Piirroksia ja performansseja

Limingan taidekoulun sarjakuvalinjan opettaja Tessa Astre poukkoilee asiasta toiseen.

Riitta Taulavuori

Liminka

Monitaituri, olisikohan se osuvin luonnehdinta opettaja ja taiteilija Tessa Astresta?

Haastattelupäivänä Astren työpaikalla Limingan taidekoululla järjestetään yökoulu maailmanlopun hengessä.

Astren suojateista eli sarjakuvalinjan opiskelijoista osa lähestyy teemaa roolipelin kautta, osa tekemällä sarjakuvakäsikirjoitusta. Astre kertoo suosivansa opetuksessaan yleensäkin yhteisöllistä tekemistä ja muun muassa draamallisia harjoituksia.

Astre, 28, on paitsi Limingan taidekoulun sarjakuvalinjan opettaja ja kahden alle kouluikäisen lapsen äiti myös taiteilija, joka käyttää ilmaisussaan ainakin sarjakuvaa, performanssia, burleskia ja klovneriaa. Seuraavaksi hän suunnittelee ryhtyvänsä tikkaamaan tatuointeja.

– Olen jo ottanut yhteyttä yhteen oululaiseen studioon ja voisin ehkä päästä sinne työharjoitteluun.

Omat kaavailunsa on myös pikkujoulukauden varalle. Voisi esimerkiksi järjestää ohjelmaa firmojen illanviettoihin karikatyyrien piirtäjänä.

Keväämmällä voisi kokeilla, innostuisivatko liminkalaiset viikonlopun mittaisesta burleskikurssista. Ja kuntavaaleja olisi hauska pohjustaa luokkayhteiskuntateemaisella burleskifestivaalilla.

Vastikään Astre sai käsistään ”yhden pienlehtihomman” sekä pääsi juhlistamaan arktisten alueiden nuorten taiteilijoiden yhteisnäyttelyä, jossa myös hänen omia teoksiaan on mukana. Ja mikä parasta, tuo näyttely avautui Rovaniemellä, missä taiteilijan oma sydänkin kuulemma alati on.

Juuri nyt Astrella on aluillaan vampyyritarinasarjakuvaprojekti irlantilaisen käsikirjoittajan kanssa. Puheessa vilisee myös muita tekemisiä Oulun seudun taiteilijayhteisöjen kanssa.

– En ole erityisen pitkäjänteinen, ja poukkoilen siksi asiasta toiseen. Isäni oli samanlainen adhd-kohkaaja. Koko ajan pitää olla tekemässä miljoonaa asiaa, Astre hymähtää.

Pysyvyyttäkin on.

– Elämän nurjuus, huumori, seksuaalisuus, memento mori (muista kuolevasi) sekä Eros ja Thanatos (rakkauden ja kuoleman fiilosofia). Ne ovat ajaneet aiemminkin taiteilijoita, ja ne ovat olleet aina myös minulla ajureina.

Liminkalais-rovaniemeläisen opettaja-taiteilijan etunimi on äidiltä 1980-lukulaisen scifi-televisiosarjan innoittamana saatu. Sukunimi on taiteilijanimi.

– Se liittyy taiteilijaidentiteettiini. Se viittaa etymologialtaan vaatimattomasti muun muassa maailmankaikkeuteen ja rimmaa mukavasti etunimen kanssa.

Rovaniemelle sydämensä menettänyt Astre kuvailee itseään ”liisinkilappilaiseksi”. Sellainen Jyväskylässä syntyneestä ja Petäjävedellä kouluja käyneestä nuoresta naisesta tuli vähän kuin vahingossa.

– Luin abiturienttina sarjakuvantekijä JP Ahosen nettisivuja, joilla sattui olemaan linkki Lapin yliopistoon. Hain sinne vitsillä ja sitten pääsinkin opiskelemaan kuvataidekasvatusta.

Astre uumoilee, ettei välttämättä valmistu ennen kuin hänet pullautetaan pois yliopiston kirjoilta.

Opinnot ovat venyneet muuan muassa teatteriohjausten, sooloesitysten ynnä muiden taideprojektien sekä Suomen ja Norjan Lapissa tehtyjen reissujen vuoksi. Perhesyilläkin on sijansa.

Lapissa asuessaan Astre tutustui avopuolisoonsa, kuvanveistäjä Raine Körkköön.

Lapista pariskunta muutti opiskeluiden ja töiden perässä Liminkaan, missä syntyi esikoinen, palatakseen vähän myöhemmin Rovaniemelle, missä syntyi kuopus.

Uudestaan Liminkaan perhe muutti viime vuonna, kun Astre aloitti työnsä Limingan taidekoulun sarjakuva- ja animaatiolinjan tuntiopettajana. Edelliskerralla hän oli taidekoulussa opiskelijana vapaa- ja sarjakuvalinjalla.

Astre myöntää jännittäneensä aluksi sitä, miten kollegat ja monenikäiset opiskelijat suhtautuvat nuoreen naisopettajaan. Arastelu on kuitenkin ollut turhaa.

– Tämä on salliva yhteisö, joka antaa erilaisille ja marginaalissakin oleville ihmisille tilaisuuden ilmaista itseään.

fakta

Tessa Astre

Syntynyt Jyväskylässä 1988.

Perheessä avopuoliso sekä vuosina 2010 ja 2013 syntyneet lapset.

Opiskellut Lapin yliopistossa kuvataidekasvatusta, taidehistoriaa sekä ympäristö- ja yhteisötaidetta vuodesta 2007 sekä Limingan taidekoulun vapaa- ja sarjakuvalinjalla 2010–2011.

Työskentelee Limingan taidekoulun sarjakuva- ja animaatiolinjan tuntiopettajana sekä vapaana taiteilijana.

Esiintyy performanssi- ja burleskitaiteilijana. Tekee muun muassa sarjakuvia, maalauksia ja grafiikkaa.

Mukana yhteisnäyttelyssä Young Arctic Artists: Koti – Hem – Heim – Hjem – Ruoktu Galleria Napassa ja Studio Mustanapassa 23.11. saakka.

Oli perustamassa Midnight Sun Burlesque ry:tä Rovaniemellä.

Oulun sarjakuvaseura ry:n varapuheenjohtaja ja Oulun taiteilijaseura -63 ry:n jäsen.

Monitaituri Tessa Astre valitsee esitystapansa teeman yleisön mukaan. – Pelaan intuitiolla.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 21.11.2016.