Persoonalliset päähineet

Käsityönä tehty oululainen talvihattu ottaa
huomioon Perämeren
rannikon olosuhteet tyylistä tinkimättä.

Jaana Haapaluoma-Höglund teksti // Teija Soini kuvat

– Talvihattuja on mukavin suunnitella ja tehdä. Materiaaleissa on paljon valinnanvaraa, modisti Liisa Paasimaa kertoo työpaikallaan Hattuateljee Saarassa Oulussa. Hän on yrityksen kolmas omistaja.

Paasimaa suunnittelee hattumallin ensin päässään mahdollisimman valmiiksi. Joskus selkeän kuvan piirtyminen voi kestää pitkäänkin, mutta luomistyötä ei voi hoputtaa.

– Tärkeintä on antaa luovuudelle tilaa ja alitajunnalle töitä. Jossakin vaiheessa kaikki loksahtaa paikoilleen, Paasimaa sanoo.

Asiakkaiden toiveet ovat tärkeässä roolissa mallisuunnittelussa. Pari vuotta sitten oululaiset etsivät erityisesti baskeria.

– Silloin baskerista ei kuitenkaan vielä tullut erityisen suosittu. Makumieltymykset kypsyvät hitaasti. Tuntuu, että vasta tänä talvena alkaa olla baskerin aika.

Myös myssymäisiä lakkeja oululaiset hakevat usein. Halutaan rento päähine, joka on mukava päässä, mutta joka ei ole neulepipo. Tähän tarpeeseen Paasimaa onkin suunnitellut runsaasti hattuja.

Paasimaan mukaan myös lipallinen lakki on erityisen trendikäs.

– Lippalakki on reilu, reipas ja urheilullinen, mutta paljon muutakin. Lipallinen päähine sopii monenlaisille kasvoille ja kehystää näyttävästi esimerkiksi silmälasien käyttäjän kasvoja.

”Ei missään oo niin juluman kylymää kun on talavella Oulusa”, kuuluu sanonta. Oululaisille tärkeä käytännön kysymys on, tuleeko hyytävä viima piposta läpi.

– Talvipäähineissämme on aina vuori, yleensä joko puuvillasta tai fleecestä. Ne pitävät tuulen erinomaisesti.

Modisti Liisa Paasimaan työhön kuuluu joka päivä sekä asiakkaiden palvelemista liikkeen puolella että päähineiden tekoa liikkeen takahuoneessa. Kuvassa näkyy huovutusvillaneuleesta tehty hattu. Oululainen muotisuunnittelija Katja Iljana valmistaa Kiks-malliston talvilippikset sääkäsitellystä armeijan ylijäämäsarkakankaasta. 59 euroa, Non Boutique. Kestosuosikki

Jengipipo puetaan muodikkaan väljästi päähän. Pipo sopii monenlaisille kasvoille.
20 euroa, TT-neule.
Tupsu
on lippalakin trendikkäin yksityiskohta. Se tekee kokonaisuudesta hauskan
pirteän. Halutessaan asiakas voi valita erivärisen tai -kokoisen tupsun.

72,50 euroa, Hattuateljee Saara. Rusetti

Näyttävä rusetti koristaa neulemyssyä, jossa on 50 % villaa ja 50 % akryyliä, ja mikrofleece-vuori. 46,90 euroa, Hattuateljee Saara. Kotimaista villaa

Neulottu ja huovutettu lakki on paksu ja pitää loistavasti tuulta. Suosittua mallia ei ehditä valmistaa niin paljon kuin olisi kysyntää.
35 euroa, TT-neule,
Taitettu reuna
TT-neuleen uusin malli on ohuempi ja pehmeämpi kuin aiemmin. Taitettu reuna antaa rennon vaikutelman. 38 euroa, TT-neule.
60-luvun tunnelmaa

Velour-huopainen hattu henkii 60-luvun tunnelmaa. Huopa on kanin ja jäniksen karvasta tehtyä. 169,50 euroa, Hattuateljee Saara. Kissamainen

Veikeä, huovutettu kissalakki on
söpö nuoren ja vanhan päässä.
38 euroa, TT-neule.
Baskeri on in
Ennen kanttinauha piti baskerin ryhdikkäänä – mutta epämukavana. Nyt baskeri on pehmeä ja mukava. 62,50 euroa, Hattuateljee Saara.
Alpakkaa ja villaa

Käsinneulottua pörheää talvilippistä on valmistettu vain yksittäisiä kappaleita. Lippa on nahkaa. 62,90 euroa, Hattuateljee Saara. Nahkalippa

Nahkalippa on tämän talven juttu. Pyöreä rusetti pehmentää kokonaisuutta kauniisti. Nykyisin päähineet ovat pehmeämpiä kuin ennen, ja ne puetaan syvemmälle päähän. Entisaikaan hattu jäi korkeammalle, ja sen kanssa käytettiin korvaläppiä, kertoo modisti
Liisa Paasimaa. 79,50 euroa, Hattuateljee Saara.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 16.11.2016.