ODL:n muutos jatkuu

Sote-ratkaisut avaavat ODL:lle uusia mahdollisuuksia. ODL:stä tulee sosiaalipalveluiden tarjoaja, kun terveydenhuoltopalvelujen lisäksi kuntoutuspalvelut on myyty.

Pasi Klemettilä

Oulu

Oulun Diakonissalaitos juhlii tänä vuonna 120-vuotista historiaansa. ODL:n toiminta on muuttunut alkuajoista suuresti, erityisesti muutaman viime vuoden aikana.

Enää ei muutamaan vuoteen ole Oulussa voinut mennä diakonissalaitokselle lääkäriin, terveydenhuoltopalvelut on myyty Terveystalolle. Kuntoutuspuolikin myytiin äskettäin Vervelle.

Jatkossa ODL tarjoaa sosiaalipalveluita, kuten kotipalveluita vanhuksille ja lastensuojelupalveluita.

ODL:n johtaja Tapani Turpeinen uskoo, että sote-uudistuksen tuiskeissa ODL pärjää mainiosti.

– Meillä on hyvä perusosaaminen ja huippuosaamistakin, jolla hyvä hoito lapsista ikäihmisiin onnistuu. Meidän palvelutarjonta on juuri sillä alueella, jossa yhteiskunnan kipupisteet ovat. Lastensuojelu, nuorten ja erityisryhmien sosiaalinen kuntoutus, perheiden, ikäihmisten palvelut, Turpeinen sanoo.

Hän sanoo, että on aika vähän puhuttu siitä, että jos julkisen palvelujärjestelmän sote-kustannukset ovat 23 miljardia euroa vuodessa, sosiaalipalveluiden osuus on siitä vähintään puolet, Pohjois-Suomessa suurempi kuin terveydenhuollon osuus.

– On selvää, että sosiaalipalveluiden tarve yhteiskunnassa vielä yllättää meidät. Ja se on yllättänyt jo, esimerkiksi lastensuojelun kustannukset ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Tässä toiminnassa ODL aikoo olla mukana omana toimintana ja kumppanuuksien kautta. Se on selkeä strateginen valinta.

ODL:n toiminnassa ovat kristilliset perinteet vahvasti läsnä. Tämä perinne näkyy Turpeisen mukaan edelleen valinnoissa.

– ODL ei ole aggressiivisin yrityskauppojen tekijä tai riskisijoitusten ensimmäinen toimeenpanija, vaan toimintamme lähtee sosiaalieettisestä vastuusta. Strategiset valinnat painottuvat alueelle, jossa ei välttämättä ole suuria voittoja mutta ei ole suuria tappioitakaan. Valinnat ohjaavat toimimaan siellä, missä julkisen palvelun pullonkaulat ovat suurimmat.

Kristillinen perinne näkyy myös ODL:n hoitamassa koulutuksessa diakoniaopistossa ja -ammattikorkeakoulussa.

Diakonia-ammattikorkeakoulussa on Oulussa yli 200 opiskelijaa. Sieltä valmistuu esimerkiksi sairaanhoitajia Toisen asteen oppilaitoksessa diakoniaopistossa on Oulussa noin 200 opiskelijaa, sieltä valmistuu esimerkiksi lähihoitajia ja lastenohjaajia.

Diakoniaopisto yhtiöitetään ensi vuoden alusta valtakunnalliseen yhtiöön. Turpeisen mukaan valtakunnallisuus on väistämätöntä.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana koulutusmäärärahojen leik-
kaukset ovat olleet niin suuria, että on turha kuvitella pärjättävän pelkästään oululaisin voimin.

ODL työllistää nyt noin 400 työntekijää. Kolmen viime vuoden aikana neljäsosa väestä on vaihtunut, kun ODL:n toiminta on suuntautunut uudestaan. Vuodenvaihteessa sata kuntoutukseen liittyvää työntekijää siirtyy Verven palvelukseen.

ODL tekee työnsä pääosin julkisen vallan, valtion ja kuntien tilaamana. 98 p rosenttia sen tulovirrasta on julkista rahaa.

ODL:n taustalla oleva Diakonissalaitoksen säätiö pysyy jatkossakin itsenäisenä. Taloudellinen pohja säätiöllä on vahva. Taseessa on lähes 100 miljoonaa euroa, johtaja Tapani Turpeinen sanoo. Sairaanhoidosta saaduilla maksuilla oli vuosien mittaan yhä suurempi merkitys ODL.lle. Kuva laboratoriosta vuodelta 1941. ODL:n tulevien vuosien investointiohjelma pelkästään Oulussa on arvoltaan noin 20 miljoonaa euroa. Oulun keskustassa ODL:n kantakortteli aiotaan uudistaa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 07.11.2016.