Tyrnävä havittelee hevos- ihmisiä

Palkin alueen tonteilla voi sekä asua että pitää hevosia. Tavoitteena on rakentaa myös hevosenlantaa hyödyntävä bioenergialaitos.

Helge Murtovaara

Tyrnävä

Tyrnävän Palkin alueelle kaavoitetut hevostontit ovat herättäneet laajasti kiinnostusta. Asemakaavassa on pientaloalue sekä väljemmin mitoitettu alue, jonka tonteilla hevostoiminnot ja asuminen yhdistyvät.

Aluearkkitehti Helena Illikaisen mukaan hevostontteja on kunnasta jo kyselty. Kyselyjä on tullut pääsääntöisesti 200 kilometrin säteeltä. Heikkisen mukaan ravitallin ympäristöön on monelle puolelle tullut ahtautta.

Kalevan verkkolehdessä Palkin asemakaavaa koskevaa ilmoitusta klikattiin satoja kertoja, mikä Illikaisen mielestä on harvinaista asemakaavojen kohdalla.

– Tyrnävän kunnan verkkosivulla olevaa Facebook-päivitystä klikattiin parissa tunnissa noin 4 000 kertaa, joten mielenkiintoa on ollut, Illikainen kertoo.

Palkin alueelta on Tyrnävän keskustaan matkaa noin 1,5 kilometriä. Yleensä hevostontit sijoitetaan kaavoituksessa hieman kauemmas haja-asutusalueelle.

Nyt kaavoituksessa on lähdetty siitä, että alueella voi asua ja siellä voi olla myös hevosia.

– On ainutlaatuista Suomessa, että asemakaava-alueelle sijoitetaan sekä asumista että hevostoimintoja yhdistäviä toimintoja. Nyt lähtökohtana on se, että kaikki palvelut ovat alueelle muuttavien lähellä, ja että hevoselinkeinot ovat hyvin asiakkaiden saavutettavissa, Illikainen sanoo.

Palkin alue jakautuu kahteen osaan. Eteläosaan tulee hevostontteja ja pohjoisosaan omakotitontteja. Alueen rakentaminen alkaa hevostonteista, jonka jälkeen on omakotitaloalueen vuoro.

– Alueelle omakotitaloa rakentavat tietävät hevostoiminnasta, jolloin vältetään toiminnasta mahdollisesti aiheutuvat ristiriidat.

Alueelle tulee 11 hevostonttia, joiden koko vaihtelee yhdestä kolmeen hehtaariin. Omakotitontteja noin 130 hehtaarin suuruiselle alueelle on kaavoitettu 35.

– Kaikilta hevostonteilta on yhteys hevosreiteille. Tonteilla voi olla myös hevosalan yritystoimintaa, esimerkiksi majoitusta, kengitystä, ratsastustallia ja eläinlääkäri.

Yksi iso tontti on varattu isommalle ratsastuskouluyrittäjälle. Ideana on se, että tontille tuleva toteuttaisi alueelle maneesin, jota muut hevostilat voivat käyttää ja vuokrata sekä lisäksi kansallisen kilpailutoiminnan mahdollistavan kilpailukentän.

– Asiasta on alustavasti jo käyty keskusteluja muutaman toimijan kanssa, mutta edelleen tontille on yrittäjä etsinnässä.

Kunnan omistuksessa on alueella peltoja, joita on mahdollista vuokrata hevosten laiduntamiseen.

”On ainutlaatuista Suomessa, että asemakaava-alueelle sijoitetaan sekä asumista että hevostoimintoja yhdistäviä toimintoja.”

Helena Illikainen

aluearkkitehti

Kunta on tehnyt Pohjois-Pohjanmaan ely-keskukselle hakemuksen bioenergialaitoshankkeesta.

– Alueelle rakennettavassa kuivamädätyslaitos tuottaisi muun muassa hevosenlannasta alueelle lämpöä, Illikainen kertoo.

Idea hevosalueesta on syntynyt kuntalaisten aloitteesta.

– Suunnittelu aloitettiin noin kolme vuotta sitten. Ajatus on lähtöisin hevosalan harrastajilta ja yrittäjiltä, Illikainen muistuttaa.

– Maaseutupitäjän on haettava elinvoimaa lisääviä tekijöitä omista vahvuuksista. Tyrnävällä on 20–30 yksittäistä hevostallia.

Tilausta hevosalueelle on, sillä Illikaisen mukaan Oulun seudulla Äimäraution alue on todella ahdas ja Virpiniemessä ongelmana on se, että alueen tonteilla ei voi asua.

Tontteja on varattavissa 1. joulukuuta lähtien. Tontit ovat joko vuokrattavissa tai ostettavissa.

Mikäli tontin vuokraa ja lunastaa viiden vuoden sisällä itselleen, hyvitetään maksetut vuokrat ostohinnassa. Vuokran osuus on kahdeksan prosenttia vuosivuokrasta.

Hevostonttien hinnat lähtevät noin 35 000 eurosta. Myyntihinta koostuu kahdesta osasta.

Hevosalueen osalta myyntihinta on 2,5 euroa ja asumisen osalta kuusi euroa neliömetriltä.

Tyrnäväläisen ravitalliyrittäjän Pertti Heikkisen mielestä lähelle tuleva uusi hevosalue tuo myös alueen hevosalan yrityksille lisää palveluja. Kuvassa on myös Herra Helminen.

Kunta saa kiitosta

hevosalan väeltä

Helge Murtovaara

Tyrnävä

Tyrnävän Hevosjalostusyhdistys ry:n puheenjohtaja Karoliina Hintsala toteaa, että kunnassa on tällä hetkellä paljon hevosia, mutta tallit ovat sijoittuneet eri puolille pitäjää.

– On hyvä, jos ihmiset innostuvat keskittymään tietylle alueelle, koska silloin hevosiin liittyvät palvelutkin paranevat. Reitistöt ja palvelut palvelevat paitsi aluetta myös muita hevosihmisiä.

Hevosalan yritykset ovat aktiivisesti osallistuneet suunnitteluun, osallistuneet kunnan järjestämiin kuulemis- ja suunnittelutilaisuuksiin tuomalla päätöksentekoon omia näkemyksiänsä.

Hintsalan mielestä hevosalan ihmiset ovat olleet mukana suunnittelussa sen vuoksi, että hevosalueesta saadaan toimiva.

Kuntapuolen päättäjillä, lukuun ottamatta kunnanjohtaja Marjukka Mannista, sekä suunnittelijoilla ei välttämättä ole tarvittavaa hevosalan tuntemusta.

– On mukava ollut olla mukana, jotta Tyrnävällekin saadaan lisää hevosalan ihmisiä. Ainakin itse tykkään, että kunta nyt alueeseen panostaa, Hintsala sanoo.

Tyrnäväinen ravitalliyrittäjä Pertti Heikkinen näkee asian siten, että mitä enemmän harrastajia sen parempi.

– Maneesi, ratsastuskenttä, monipuoliset palvelut sekä reitistöt ovat tervetulleita, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan ravitallin ympäristöön on monelle puolelle tullut ahtautta.

– On toki etua, jos alueelle tulee esimerkiksi eläinlääkäripalveluja. Ja olipa kysymys ratsuista tai ravureista, reitistöt pitää olla, Sanna Heikkinen jatkaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva