Kirkko näkyy keskellä kylää

Haukipudas/Kellon leijonat esittelevät alueen vanhoja kirkkoja ensi vuoden seinäkalenterissaan.

Meidän kulma

Haukipudas/Kellon lionsklubin painattama ensi vuoden kalenteri sisältää otoksen alueemme nykyisistä ja muutamasta jo menneestä kirkosta. Siitä löytyy 1600-lukua edustavia tukipilarikirkkoja, 1700-luvun ristikirkkoja sekä 1800- ja 1900-luvun uudempia kirkkoja. Lähtökohta kalenterille on loppuvuodesta ilmestyvä taiteilija Kari Holman kirja Pohjoissuomalaisia kirkkoja, jossa on noin 40 akvarellia kirkoistamme.

Alueemme kirkkohistoria juontaa 1300-luvulle, jolloin Pohjois-Suomessa oli kaksi laajaa seurakuntaa: Saloinen ja Kemi. Saloisten seurakunta perustettiin Pähkinänsaaren rauhan jälkeen 1323, mutta vanhoissa asiakirjoissa se mainitaan toimivana vasta 1329. Asiakirjoissa mainitaan myös Kemin kirkkoherrakunta.

Väestön lisääntyessä tarvittiin kirkkoja eri paikkakunnille ja niinpä emäseurakunnista erotettiinkin kappeliseurakuntia, jotka myöhemmin itsenäistyivät omiksi seurakunnikseen. Esimerkiksi Iin kappeliseurakunnan synty voidaan ajoittaa 1340–1374 väliselle ajalle. Omana seurakuntanaan Ii mainitaan 1477. Laajana seurakuntana Ii ulottui pohjoisessa Simoon ja etelässä Liminkaan. Kalenterissamme oleva Iin vanhakirkko on rakennettu 1695. Kirkko tuhoutui salaman polttamana 1942.

Liminka erosi omaksi kirkkoherrakunnakseen 1477 Salon emäseurakunnasta. Limingan ensimmäisen kirkon rakentamisajankohta ei ole tiedossa, mutta todennäköisesti venäläiset polttivat sen 1496, samalla, kun he polttivat Salon, Iin, Tornion ja Kemin pitäjät. Nykyinen uusklassista ristikirkkoa edustava Limingan kirkko rakennettiin vuonna 1826.

Tukipilarikirkkoja kalenterissamme edustaa Iin vanhan kirkon lisäksi Hailuodon vanha kirkko, Kempeleen vanha kirkko ja nykyinen Muhoksen kirkko.

Hailuodon 1620 rakennettu kirkko oli tuhoutumiseensa 1968 saakka Suomen vanhin alkuperäisessä muodossaan säilynyt tukipilarikirkko. Muhoksen 1634 rakennettu kirkko on nykyään vanhin laajentamattomana säilynyt tukipilarikirkko.

Pohjois-Suomessa arvioidaan olleen yli 100 tukipilarikirkkoa, joista on jäljellä 11. Monen kirkon kohtaloksi tuli joko salamanisku tai tuhopoltto. Tuhopoltto ei nykyaikanakaan ole harvinaista, mitä todistaa Ylivieskan kirkon tuhopoltto.

Erikoisuutena kalenterissamme ovat Malurin kalastajakirkko ja Turkansaaren kirkko. Hailuotolaiset kalastajat rakensivat Malurin saarelle kirkon 1760 – 70 yhdessä torniolaisten kanssa. Turkansaaren 1694 rakennettu kirkko katosi sadaksi vuodeksi, mutta löydettiin uudelleen. Ja moniko tietää, että Oulun 1832 rakennettu kirkko on jo viides samalla paikalla sijainnut kirkko tai että 1908 rakennettu Oulujoen kirkko edustaa harvinaista puujugendia?

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi kuvaa osuvasti tervehdyksessään, että ”kuin kirkko keskellä kylää” sanotaan silloin, kun jokin asia on näkyvä ja tärkeä. Sijaitsi kirkko kylän keskellä tai jossain syrjempänä, se on yleensä paikkakunnan arvokkain ja tärkein rakennus. Tästä haluamme kalenterillamme maamme 100-vuotisjuhlavuotena 2017 kertoa.

Hannu Liljamo

Fakta

Haukiputaalle kirkko jo 1640-luvulla

Haukiputaan/Kellon lionsklubin kokoamassa ensi vuoden 2017 seinäkalenteri on kuvitettu taiteilija Kari Holman akvarellitöiden kuvilla, joissa esiintyy alueen kirkkoja.

Kansikuvassa Haukiputaan ensimmäinen länsitornillinen 1640-luvun alkupuolella rakennettu kirkko ennen vuoden 1908 laajennusta. Vanha kirkko sijaitsi samalla paikalla kuin nykyinenkin, 1762 rakennettu kirkko.

Vanhan kirkon rakennustöitä johti kälviäläinen rakennusmestari Jaakko Suonperä. Tapulin rakensi 1751 ylikiiminkiläinen tapulinrakentaja Heikki Väänänen. Kirkko tunnetaan Mikael Toppeliuksen seinämaalauksista.

LC Haukipudas/Kello tukee kalenterin myynnillä avustuskohteitaan, muun muassa Haukiputaan nuoria, vähäosaisia ja veteraaneja.

Yhteys: presidentti Hannu Liljamo, puhelin 044 322 3646 tai sähköposti: hannu.liljamo@gmail.com, sihteeri Ari Norman sähköposti: ari.norman@gmail.com

Taitelija Kari Holma on työstänyt pohjoisen kirkoista akvarellimaalauksia, joista ilmestyy historiakirja. Osa kirkkomaalauksista kuvittaa myös Haukipudas/Kellon lionsklubin kalenteri. Hannu Liljamo ja Kari Holma avasivat Haukipudas-päivien näyttelyn ”Alueemme kirkkoja ja historiaa”
Liikuntakeskus Jatulissa 10. marraskuuta.
Säräisniemen kirkko valmistui 1781 entiseen Oulujärven rantapitäjään. Kirkon kerrotaan rakentaneen
kälviäläinen Jaakko Suonperä. Kari Holman akvarelli vuodelta 2015.
Kari Holman akvarellityö Haukiputaan vanhasta kirkosta ennen vuoden 1908 laajennusta pääsi
LC Haukipudas/Kellon ensi vuoden kalenterin kansikuvaan.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 21.11.2016.