Älyvalot sävyttävät Tietomaata

Arja Mikkola Kaleva
Oulu Ilkka Kaltiola odottaa kunnon pakkasia ja kuuraa. Hän on luonut Tietomaan ympärille sinivalkovihreän, älykkään 15 ledin valoinstallaationsa mielessään juuri hyhmäinen, vaalea kuurapinta.
"Silloin se olisi parhaimmillaan. Mutta sininen toimii yllättävän sinisenä, vaikka tausta on punatiili", Kaltiola toteaa Tietomaan tornin uusista, hitaasti muuttuvista värivaloista.
Valotyö alkoi muhia ja mallintua jo kesällä, kun Kaltiola oli vieraillut Tietomaassa. Mies yli laidan -näyttely imaisi hänet merelle moottoroidussa kumiveneessä.
Sininen meri kimmelsi, aallot keikuttivat ja maisemat vilahtelivat ohi. Se teki vaikutuksen.
Kaltiola ei ole veneilijä, mutta valoista hän tietää sitäkin enemmän, onhan hän oululaisen Valopaa Oy:n tuotepäällikkö.
"Ulkona on synkkää, pimeää ja tummaa, että väreillä vähän edes piristäisi tätä ankeutta, kun ei ole lunta eikä mitään."
Tietomaahan on asennettu ledvalot sekä katonrajaan että tornin alaosaan. Kuparikatto eli nuppi vihertää seitsemän ledin loisteessa. Tornin kylkeä ympäröi kahdeksan lediä, jotka ovat vuorotellen valkoisia ja sinisiä.
Valkoisen ledin värilämpötila on 4 000 kelviniä. Samaa sorttia on Raatin muurissa. "Se on puhtaan valkoista."
Jouluvalojen ostajille tiedoksi, että hyytävää kylmyyttä valkoinen led alkaa hohkata viimeistään 5 600 Kelvinin kohdalla.
15 ledin liikehdintää ohjataan langattomasti tietokoneyksiköllä. Kokonaisuutta voi hallita paitsi nettiselaimella jopa kännykällä.
"Valaistusvoimakkuudet muuttuvat valaisinkohtaisesti", Kaltiola kertoo.
Perusohjelmaa voi muuttaa milloin vain. "Sen voin tehdä mistä päin maailmaa hyvänsä. Kaikki käskyt menevät radioteitse. Älykkäät valaisimet eivät tarvitse toimiakseen muuta kuin sähköä", Kaltiola kertoo.
Valoihin voi tutustua ainakin marraskuun loppuun asti. Samalla odotellaan reaktioita. Hyväksyvätkö oululaiset valoissa kylpevän maamerkkinsä?
Tavoitteena olisi muuttaa valaistus pysyväksi, jos Oulun tiukka budjetti vain antaa myöten. "Tällä hetkellä nämä on toimitettu veloituksetta."
Kaltiolan mukaan valaistus maksaa - ilman asennusurakkaa - noin 10 000 euroa.
Investointi voi tuntua kaupungin tyhjän kassan vartijoista kovalta, mutta tosiasiassa näyttävät ledit tuovat säästöjä.
"Ledeillä voidaan vähentää energiankulutuksesta vähintään puolet. Säätämällä energiansäästö voi olla käytännössä 80 prosenttia."
Kaltiola arvioi, että installaatio maksaisi itsensä takaisin "maksimissaan" viidessä vuodessa entisiin valoihin verrattuna.
"Ledien pitäisi kestää 30 vuotta." Silloin tällöin linssejä toki täytyy putsata rätillä.
Vanhat monimetallivalonheittimet, joiden lamppuja joudutaan vaihtamaan tämän tästä, on poistettu alta. Vanhatkin valaisimet olivat alunperin Kaltiolan suunnittelemat.
Jos kaupunki haluaa uuden valaistuksen, voinee rahaa löytyä alkuvuoden budjetista. Muuten ledit katoavat tammikuussa ja paikoilleen palautetaan vanhat, syöpöt valonheittimet.
"Lahjoituksilla ei firma voi toimia", Kaltiola toteaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva