Lauluja arjesta isolla A:lla

Keikka on Laura Sippolalle on hyvä tekosyy piipahtaa entisessä kotikaupungissa.

Kati Valjus

”Tukka putkella musta takki kissankarvoissa. Tavaramerkkiaskellus, riskinottajan uskallus mua eteenpäin vie.”

– Tätä levyä ei ole tehty samanlaisessa kiihkon kuplassa kuin aikaisempia, nauraa helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Laura Sippola viitaten ensi vuoden keväällä julkaistavaan kuudenteen pitkäsoittoonsa. Meidän tie on tämä on yksi uusista kappaleista.

Syy kiihkottomaan levyntekemiseen on arkinen: lapsi.

– Ennen lasta en edes tiennyt, että levyjä voi tehdä näin rauhassa. Myös lauluntekoon on löytynyt ammatillisempi meininki, kun sille ei voi enää omistautua aivan kokonaan.

Viimeiset kolme vuotta Sippola on keskittynyt äitiyteen ja keikkaillut vähemmän. Nyt nelivuotias tytär on päiväkodissa, ja Sibelius-Akatemiassa taiteellista tohtorintutkintoa tekevälle äidille on jäänyt aikaa ja tilaa kirjoittaa kappaleita – muun muassa vanhemmuudesta.

– Kun ei ollut aikaa pysähtyä muistilehtiön äärelle, tulin pohtineeksi paljon lauluntekemistä ja hahmottelin aiheita. Laulunkirjoittaja projisoi aina aiheita itsensä kautta, mutta olen silti yllättynyt, kuinka suoraan kappaleet tällä kertaa kertovat omasta elämästäni. Olen kirjoittanut esimerkiksi äitiydestä, sillä aiheesta on tehty lauluja yllättävän vähän ja niiden luoma kuva on melko kapea, lauluntekijä pohtii.

Muutenkin Sippolan aiheet ovat arkisia isolla A:lla.

– Naiseus, vanheneminen, onnen onginta ja onnellisuus, joka on nykyään iso bisnes, Sippola luettelee.

Laulujen kirjoittamiseen on pitänyt puristaa aikaa sieltä täältä, mutta nyt kaikki levyn kappaleet ovat tallentamista vaille valmiina.

– Viimeiset sain kirjoitettua syyskuussa lauluntekijöiden leirillä Kreetalla. Oli aivan epärealistisen ihanaa pystyä omistautumaan koko viikko pelkästään sanoitus- ja sävellystyölle!

Tänään lauantaina Sippola esiintyy Oulussa Tekosyy-klubilla, jossa kuullaan paitsi musiikkia, myös tarinoita laulujen syntyprosesseista.

– Edellinen levyni, vuonna 2013 ilmestynyt Like Lullaby oli englanninkielinen. Nyt kuullaan taas tuttua, suomenkielistä Sippolaa, artisti hymyilee.

Tekosyy-klubilla tullaan kuulemaan sekä uutta että vanhaa suomenkielistä Sippolaa.

– On aina mukava nähdä, miten yleisö ottaa uudet biisit vastaan. Luvassa on väistämättä vähän herkempää settiä.

Sippola on Madetojan musiikkilukion kasvatteja.

– Muutin kotoa Lapualta 15-vuotiaana Ouluun. Tiesin kyllä jo tuolloin, että haluan soittaa, laulaa ja tehdä lauluja, mutta lukioaika avasi silmäni näkemään, että musiikkia voi oikeasti tehdä työkseen. Madetojalla oli todella inspiroiva tunnelma ja raikas ilmapiiri. Nuo olivat merkittävät kolme vuotta, joiden jälkeen hakeuduin Italian-vuoden jälkeen Sibelius-Akatemiaan Helsinkiin.

Oulu on säilynyt Laura Sippolan sydämessä yhtenä kotikaupungeista.

– Ihanaa tulla! Kun sukulaisia tai ystäviä ei asu siellä päin, ei oikein ole ollut syytä käydä. Nyt on hyvä tekosyy!

Laura Sippola Tekosyy-klubilla Tubassa lauantaina 12.11. kello 21 alkaen.

Fakta

Laura Sippola

Laulaja-lauluntekijä, pianisti

Syntynyt Lapualla vuonna 1974.

Valmistui ylioppilaaksi Madetojan musiikkilukiosta 1993. Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi 2003. Valmistuu Suomen ensimmäiseksi lauluntekijä-tohtoriksi 2017.

Soolojulkaisut: Sahara 2004, Toinen 2009, Stadion 2010, Trenkipoika 2011, Like Lullaby 2013.

Opettaa laulunkirjoitusta Sibelius-Akatemiassa ja HEO Kansanopistossa.

Säveltäjänä ja virsirunoilijana Virsikirjan lisävihkossa. Säveltänyt musiikkia myös eri artisteille ja a cappella -yhtyeille

Suomen ensimmäiseksi lauluntekijä-tohtoriksi ensi vuonna valmistuva Laura Sippola sai kipinän ammatilliseen musiikintekemiseen
Madetojan musiikkilukiossa.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 12.11.2016.