Soittolistalla muutakin kuin bluesia

Ylivieskalaiskaverukset perustivat blueshenkisen baarin Never Grow Oldin paikalle. Rusty Miller’s vain tuntui sopivalta nimeltä.

Anssi Juntto

Loka–marraskuun vaihteessa lopettaneen Never Grow Oldin paikalle avattavan Rusty Miller’s -ravintolan osakas Jani Jylkkä pakertaa liikehuoneiston kellarissa. Wc-tila alkaa olla pyttyjen ja lavuaarien asentamista vaille valmis.

Edeltäjän kuuluisa teräksinen unisex-wc on historiaa, jatkossa naiset ja miehet ohjataan omiin osastoihinsa.

Uuden ravintolan rakentaminen ei sujunut kaikilta osin ihan suunnitelmien mukaan. Vanhaa purettaessa kävi nimittäin ilmi, että kaikkia rakenteita ei voitukaan hyödyntää toivotussa laajuudessa, niinpä remontti piti tehdä kaavailtua perusteellisempana.

Siitä ei kuitenkaan tarvinnut tinkiä, etteikö baaria avattaisi marraskuun puolella. Tositoimiin päästään viimeistään perjantaina – aiemminkin, jos kaikki menee nappiin.

Rusty Miller’sin osakkaat ovat toisensa pikkupojasta lähtien tunteneita kaveruksia Ylivieskasta. Janne Säilynkankaalla on jo pitkä historia ravintola-alalla, sillä hän on työskennellyt portsarina 13 vuoden ajan. Ravintola 10-kerhon hän perusti Ylivieskaan vuonna 2009.

Aikanaan 10-kerhon narikassa huhkinut Jylkkä on pyörittänyt viimeiset kaksi vuotta Säilynkankaan kanssa perustamaansa Alaska Pubia Alavieskassa. Kolmas osakas Tommi Saari puolestaan työskentelee sähköalalla.

”Me olemme puhuneet blueshenkisestä baarista, mutta tämä on jo ristitty bluesbaariksi. Varmasti se blues näyttelee aika suurta roolia, mutta toki täällä soitetaan myös vanhaa rockia ja vanhaa kantria.”

Janne Säilynkangas

Ravintoloitsijakolmikko ei aio muuttaa Rusty Miller’sin takia Ouluun, vaan käytännön työstä on palkattu huolehtimaan paikalliset ammattilaiset.

– Parempihan se on, kun tiskin takana on tutut oululaiset kasvot. Kyllä mekin tässä aina silloin tällöin käymme ja olemme kaverina hoitamassa, jos tulee jotain ongelmia, Säilynkangas toteaa.

Säilynkangas ehti haaveilla baarin avaamisesta Ouluun jo viiden vuoden ajan.

Vakavammin asia oli työn alla vuoden verran. Never Grow Oldin ravintoloitsijan Heikki Jokelan kanssa hän neuvotteli ensimmäisen kerran jo kevättalvella.

Ravintolansa luonnetta ja liikeideaa pohtiessaan kaverukset suuntasivat baarikierrokselle Ouluun. Oman paikan piti istua kaupungin tarjontaan ja olla sellainen, jonka asiakkaana itsekin viihtyisi. Ratkaisu löytyi musiikin kautta.

– Me olemme puhuneet blueshenkisestä baarista, mutta tämä on jo ristitty bluesbaariksi. Varmasti se blues näyttelee aika suurta roolia, mutta toki täällä soitetaan myös vanhaa rockia ja vanhaa kantria, Säilynkangas huomauttaa.

– Itse tykkäämme sellaisesta musiikista hirveästi, vaikka kuuntelemmekin kaikenlaista. Jos itse istun baarissa, kaipaan bluesia soimaan. Joku varmasti ajattelee, että blues on melankolista musiikkia, mutta sehän on oikeasti aika iloista. Sieltä löytyy monenlaista.

Ainakin alussa juurevaa bluesia, kantria ja rockia kuunnellaan vain taustamusiikkina, mutta baarin etuosassa on koroke, jossa pystyy bändikin triopohjalta soittelemaan.

Kolmikymppisten ja hieman vanhempien kohderyhmää Rusty Miller’s tavoittelee hyvällä asiakaspalvelulla ja kattavalla juomavalikoimalla. Ravintoloitsijat ovat panneet merkille Oulussa kovassa nousussa olevan maisteluvetoisen olutkulttuurin ja kiinnittäneet erityistä huomiota oluttarjontaan.

Baarin nimen takana ei ole sen kummempaa tarinaa. Se on vain yhdistelmä Jylkän ja Säilynkankaan ilmoille heittämistä sanoista.

– Halusimme kansainvälisen mutta iskevän nimen. Tuo oli meistä hauska ja tuntui sopivan bluesbaarille, Säilynkangas sanoo.

Se, että Yhdysvalloista löytyvät sekä Rusty Miller -niminen folk- ja blues-artisti että kuuluisa surffari, on puhdas sattuma.

Janne Säilynkangas, Tommi Saari ja Jani Jylkkä ovat suunnitelleet baarinsa sisustuksen itse. Remonttiapua he ovat saaneet omilta isiltään.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva