotsalaisille taistelijoille valmistettavien kolmen eri maiharimallin lisäksi yhtiöllä on aktiivisesti tuotannossa noin 250 omaa jalkinemallia.

Yhtiön valikoimasta löytyy noin 140 erilaista turva- ja ammattijalkinetta. Niiden lisäksi on kaksi kertaa vuodessa vaihtuva vapaa-ajan jalkineiden mallisto.

– Pitää olla ajan hermolla. Yritämme koko ajan löytää jotain uutta materiaalien ja ominaisuuksien kautta, sanoo Jokinen.

Kengän valmistamisessa on keskimäärin 80 eri työvaihetta. Koska kenkä tarvitaan oikeaan ja vasempaan jalkaan, tarkoittaa se 160 eri työvaihetta kenkäparia kohti.

Tehtailla on koneita ja laitteita lukuisiin eri työvaiheisiin. Niistä huolimatta kenkä ei synny ilman ihmistä ja ihmisen tekemää käsityötä.

– Yli 90 prosenttia työvaiheista vaatii käsityötä. Sieltä se kenkäparin hinta muodostuu, Juha Jokinen toteaa.

Yksinkertaisimmissa kenkämalleissa työvaiheita on vain parikymmentä. Toisessa ääripäässä on Sievin Jalkineen syksyllä metsätöihin lanseeraama sahasuojakenkä, jonka valmistaminen vaatii yli 200 työvaihetta.

– Kenkää pidetään itsestäänselvyytenä. Harva ymmärtää kuinka haastava ja tekninen tuote se on, sanoo Jokinen.

Sievin Jalkineen ompelimo on harvinainen näky Euroopassa. Muissa maissa kenkäteollisuus teettää ompeluvaiheen halvan työvoiman maissa. Vaatetusalan artesaaniksi opiskellut Maarit Varis on yksi Sievin vaiheompelijoista. Toimitusjohtaja Juha Jokisen mukaan Sievin Jalkine saa asiakkailtaan vuosittain useampia kenkiin liittyviä toiveita ja parannusehdotuksia. Yhtiöllä on tuotannossa noin 250 omaa jalkinemallia. Raila Antinoja leikkaa nahkaa. Sievin Jalkineen käyttämä nahka tulee pääsääntöisesti Keski-Euroopasta.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.11.2016.