Örmy tuo heviä yliopistolle

Raskaan metallimusiikin ystävät perustivat oman harrastejärjestön, ÖRMY ry:n.

Meidän kulma

Oulun yliopiston Linnanmaan-kampuksen Väylällä kävi syksyisenä päivänä kuhina, kun aine- ja harrastejärjestöt esittelivät toimintaansa opiskelijoille ainejärjestömarkkinoilla. Eräässä nurkassa soi raskaamman puoleista musiikkia, sillä siellä seisoi Oulun yliopiston raskaan musiikin ystävien eli ÖRMY ry:n esittelypöytä.

ÖRMY mainosti syksyn tapahtumia, keräsi nimiä sähköpostilistalle, myi haalarimerkkejä sekä tarjosi kahvia ja keksejä.

ÖRMY järjestää kerhohuoneiltoja, joissa kuunnellaan osallistujien kokoamalta soittolistalta kappaleita ja keskustellaan rennossa ilmapiirissä. Yhdistys pyrkii toteuttamaan myös bändi-illan pari kertaa vuodessa. Elokuisilla Jalometalli-festivaaleilla ÖRMY:llä oli piknik festivaalialueen läheisyydessä.

Tämän lukuvuoden avajaistapahtuma pidettiin ainejärjestömarkkinoitten jälkeisenä perjantaina. Paikalle tuli niin vanhempia jäseniä kuin muutama uusikin kasvo. Jotkut innostuivat saunomaan, ja yhdessä nurkassa pelattiin kortti- ja lautapelejä. Myös ARMY:n järjestämää Akateemista heviristeilyä mainostettiin.

ARMY eli Akateemiset raskaan musiikin ystävät on Suomen akateemisten heviyhdistysten eräänlainen kattojärjestö. ÖRMY:n sisarjärjestöjä ovat muun muassa HYRMY Helsingissä, JYRMY Jyväskylässä, Tyrmäys Tampereella ja TYRMY Turussa.

Yliopistojen heviyhdistysten nimet muistuttavat paljon toisiaan, mutta ÖRMY ei olekaan ”OYRMY”, kuten voisi odottaa. Se olisi vaikea lausua, ja lisäksi ö-kirjainta pidetään o:ta ”hevimäisempänä”.

Muihin yhdistyksiin verrattuna ÖRMY on nuori. Se on perustettu vuonna 2014. Syyskuun lopussa vietettiinkin ÖRMY:n yksivuotissyntymäpäiviä. Ilta poikkesi muista kerhohuoneilloista siten, että tarjolla oli syntymäpäiväkakkua ja muuta suuhunpantavaa. Paikalle saapui uusiakin raskaan musiikin ystäviä.

ÖRMY:yn mahtuu monenlaisia musiikinharrastajia. Osa on kuunnellut metallia jo teininä, joku taas on mieltynyt raskaaseen musiikkiin vasta myöhemmin. Monet soittavat jotain soitinta, ja joillakin on oma yhtye. Toiset taas tyytyvät vain kuuntelemaan musiikkia ja käymään konserteissa.

Kerhohuoneilloissa ei keskustella vain musiikista vaan puheenaiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Ei ole siis väliä, millä tasolla oma kiinnostus metalliin on; kaikki halukkaat ovat tervetulleita ÖRMY:n toimintaan. Yleensä örmyläisillä on tapaamisissaan niin hyvä ilmapiiri, että joukossa saattaa hyvin viihtyä metallia kuuntelematonkin.

Salla Niemetmaa

Kirjoittaja on suomen kielen opiskelija Oulun yliopistossa.

Fakta

Aine- ja harrastejärjestöt yhdistävät

Oulun yliopistossa toimii nelisenkymmentä ainejärjestöä. Ne ovat opiskelijan yhdyslinkki omaan oppiaineeseen ja tiedekuntaan.

Aine- sekä harrastejärjestöt järjestävät opintoja tukevaa toimintaa ja vapaa-ajan rientoja.

Järjestöjen näkyvimpiä tunnuksia ovat eriväriset haalarit.

Metallimusiikin ystävien ÖRMY ry perustettiin toukokuussa 2014.

ÖRMY:n ja roolipelikerho CRYO:n yhteinen peli-ilta oli marraskuun alussa. Akateeminen heviristeily 12.–13. marraskuuta Helsingistä Tallinnaan.

Kerhohuoneiltoja on tavallisesti perjantaisin kello 17–22 Kaijonharjussa.

ÖRMY:n Facebook-ryhmässä on jäseniä 180: https://www.facebook.com/groups/uni.ormy/.

Tummaa, tummaa ja tummaa. Metallimusiikin ystävät Oulun yliopistolla järjestäytyivät ÖRMY ry:ksi. Salla NIemetmaaCreative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva