Pastori Matti Wallgrén valittiin Oulun metropoliitaksi

Helge Murtovaara Kaleva
Oulu Ortodoksisen kirkon kirkolliskokous valitsi Oulun hiippakunnan piispan eli metropoliitan tehtävään pastori Matti Wallgrénin Vaasasta.
Vaali toimitettiin keskiviikkona Valamon luostarin Kristuksen kirkastumisen kirkossa.
Piispankokous asetti ehdolle vaaliin Wallgrénin ja Joensuun piispan Arsenin. Kirkolliskokouksen jäsenistä vaalissa äänesti 34 henkilöä. Isä Matti sai 17 ja piispa Arseni 16 ääntä. Vaalissa annettiin yksi tyhjä ääni.
"Jumalan tahto toteutui, kun se näin meni. Yhteistyössä suunnittelemme asioita eteenpäin", Wallgrén toteaa.
Muutama tunti äänestyksen jälkeen Wallgrén istui Vaasassa virastossa hoitelemassa päivittäisiä kirkkoherran ja kanslian tehtäviä. Tunnelmat olivat vielä hieman sekavat, epäuskoiset ja iloiset, mutta samalla mielessä kävi se, mihin oikeastaan hän oli lupautunut.
"Se on tavallaan hyppy tuntemattomaan, mutta samalla tuttuun, koska kirkko ja seurakunnat ovat minulle jo tuttuja. Itse työn- ja toimenkuva ovat luonnollisesti vielä epäselviä, mutta nyt on loppuelämä aikaa harjoitella ja opetella."
Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo totesi kirkolliskokouksen päätöspuheessaan, että arkkipiispan näkökulmasta uuden hiippakuntapiispan saaminen kirkkoon merkitsee tärkeää panosta piispainkokoukseen.
"Se joutuu tulevina vuosina käsittelemään, niin uskon, yhä monitahoisempia eettisiä ja yhteiskunnallisia sekä kanonisia kysymyksiä. Vankan ortodoksisen koulutuksen saanut metropoliitta on tarpeellinen ja tervetullut voimavara piispainkokouksessa."
Oulu on Wallgrénille hyvin tuttu kaupunki. Hänellä on sukua Oulussa ja aikoinaan lapsuuden mummolakin.
"Murre on vain vähän erikoista, mutta kaupunkina Oulu on minulle tuttu. Muutto on edessä, pakkaan kimpsut ja kampsut mukaan, ja tulen kahden kissan kanssa Ouluun."
Mutta kielitaitoisena sekin sujuu. Wallgrén puhuu suomen, ruotsin ja englannin lisäksi hyvin tšekkiä, puolaa, venäjää ja saksaa.
Pastori Matti Wallgrén vihitään piispaksi ja asetetaan Oulun metropoliitan tehtävään 11. tammikuuta Oulun Pyhän Kolminaisuuden katedraalissa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva