Musiikki kouli oululaistähden

Oulun kaupungissa on kuluvan syksyn ajan puhuttu kaupungin alakoulujen erikoisluokkien lakkauttamisesta.
Erikoisluokat saivat kuitenkin vuoden hengähdysaikaa, kun päätökset Oulun alueen musiikin-, kuvataiteen- ja liikunnan erikoisluokkien lakkautuksista siirrettiin ensi vuoden syksyyn.
"Rajakylän alakoulun musiikkiluokka antoi hyvät eväät muusikon uralle", Vaasan kaupunginteatterin Badding - Rokkiin ja takaisin -musikaalissa näyttelevä oululaistaustainen Miko Kontturi, 18, tiivistää.
Lahjakas oululaismuusikko näyttelee musikaalissa teini-ikäistä Somerjokea sekä soittaa kitaraa musikaalin bändissä. Näyttelijäharjoittelijan pesti kestää ensi syksyyn.
"Olen näytelmässä enemmänkin aikuisen Somerjoen lapsuuden aikainen kuvitteellinen takauma kuin varsinainen tosielämän hahmo."
Kontturi napattiin Vaasan kaupunginteatteriin sen jälkeen, kun hän oli vetänyt näytelmäroolit Oulun kaupunginteatterin näytelmissä Kätilö sekä Ronja Ryövärintytär.
Somerjoen roolia Kontturi harjoitteli selaamalla laulajan elämäkertaa sekä katsomalla YLE:n Elävästä arkistosta tämän vanhoja live-esiintymisiä.
"Monet Baddingin biiseistä olivat minulle jo ennalta tuttuja, mutta hänen tapansa liikehtiä lavalla oli aika erikoinen",
Kontturin mukaan Badding oli yksi ensimmäisiä suomalaisia teknisesti taitavia rocklaulajia sekä myös uskottava maanläheisten tarinoiden tulkitsija.
"Badding saattoi käyttää laulussa säröjä, möristä välillä tummalla matalalla äänellä ja välillä taas vetää lauluosuudet ilmavasti todella korkealta", hän pohtii.
Kontturi piipahti lokakuun lopulla Rajakylän alakoulussa, jonka musiikkiluokkaa hän vuosia sitten kävi.
Rajakylän alakoulun 5. luokan musiikin erikoisluokan oppilaille Kontturi kertoi alkavasta muusikon urastaan. Hän myös innostui soittamaan oppilaiden kanssa yhdessä Haloo Helsinki -yhtyeen kappaleen Maailman toisella puolen.
"Alakoulun musiikkileikeissä tehtiin paljon rytmisiä harjoituksia laulamisen ohessa käsillä sekä muullakin kropalla. Opin, että musiikkia voi tehdä ihan miten vain haluaa.
Viidesluokkalaisten musiikintunnilta Kontturille jäi mieleen luokan koskettavan kuoroyhteislaulun lisäksi erityisesti Markus Mämmi, 11, joka tapaili sähkökitarasta itse keksimäänsä riffiä.
"Kun lapsi saa olla luova ja esittää toisille sellaista taidetta, kun hän itse haluaa, oppii lapsi myös taiteen tekijänä luottamaan itseensä."
Kontturi innostui myös musiikkiluokilla perjantaisin pidettävistä kykypäivistä, joissa oppilaat voivat esittää luokkansa edessä musiikkia, teatteria, ja jopa sirkus- tai korttitemppuja.
"Kykypäivän ideaa voisi kouluissa levittää muillekin tunneille."
Omia alakoulun musiikkiluokan tunteja Kontturi muistelee lämmöllä.
"Lauloin lapsena Musareissa. Sieltä jäi kuorojuttu sekä innostus a cappella-musiikkiin sekä mielenkiinto kaikkeen siihen, mitä ihmisäänellä voi tehdä", hän kertoo.
Musiikinopintoja Kontturi jatkoi Madetojan musiikkilukiossa. Musikaaliuransa ohessa hän treenaa yhä säännöllisesti kahdessa oululaisessa rytmimusiikkiyhtyeessä.
Vaasan rupeaman jälkeen Kontturi on aikeissa muuttaa Helsinkiin, jossa hänellä on jo opiskelupaikka varattuna Pop & Jazz -konservatoriossa.
Arto Kiuru



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva