Töherryksestä tuli katutaidetta

Kaikki tuntevat Valkealinnan seinässä olevan
Paska kaupunni -kirjoituksen. Nyt tuo ”kalligrafiateos” pääsee osaksi Oulun Lumo-festivaalia.

Anne Helaakoski

Ihan aluksi tulee järkytys: Valkealinnan seinä on maalattu valkoiseksi! Legendaarinen Paska kaupunni -teksti kuultaa vain himmeästi maalikerroksen alta.

Toinen yllätys: joku on pulauttanut syömänsä grillimuona-annoksen seinän edustalle. Kuvasta puuttuu ainoastaan jäätynyttä oksennusta nokkiva lokki.

Mutta toisaalta. Kaikki tuo kuuluu asiaan, kun on kyse Oulun kuuluisimmasta graffitista.

Nyt Paska kaupunni -teksti pääsee fiiniin seuraan. Studio Outo yhteistyössä Saha Prod Oy:n kanssa herättää henkiin tuon kalligrafiateoksen kuvitellut historialliset ja mahdollisesti myös tulevat vaiheet osana Oulun Lumo-festivaalia.

Animaatioita tuottavan Studio Oudon Tero Takalon, Jussi Saarelan ja Petri Kuljun sekä av-tuotantoyhtiö Saha Prodin Mikko Pohjolan, tarkoituksena on heijastaa graffitin eri vaiheet alkuperäiselle seinälle looppaavana, eli loputtomasti pyörivänä animaationa.

Itse asiassa seinän maalaaminen kuuluu teoksen valmisteluun, kertoo Takalo.

– Kun isännöitsijän kanssa tästä sovittiin, hän mietti, kauankohan se mahtaa pysyä valkoisena. (Haastattelu tehtiin torstaina 10.11. Lauantaiaamuna seinässä oli jo kirjoitus. Toim.huom.)

Kaikki sai alkunsa, kun Takalo ja Pohjola törmäsivät Lumo-festivaalin vastaavaan tuottajaan Anna Lanakseen. Lanas sanoi, että olisi hienoa, jos seinään saataisiin festivaalin ajaksi jotain.

– Innostuimme heti Teron kanssa. Tuli olo, että se on pakko toteuttaa, kertoo Pohjola.

Projekti päätettiin toteuttaa tehoefekteillä höystettynä animaationa. Studio Outo hoitaa taiteellisen puolen ja Saha Prod vastaa teknisestä toteutuksesta.

Teoksen sisältö on täysin kuvitteellinen.

– Sehän on jo mysteeri, kuka tekstin kirjoitti ensimmäisenä. Ja miksi siinä lukee kaupunni, miettii Takalo.

– Olen kuullut, että joku on joskus kirjoittanut sen ihan oikein, Paska kaupunki, äimistelee Jussi Saarela.

Pohjolan mukaan teoksessa välittyy myös yhteisöllisyys. Graffiti on epävirallinen teos, mutta kaupunkilaiset ovat ottaneet sen omakseen. Kaikki oululaiset ja muuallakin asuvat tietävät sen.

Joskus tekstille on ehdotettu kehyksiä ja jopa kirjoituksen säilömistä pleksin alle. Ajatus ei ota tulta miehissä.

– Joku kuitenkin töhertäisi sen pleksin päälle. Muutos on se juttu.

”On varmasti
ensimmäinen kerta, kun luvallisesti töhritään seinä.”

Mikko Pohjola

Saha Prod Oy

Paska kaupunni -teos on sekatekniikalla tehty, kertoo Takalo. Siinä on visuaalisia tehokeinoja, perinteistä animaatiota sekä videokuvaa.

Uudellekadulle K-marketin kupeeseen tulee kontti, josta animaatio heijastetaan seinään videotykillä. Lisäksi mukana on pieni äänimaisema, josta vastaa Studio Oudon Helsingin toimistossa työskentelevä Janne Kariniemi.

Musiikkina ei soi Kauko Röyhkän Paska kaupunki, mutta jos tarkasti keskittyy, voi kuulla kaikuja kappaleesta, kertoo Pohjola.

Teos on vaatinut paljon työtä, kertovat tekijät.

– Aikaa menee suunnittelusta toteuttamiseen. On turvallisuuteen liittyviä juttuja, konttien raahaamista ja sähköjen vetämistä, toteaa Pohjola.

Teosta esitetään 25.–27. marraskuuta kello 16–22. Sitten se on loppu.

