Hietasaari on haluttu säilyttää lähiluontona

Yläkerta

Raija Lähdesmäki

raija.lahdesmaki
@live.com

Suomen vihervuosi 2016 markkinoi yhteisjulkaisussa kansallisia kaupunkipuistoja. Olisimme suoneet Oulun olevan siinä mukana.

Oulun yliopiston Arktisen lääketieteen keskuksen johtaja, professori Arja Rautio kertoo, että viime vuosina luontoon ja terveyteen liittyvä tutkimus on vilkastunut.

Luonnon äänien on todettu rauhoittavan ihmistä. Ne alentavat stressiä ja verenpainetta sekä auttavat rentoutumaan.

Hietasaari on vehreä, merellinen ja rauhallinen vapaa-ajanviettopaikka oululaisille ja luontoa ja omaleimaisuutta arvostaville matkailijoille. Hietasaari on suuri itsehoitoyksikkö paikalliselle väestölle yhdistystoiminnan kautta ja omaehtoisesti.

Matkailijalle se on eksoottinen rauhoittumisen ja luontoelämysten paikka kaupunkimatkalla Oulussa.

Kaikki toiminta, mikä ei kuluta luontoa eikä aiheuta melua, sopii Hietasaareen.

Autoilua saaressa voi rajoittaa ja luontoon tukeutuvaa matkailua kehittää: piilokojuja ja polkuja luonnon tarkkailuun, ohjattua retkeilyä ja luonnon tarkkailua, melontaretkiä, vuokrattavia soutuveneitä, pyöriä ja hyötyviljelytoimintaa.

Hietasaari-liikkeen ehdottama laaja-alainen suunnitelma Hietasaareen olisi vaihtoehto pirstaleiselle suunnittelulle kohde kerrallaan.

Hietasaari on liian arvokas lisääntyvälle kaupunkimaiselle asuntorakentamiselle ja rakennetulle virkistystoiminnalle.

Lisäksi palstaviljelylle ollaan raivaamassa tilaa saaren eteläosan virkistysmetsään.

Hartaanselkää reunustavan
alueen asuinrakentaminen ei ole myöskään hyvä asia, sillä alue olisi omiaan oululaisten ja matkailijoiden retkeily- ja virkistyskäytön tarpeisiin.

Sanotaan, että hyvä, jos huvipuisto tulee, kun Hietasaaressa pitää tehdä jotain.

Mitä se jotain on? Nallikarikaava tuo saareen asfalttia isoihin parkkipaikkoihin, aidattuja ja maksullisia huvialueita, lisää liikennettä ja paras virkistysalueena toimiva ydinosa saaresta kaupungistuu.

Moni oululainen ei tiedä, että Hietasaari on maankohoamisrannikkoa ja siksi metsät ovat suurelta osin märkiä ja ajoittain meriveden valtaamia.

Luonnoltaan ja ekosysteemiltään jatkuvasti muuntuvia alueita ei ole maapallolla joka paikassa. Merenkurkun Unicefin maailmanperintökohde on maankohoamisrannikkoa kuten myös Pohjois-Saksan Zingstissä maankohoamisrannikon autoton luonnonsuojelualue.

Hietasaaressa on ihmisten tekemiä polustoja täydentämässä ke-
vyenliikenteen väyliä.

Kaupunkilaisia ja matkailijoita ei nykyisin ohjata näille alueille kartoissa eikä Mustasaaren eteläpuoliset kevyenliikenteen väylät ole talvihuollon piirissä vaikka ne tallautuvat ihmisten käyskennellessä Hietasaaren metsäluonnon rauhassa ja nauttien merellisistä maisemista.

Ongelmallista ehdotetussa Nallikari-kaavassa on yksityisen loma-asutuksen rantautuminen Hietasaareen: Edenin chalet -loma-asunnot ja Nallikarin hiekan itäpuolen lomaosakkeet.

Hietasaarta on vaalittu kaikkien oululaisten yhteisenä virkistysalueena, ja kaupunki tyhjensi sitä vakituisesta asutuksesta 1970 luvun alkupuolella.

Rakennettu virkistystoiminta rajaa ja aitaa alueensa sekä peittää isot alueet saaren viehättävintä keskistä seutua.

Vilkas liikenne saaressa erityisesti kesäaikaan lisääntyy edelleen ja vaikeutuu. Saari vesistön ympäröimänä ja halkomana on tehokas äänten kuljettaja. Saaren keskiosat ja länsireuna ovat Oulun hiljaisia alueita, mutta kaavan toteuduttua melutaso nousee merkittävästi.

Matkailun valtavirrat kehittyvät ja elämyksellinen luontosuhde on nostettu keskiöön. Naapurikuntien suunnitelmat on hyvä huomioida, jotta Oulun alueelle saadaan laaja-alainen vapaa-ajan toimintojen keskittymä, joka pidättää matkailijoita tukien myös oululaisten vapaa-ajan viettoa.

Luontoa on vaikea palauttaa, jos se on kerran hävitetty. Ulkomaiset turistit hakevat täältä jotain aitoa ja alkuperäistä.

Haluammekin vedota oululaisiin päättäjiin: tee tietoinen valinta, jotta voit kertoa ylpeänä lapsille ja heidän lapsilleen tarinoita Hietasaaresta kuten nyt Ainolan puistosta.

Hietasaari-liike on kokoava ja tiedottava yhteisö. Vuonna 2013 yhteensä 21 oululaista yhdistystä allekirjoitti kansalaisaloitteen Tuiran suuralueen yhteistyöryhmän aloitteesta.

Sen tavoitteena oli saada Ouluun kansallinen kaupunkipuisto, joka kattaisi Oulujoen suiston saarineen sisältäen Hietasaaren, joka puolestaan on merkittävä virkistysalue myös maakuntakaavassa sekä naapuri Hailuodolle, joka on Suomen kansallismaisema.

Hietasaari-liike haluaa turvata Hietasaaren ainutlaatuiset luonto- ja kulttuuriarvot myös tuleville sukupolville.

Raija Lähdesmäki on tutkijatohtori, Hietasaari-liikkeen aktiivi.

”Hietasaarta on
vaalittu oululaisten yhteisenä virkistysalueena, ja kaupunki tyhjensi sitä vakituisesta asutuksesta.”


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 16.11.2016.