Rauhan asia synnytti kuoron

Siltojen Laulun perinne ystävyydessä.

Työväen- ja kansanlaulujen rinnalla hengellistä ja klassista kuoro-ohjelmistoa.

Meidän kulma

Rakkaus lauluun yhdistää Siltojen Laulussa, joka perustettiin 1946 Suomi–Neuvostoliitto-Seuran Oulun osaston kuoroksi. Sotien jälkeiseen jälleenrakentamiseen tarvittiin kansalaistoimintaa ja kuoroja, jotka laulullaan edistävät rauhan asiaa. Vuodesta 1974 kuoro on toiminut Oulun työväen opiston, nykyisen Oulu-opiston sekakuorona, ja tyytyväisenä on voitu todeta, että Pohjankartano tarjoaa loistavat puitteet torstaisille harjoituksille.

Kuoron ohjelmisto on aina ollut monipuolista: työväen- ja kansalauluista hengellisiin ja klassisiin kuorolauluihin. Kuoron koko on vaihdellut useista kymmenistä laulajista nykyiseen pariinkymmeneen. Sekakuoromme on ehkä harvinaisemmasta päästä siinä mielessä, että meillä ei ole puutetta mieslaulajista. Kaikki käyvät ahkerasti harjoituksissa ja antavat jykevän taustan kuoron soinnille. Joukkoon mahtuu toki lisää miehiä.

Matkailu liittyy kuoroharrastukseen, ja kuoro on esiintynyt Oulun lisäksi Sodankylästä Helsinkiin. Kuoromatkoja on tehty myös kotimaan ulkopuolelle niin itään, etelään kuin länteenkin. On käyty pohjoismaisilla laulu- ja soittojuhlilla Oslossa, Tromssassa, Odensessa ja Reykjavikissa. Ruotsissa on esiinnytty Luulajassa ja Jällivaarassa.

Itä- ja etelänaapureissa konsertteja on ollut Murmanskissa, Petroskoissa, Leningradissa, Jaltalla, Odessassa, Pärnussa ja Saarenmaalla. Kuoro osallistui vuonna 2000 legendaarisella laululavalla Tallinnan laulujuhlille tuhansien Virosta ja eri pohjoismaista tulleiden laulajien kanssa. Yhteislaulujen ohjelmistoa oli harjoiteltu lähes vuosi. Viroon odotettiin vain osaavia kuoroja.

Rannikon kuorojen yhteiskonsertteja on järjestetty vuosittain jo yli vuosikymmenen ajan joko Kokkolassa, Raahessa, Oulussa tai Kemissä. On solmittu monia tuttavuuksia ja vuosittainen tapaaminen on aina iloinen juttu. Tärkeä osa esiintymisiä ovat vierailut palvelu- ja hoivakodeissa. Koskettavaa on nähdä, miten huonokuntoisetkin asukkaat yhtyvät lauluihin, sanat ovat muistissa, vaikka moni muu asia onkin unohtunut.

Kuoron ensimmäinen äänite ilmestyi 2008 nimellä ”Meristä kaunein”. Se sisältää nimikappaleen lisäksi monia tuttuja kuorosovituksia, kuten ”Mustanmeren valssi”, ”Valkotuomi”, ”Onnelliset” ja ”Sinun silmät ja minun”. Kuoron luotsasi äänityskuntoon silloinen johtajamme Laura Teppo. Uunituore CD-levy ”Matkalla” tältä syksyltä sisältää kuoron viime vuosien keskeistä ohjelmistoa. Kuoron trimmasi levytyskuntoon Sini Koivisto.

Anja Hohtola

Siltojen Laulun sihteeri

Fakta

Tangokuningas juhlakonserttiin

Sekakuoro Siltojen Laulu ry:n 70-vuotisjuhlakonsertti kaupungintalon juhlasalissa sunnuntaina 20.11. Mukana tangokuningas Pekka Mikkola.

Johtajana kuorossa tänä syksynä aloitti musiikkipedagogi Suvi Leinonen. Puheenjohtaja Matti Kokkoniemi.

Juhlakonsertin jälkeen tammikuussa harjoitteluun uusi ohjelmisto, kuoronjohtajan mukaan ”kaunista, kevyttä ja viihteellistä”.

Harjoitukset torstaisin Pohjankartanon koululla, mukaan mahtuu uusia laulajia.

Historiikki kuorosta tehty 65-vuotisjuhliin.

Yhteys: kuoron sihteeri Anja Hohtola, puhelin 040 548 6850 tai sähköposti anja.hohtola@gmail.com

Musiikkipedagogi Suvi Leinonen aloitti sekakuoro Siltojen Laulun johtajana tänä syksynä. Harjoitukset ovat kerran viikossa torstaisin Pohjankartanon koululla Oulussa. Mieslaulajia osallistuu ahkerasti Siltojen Lauluun. Se perustettiin sotien jälkeen SNS:n Oulun osaston kuoroksi. Siltojen Laulu valmiina ensi sunnuntain juhlakonserttiin, jossa kuoro aikoo esiintyä uusissa kuoroasuissa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.11.2016.