– Teos on paikkasidonnainen, ei sitä voi heijastaa mihinkään muualle. sanoo Pohjola.

– Teoksesta tulee osa orgaanista alkuperäistä tekstiä. Se on häviävä kuin graffiti, miettii Saarela.

Pohjolan mukaan videotaiteessa mietitään usein monistettavuutta, mutta Paska kaupunni -teos on kertakäyttötuote. Se tehdään hyvin ja sen jälkeen sitä muistellaan.

Miehet uskovat, että teoksen jälkeen seinään syntyy uusia tekstejä, ehkä kehittyy jopa uusia variaatioita.

Paska kaupunnin kanssa näin varmasti käykin.

Fakta

Paska kaupunnin monet muodot

Paska kaupunni -teksti on ollut Valkealinnan talon seinässä osoitteessa Uusikatu 22 vaihtelevia aikoja 1980-luvulta lähtien.

Jos oletetaan, että tekstin inspiraationa on ollut Kauko Röyhkän kappale Paska kaupunki, on teksti voinut ilmestyä seinään aikaisintaan vuonna 1986, jolloin single julkaistiin.

”Tämä kaupunki on kammottava, pahin kaikista. Täällä tyttöjen pitää palata kotiin ajoissa. Ei täällä mitkään naiset ikinä voi meitä haluta, tää on niin paska kaupunki.”

Kauko Röyhkä & Narttu

Seinän alkuperäinen teksti oli muodossa Paska kaupunni. Siitä on vuosien aikana ollut myös monia variaatioita, esimerkiksi Oulun 400-vuotisjuhlavuotena 2005 seinässä luki Paraskaikest kaupunni 400.

Muita variaatioita ovat olleet muun muassa Parasrakas kaupunni (2007), Paraskauunis kaupunni (2008) ja Paraskaivoskaupunni (2014).

Fakta

Poimintoja Lumo-festivaalin tapahtumista

Lumo Light Festival Oulu järjestetään 18.–27. marraskuuta.

Perjantaina 18.11. kello 17–21 kauppatorilla nähdään teos Les Luminéoles, jossa led-valaistut olennot sukeltelevat ilmassa.

Alexander Reichsteinin kolmiulotteisilla uv-maalatuilla hahmoilla
luotu They Were Here on esillä
Madetojan puistossa. Reichsteinin toinen teos, Metamorphoses, esittää Pohjois-Pohjanmaan museon edustalla kasvutarinan toukasta perhoseksi. Molemmat teokset ovat nähtävillä koko festivaalin ajan.

Oulun koulujen oppilaat sekä kuvataiteilija Heidi Kesti ovat antaneet muovijätteelle uuden elämän yhteisötaideteoksessa Mun roskat ja sun roskat. Teos on esillä Valveen pääikkunoissa sekä Konst O. Delin ilmatilassa.

Pääkirjastolla on kaksi Circus Luminezenzin teosta. Laser Harpissa luodaan itse mystinen äänimaailma laserharppua soittamalla. Playground-teoksessa pääsee maalaamaan videotaideteoksia sekä kokeilemaan valosoittimia.

Tiistaina 22.11. kello 18 kauppatorilta lähtee Light Snake Parade, eli valopyöräparaati. 3,5 kilometrin pyöräretkelle voivat osallistua kaikki.

Lauantaina 26.11. kello 16 Pakkalan kentällä pääsee valoluistelemaan. Osallistujat saavat ylleen uv-valoissa loistavaa rekvisiittaa ja kenttä on koristeltu satumetsän hengessä. Kasvomaalaaja taiteilee luistelijoille uv-valoissa hohtavia luomuksia.

Erilaisia valoteoksia on kaikkiaan
24 ja pysyviä teoksia kuusi. Alueellisia tapahtumia järjestetään muun
muassa Martinniemessä, Oulunsalossa, Kierikissä ja Turkansaaressa.

Lisätietoja: www.ouka.fi/oulu/lumo

Jussi Saarela (vas.), Mikko Pohjola, Petri Kulju ja Tero Takalo tekevät kunniaa Oulun tunnetuimmalle graffitille teoksellaan Paska kaupunni. Les Luminéoles –teoksen valo-olennot lentävät kauppatorilla
perjantaina 18.11. kello 17-21.
Alexander Reichsteinin
They Were Here -teos on esillä Leevi Madetojan puistossa
koko festivaalin ajan.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 17.11.2016.