Jee! Hyvä me! taputti ja peukutti koko jengi

Oulussa toimiva Hymyreput-kuoro
sai Taiteen edistämiskeskuksen Taide on lasten -teemavuoden erityispalkinnon
torstaina Smolnassa Helsingissä.

Eeva Kauppinen

– Meidän kuoro on voittanut kulttuuripalkinnon. Se on semmoinen palkinto, että me lähdetään hakemaan sitä ihan Helsingistä asti, Hymyreput-kuoron vetäjät Mari ja Timo Rautio kertoivat iloisina ryhmälle.

Jee! Hyvä me! Kiljuntaa, halauksia ja taputuksia.

Oulussa toimivalle Hymyreput-kuorolle myönnettiin torstaina Taide on lasten -teemavuoden erityispalkinto. Palkintojuhlallisuuksiin Smolnassa osallistuivat kuoron vetäjät ja kaksi nuorinta kuorolaista, 16-vuotias Sara Järviö ja 12-vuotias Rilla Häkkilä.

Suuruudeltaan 5 000 euron arvoisen palkinnon jakoi teemavuoden suojelija, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Uutinen palkinnosta sai kuorolaiset liikuttumaan.

– Kyllä se on yllätyksien yllätys. Mun mielestä me on ansaittu se, Anna Puranen totesi.

– Kivalta tuntuu saada palkinto, Antti Pulli vahvisti.

– Me ollaan ansaittu tämä. En olisi uskonut. Meinasi tulla itku. Olen ollut kuorossa alusta asti, seitsemän vuotta, Jenni Karinkanta jatkoi.

– Hyvältä tuntuu saada palkinto. Tykkään kovasti laulaa musiikkikuorossa. Niin ihana juttu, Julius Kallio myhäili.

Kaikki muut olivat samaa mieltä.

Koska koko kuoroa ei kutsuttu Helsinkiin, lähtijät lupasivat ottaa paljon valokuvia reissusta. Niitä katsotaan jälkeenpäin yhdessä.

– Olette kaikki ihan yhtä tärkeitä. Jos olisimme itse saaneet päättää, oltaisiin koko revohka lähdetty, Timo Rautio lohdutti.

Palkintoperusteluissa Hymyreput-kuoron sanotaan levittävän positiivista sanomaa yhdenvertaisuudesta ja erityisyydestä.

– Kuorolaiset tuovat esiin kehitysvammaisten nuorten taidetta ja tekevät samalla näkyväksi kulttuurin moninaisuuden, lapsiasiavaltuutettu Kurttila kiitteli.

Kuorolaiset ovat 12–40-vuotiaita. Monet heistä ovat olleet mukana alusta saakka. Niinpä ryhmä on ollut tärkeä osa heidän nuoruuttaan ja nykyistä identiteettiä.

– Olen erittäin ylpeä ja iloinen, että tällainen erityisryhmä on otettu palkinnolla huomioon, Mari Rautio sanoo.

– Ettei ikä ollut rajoittava tekijä. Meidän kuorossahan moni on jo täyttänyt 18 vuotta, mutta aloittaessaan he olivat alaikäisiä.

Kuorossa kehitysvammaisilla nuorilla on mahdollisuus harrastaa musiikkia pääosin ilman huoltajia tai avustajia ja saada samalla itsenäistymisen kokemuksia.

Hymyreput-kuoro onkin muokkaantunut osallistujien mukaan.

– On koettu hyvänä työmuotona lähteä rakentamaan asioita motivaation kautta. Kun tekemisen riemu löytyy, silloin pystyy lisäämään vaikeusastetta. Voi ottaa vähän vaikeampia lauluja ja erilaisia rytmityksiä, Timo Rautio kertoo.

– Jos lähtee tavallaan opettamaan, se saattaa olla ahdistavaa ja tuntuu nuorista tylsältä. Kaikki ovat hyviä, kaikki osaavat ihan varmasti. Nekin, joille asiat tuottavat enemmän vaikeuksia, kokevat osaavansa joukon mukana.

Kuoron vetäminen on vaativaa ja joskus myös raskasta.

– Tykkään välittömyydestä. Täällä ei ole kaksinaamaisia ihmisiä. Ihanaa porukkaa. Tässä työssä täytyy itsekin osata olla rehellinen ja aito. Jos tekee työtä teennäisesti, siitä ei tule yhtään mitään. Täytyy panna itsensä täysillä peliin. Sellaisena kun oikeasti on ihmisenä.

Hymyreput-kuorolla on iso merkitys kuorolaisille. – Kuoro saattaa olla viikon aikana ainoa tilanne, missä he tapaavat samanikäisiä ihmisiä, Timo Rautio (vas.) korostaa. Hän toivoo, että kuoron palkitseminen toimisi inspiraationa muille. Taide on lasten -teemavuoden erityispalkinnon ottivat vastaan kuorolaiset Rilla Häkkilä (edessä vas.) ja Sara Järviö, sekä vetäjät Mari ja Timo Rautio. Juhlallisuudet järjestettiin valtion juhlahuoneistossa, Smolnassa.

Elina Warsta sai valtionpalkinnon

Eeva Kauppinen

Lastenkulttuurin tekijöitä palkittiin torstaina Lapsenpäivä-palkinnoilla ja lastenkulttuurin valtionpalkinnoilla. Valtionpalkinnot myönnettiin graafinen suunnittelija, kuvittaja Elina Warstalle ja DOKKINO-elokuvatapahtumalle, josta on 15 vuoden pitkäjänteisellä työllä tullut Euroopan suurin lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma.

Lapsenpäivä-palkinto myönnettiin Seinäjoella toimivalle, musiikkiin erikoistuneelle Louhimo-lastenkulttuurikeskukselle, kulttuuriperinnön ja historian elävöittämiseen erikoistuneelle Bark-lastenkulttuuriverkostolle sekä Riihimäen nuorisoteatterille.

Palkinnot jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) Helsingissä.

Elina Warsta (s. 1979 Helsingissä) vietti lapsuutensa Oulussa. Nykyisin hän asuu perheineen Kokkolassa. Palkintoperusteluissa hänen kuvituksiaan kiitetään teknisesti virtuoosisiksi ja värimaailmoiltaan kiehtoviksi.

– Warstan poikkeuksellinen omistautuneisuus ja eläytymiskyky näkyvät kuvamaailman monipuolisuudessa, Grahn-Laasonen sanoi.

Warsta on tehnyt viime vuosina yhteistyötä lukuisten lastenkirjailijoiden kanssa. Warstan kuvittama Heli Laaksosen Aapine oli Finlandia Junior -ehdokkaana 2013. Tomi Kontion kanssa toteutettu kuvakirja Koira nimeltään Kissa kilpaili tänä vuonna Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnosta.

Lapsenpäivä-palkinnon suuruus on 8 500 euroa ja lastenkulttuurin valtionpalkinnon 15 000 euroa.

Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.11.2016.