Muumilaakso valmistautuu talveen

Pia Kaitasuo Kaleva
Oulu Kymmeniä pieniä Haisuleita pyörii vinhassa piirileikissä. Tai koska olemme Oulun kansainvälisellä koululla, on todettava, että lavalla on Stinky toisensa perään!
Oulun kansainvälinen koulu viettää talveen taipumisen juhlaa tänä syksynä Tove Janssonia muistaen. Janssonin 100-vuotisjuhlan kunniaksi koulujuhlan teemaksi valittiin Muumilaakson marraskuu, November in Moominvalley.
Teemalla halutaan myös kiinnittää huomiota suvaitsevaisuuteen ja toisten kunnioittamiseen, mutta silti tärkeintä toki on antaa oppilaiden osaamiselle tilaa. Esimerkiksi 4.-luokkalaiset ovat perehtyneet varjoteatteriin.
"Juhlatiimi suunnitteli pääohjelman rungon, ja opettajien luokkiensa kanssa toteuttamaa ohjelmaa esitetään torstai-iltana kahteen otteeseen omalle väelle ja vanhemmille. Koulun kirjastotiimi taas on ideoinut Muumi-maratonin: Janssonin tarinoita lukevat niin oppilaat kuin opettajat", 6B-luokan opettaja Anne Dullaghan kertoo.
Näin luodaan vankkaa tunnetta yhteisöllisyydestä.
"Kouluamme voi verrata lentokentän terminaaliin, jossa eri kansallisuudet tulevat ja menevät, mutta toimivat yhteisen päämäärän nimissä", va. rehtori Raija Johnson kommentoi. "Mutta mekin ollaan kyllä yhdenlainen Muumilaakso."
Muumit ovat tänään selkeästi kansainvälinen brändi, mutta harva muistaa, että ne tunnettiin muuallakin jo varhain.
Tove ja Lars Janssonin piirtämiä Muumi-sarjakuvia julkaistiin aluksi nimenomaan Suomen ulkopuolella. Briteille Muumit tulivat tutuksi ensiksi lontoolaisen The Evening News -lehden aloitettua sarjakuvan julkaiseminen vuonna 1954.
Myös Muumi-kirjat käännettiin englanniksi jo 1960- ja 1970-luvulla.
Koulun fysiikan ja kemian opettajan Karin Parkerin äiti luki kirjoja tyttärelleen 1970-luvun alussa Enfieldissä, Lontoon pohjoisrajalla.
Kuunnellessaan Janssonin tarinoita tuolloin Parker ei voinut kuvitellakaan asuvansa eräänä päivänä muumien kotimaassa ja viihtyvänsä erinomaisesti. Kirjahyllystä löytyy muumikirjoja edelleen, muun muassa November in Moominvalley -teoksen ensipainos.
Pimeän vuodenajan, lumen ja pakkasen ensikokemukset jakavat Oulun kansainvälisessä koulussa niin seudulle muuttaneet lapset kuin opettajatkin - koulun henkilökunnassa on kymmenkunta englantia äidinkielenään puhuvaa opettajaa.
Suomea toisena kielenä opiskelevien ryhmissä on perehdytty Taikatalveen.
"Pienimmät ovat tehneet kirjan perusteella kuvia, 5.-8. luokkalaiset ovat kirjoittaneet omista ensilumen kokemuksistaan", ryhmien opettaja Anna Isola kertoo.
Oppilaiden omasta Taikatalvesta, heidän ensilumikokemuksistaan, kuullaan osana juhlaa.
Oulun kansainvälisen koulun juhla liittyy osaltaan Valoa Oulu -tapahtumaan.
"Oppilaat ovat valmistaneet lyhtyjä, joilla juhlasali on koristeltu", Anne Dullaghan selittää.
"Koulun julkisivuun heijastetaan myös kuvaamataidon opettajan Satu Larivaara-Heikkalan johdolla valmistettu valoteos Muumi-teemasta. Se on esillä koko Valoa Oulu -tapahtuman ajan."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva