Patsas pystyyn ukkoenergialla

Mitä tarvitaan komean muistomerkin syntyyn?
Tarvitaan jokin iso asia, syntysanat, innostus ja tukijoukko, kohtalaisen paljon rahaa, taiteilijat ja talkooväki. Hyvä paikka on myös tärkeä.
Tällä kuviolla saatiin Vihantiin lokakuussa komea kaivosmiespatsas, ja onhan se muistomerkkikin, "mainarin iltahuuto", koska kaivoksesta ei ole jäljellä muuta kuin kaivoskylä.
Vihannin kaivos tarjosi 40 toimintavuotensa aikana toimeentuloa niin syntyperäisille vihantilaisille kuin sadoille muualta tulleille työmiehille.
Muualta tulleet työntekijät asettuivat asumaan kaivoskylään yhtiön rakennuttamiin taloihin, työmiehet pienempiin, "herrat" isompiin eri laidalle kylää.
Meistä maalaisista kaivoskylän elämä tuntui hienolta ja jännittävältä. Lampinsaaren lapsilla oli uimalampi ja urheilukenttä, mutta meidänkin isät toivat kotiin "tapsia" ja laakerinkuulia leikkeihin, ja syaniditynnyreistä saatiin juoma-astioita lehmille.
Koska isäni Eino Vierimaa lienee lausunut kaivospatsaan syntysanat, pääsin heti patsashankkeen sisäpiiriin, ja olen hankeporukan ihailijakerhon innokkain jäsen.
Rahankeruu lähti käyntiin aika erikoisella tavalla, kun isäni lontoolainen vävypoika pianisti Stephen Baron piti hyväntekeväisyyskonsertin ja toisen ja kolmannenkin.
Varsinaisen varainkeruun teki patsastoimikunnan "rahaministeri", kaivoksen entinen kirvesmies ja pääluottamusmies Sulo Nurkkala. Sinnikkäällä kerjuukirjeiden lähettelyllä ja palopuheilla Sulo sai kun saikin kokoon patsasrahat.
Suurimmat potit tulivat opetusministeriöltä, Raahen kaupungilta ja Pyhäsalmen kaivoksen nykyiseltä omistajalta. Paikalliset yrittäjät osallistuivat myös kiitettävästi.
Hankkeen taustajärjestö on Kaivoksen eläkeläiset, ja heistä erityisen suuren työn ovat tehneet Sulo Nurkkalan lisäksi Alpo Mustakangas, Eero Varpenius ja Juhani Kilpua.
Taiteilijat löytyivät onnekkaan sattuman kautta. Taiteilijakolmikko Rauli ja Raine Körkkö ja Veikko Laakso teki hienon työn. Patsaan keskushenkilöksi tuli porari, joka edustaa kaivoksen aatelia sekä taidoiltaan että ansioiltaan.
Porarihahmo ja massiivinen paasi porarin ympärillä kuvaavat vaikuttavasti kaivosta työympäristönä.
Myös patsastoimikunta ja talkooporukka osallistui patsaan toteutukseen, sillä patsaan jalusta on "oman väen" ja parin vihantilaisen ammattimiehen toteuttama.
Kaivosmiespatsas on Vihannin pääkadun varrella. Käyhän ihailemassa, ja käväise samalla mielenkiintoisessa Lampinsaaren kaivoskylässä!
Kesällä siellä saa kahviakin.

Liisa Honkakoski
Korjausmiehen tytär



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva