Elovenapoppia ripaus kerrallaan

Oululainen Juuni & Olkimaa on edennyt tähän saakka yksittäisiä biisejä julkaisemalla.

Anssi Juntto

Oululainen Juuni & Olkimaa julkaisi ensimmäisen digitaalisen singlensä viime vuoden elokuussa. Tämän viikon lopulla internetin suoratoistopalveluihin ja digitaalisen musiikin kauppoihin ilmestyvä Nurinpäin on yhtyeeltä jo neljäs yksittäinen singlejulkaisu.

Juuni & Olkimaalle on kyllä kertynyt omia kappaleita kahdenkin pitkäsoiton verran, mutta ainakin toistaiseksi on tuntunut luontevammalta ja järkevämmältä edetä biisi kerrallaan.

– Kannattaa miettiä sitäkin, miksi julkaista koko levy kerrallaan. Siinä on hirveä työ. Mutta jos saa julkaistua yhden kappaleen laadukkaasti, se saa ansaitsemansa huomion eikä jää levykokonaisuuden varjoon, yhtyeen perkussionisti Keijo Goman huomauttaa.

 

Juuni & Olkimaan kokemusten mukaan ihmiset ovat saaneet pienistä yksittäisistä syöteistä käsityksen yhtyeen musiikista ja löytäneet tiensä keikoille. Vastaavasti keikkojakin on ollut helpompi myydä, kun biisinäytteet ja musiikkivideot ovat löytyneet kätevästi linkin takaa.

”Haluamme uskoa, että suomalaiset artistit ja yhtyeet voivat menestyä myös ilman suuria levy-yhtiöitä.”

Julia Vornanen

laulaja-lauluntekijä

Fyysisiä levyjä kuitenkin kysellään keikoilla jatkuvasti, niinpä sellainenkin on tarkoitus saada aikaiseksi vielä ensi vuoden aikana. Näillä näkymin luvassa on ep-levy, joka sisältää muutaman täysin uuden biisin.

Perinteinen albumi vaatii jo selvästi isomman taloudellisen panostuksen. Sellaisen aika on myöhemmin.

– Haluamme uskoa, että suomalaiset artistit ja yhtyeet voivat menestyä myös ilman suuria levy-yhtiöitä. Nykytilanne mainstream-musan paineessa ohjailee ja yksinkertaistaa liikaa musiikkia Suomessa, vaikka kaikki eivät sitä valtavirtaa haluaisikaan, laulaja-lauluntekijä Julia Vornanen toteaa.

Juuni & Olkimaan musiikki polveilee melodisista folk-balladeista aina maailmanmusiikin rytmeistä ammentaviin menevämpiin kappaleisiin.

Yhtye itse kuvailee musiikkiaan orgaaniseksi elovenapopiksi.

Viime aikoina joidenkin kappaleiden sovitukset ovat saaneet myös urbaanimpia sävyjä esimerkiksi perkussioiden saralla, mutta vanhasta luonnehdinnasta ei ole tarvinnut tinkiä.

Soundimaailma on edelleen samalla tavalla pehmeä ja maanläheinen, vaikka sointi ei enää täysin akustinen olekaan.

 

Keikoille Juuni & Olkimaalla on ollut mukavasti kysyntää. Esiintymisten määrää on osaltaan lisännyt se, että yhtye on kaupitellut itseään ennakkoluulottomasti muuallekin kuin perinteisiin bändien keikkapaikkoihin.

– Meillä on koko ajan ollut tavoitteena päästä soittamaan enemmän ravintoloihin illallisten yhteyteen ja tuoda musiikin kautta lisätunnelmaa. Meidän musiikkimme soveltuu sellaiseen älyttömän hyvin, Vornanen sanoo.

– Siinä mekin olemme tavallaan suojassa, kun ihmiset syövät eivätkä keskity joka juttuun. Se saattaa tietenkin viedä tulkinnasta jonkin verran pois, koska en näe ja tunne yleisön reaktioita. Mutta ihanaa ja rentoa se silti on.

– Se tuo mukavaa vaihtelua. Kun bändi ei olekaan kaiken keskipiste, pelin luonne muuttuu aivan täysin, Goman puolestaan vahvistaa.

Juuni & Olkimaa esiintyy Art Goes

Afterwork -tapahtumassa Konst o. delissä Valveella perjantaina kello 17.15–17.45.

 

Fakta

Juuni & Olkimaa

Elovenapoppia soittava oululaisyhtye.

Perustettu vuonna 2010.

Kokoonpano: Julia Vornanen (laulu, kitara), Emilia Ohtokangas (koskettimet, taustalaulu), Mikko Sadinmäki (puhaltimet, perkussiot), Samuli Paitsola (kitara), Matti Niemi (basso) ja Keijo Goman (perkussiot).

Singlet: Kymmenen varvasta (2015), Tornivaahtera (2015), Sininen lintu (2016) ja Nurinpäin (2016).

Julia Vornanen ja Keijo Goman pitävät Valveen Konst o. delin Art Goes Afterwork -konseptia niin mielenkiintoisena, että Juuni & Olkimaa -yhtye juhlistaa singlensä julkaisua siellä.

Art Goes Afterworkissä tyyli on vapaa

Anssi Juntto

Rankka työviikko on mukava päättää hyvän musiikin ja vaikkapa kuohuviinin merkeissä. Valveen Konst o. deli -ravintolassa moinen on onnistunut viime vuoden lopulta asti. Perjantain alkuiltojen Art Goes Afterworkin esiintyjiä ovat tänä syksynä olleet muiden muassa nuorten naisten folk-duo Hietakettu ja monenlaista juurimusiikkia soittava Trio Roster.

– Olen huomannut, että Afterworkin vakioasiakkaat odottavat, että siellä on aina joku artisti. Itse happy hour on neljästä kuuteen, mutta ohjelman olen halunnut olevan lyhyt ja ytimekäs, jotta on myös mahdollista jutella, yrittäjä Rina Peltonen kertoo.

Art Goes Afterworkin ohjelman suhteen Peltonen on saanut apua niin Valveen toimijoilta ja tuottajilta kuin muilta talossa tapahtumia järjestäviltäkin.

– Esiintyjät ovat olleet hyvin erilaisia. Tyyli on aika lailla vapaa, mikä taas ruokkii sitä, että asiakaskunta myös vähän vaihtuu. Uusia naamoja näkee joka perjantai, Peltonen toteaa.

– Näin yrittäjän näkökulmasta on ollut kivaa, että mitään älyttömiä keikkapalkkioita ei ole pyydetty. Enemmänkin se on ollut sellaista kuin nyt Juuni & Olkimaan tapauksessa, että yhtye haluaa promota uutta tuotantoaan.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 10.11.2016.