Liminkaan loikaten juurtunut

Pia Kaitasuo Kaleva
Liminka "Kun tulin aikoinani tähän virkaan, minulle sanottiin, että Liminkaan ei tulla, vaan tänne synnytään. Kyllä minä sanon, että tänään Liminkaan tullaan", kirkkoherra Ilkka Tornberg puntaroi.
Vuodesta 1988 liminkalaisia kaitsenut paimen on nähnyt suuren muutoksen.
"Tullessani seurakuntalaisia oli 4 300 ja nyt meitä on 8 600. Kastettavia on vuosittain melkein 200 ja 30-40 haudataan."
Suurinta Limingan kasvu on ollut 2000-luvulla ja tuota satoa Tornberg saa katsella pappilan ikkunasta.
"Arkiviikon illat ovat täällä täyttä elämää!"
Kirkkoherran silmiin syttyy lämmin pilke hänen puhuessaan 400 innokkaasta partiolaisesta ja ennen muuta kymmenistä omistautuvista partio-ohjaajista, jotka kansoittavat laajan pihamaan ja vanhaan navettaan talkoilla remontoidun partiokolon.
"Toimiessani Alatorniolla virallisena apulaisena kahdeksan vuoden ajan, minulle lankesi nuorisotyö, josta pidin suunnattomasti", Tornberg toteaa hieman haikeana.
Monelle tuolloiselle rippilapselle tuli luvattua myös toimia vihkipappina. "Melko monta matkaa ajelin sitten Limingasta Tornioon, mutta onpa nuo loppuneet", hän naurahtaa.
Rippi-isän merkitys oli keskeinen myös Ilkka Tornbergin elämässä. Pienviljelijän poika Pyhäjoen Yppäristä tuli otetuksi mukaan seurakunnan toimintaan jo varhain.
"Rippi-isäni Aaro Leipälä kehitti jumalanpalveluselämää 1970-luvulla kutsumalla mukaan meitä muutamia ’pikkupapeiksi’. Luimme muun muassa tekstejä. Suntion pönttöön oli asennettu mikrofoni, jotta poikasten äänet kuuluisivat kuorista suuren kirkon perille asti."
Ura kirkossa oli selvä jo keskikoululaisena, ja vaikka nuorimies jotain muutakin hetkittäin mietti, teologisen tiedekunnan ovesta hän kävi heti varusmiespalvelun päättymistä seuraavana päivänä.
Leipälän esimerkki on jäänyt mieleen. Yhdessä tekemiseen on Tornbergin johdolla Limingassa ryhdytty uusin tuumin: tämän kirkkovuoden ajan seurakunnassa on toiminut 12 jumalanpalvelusryhmää.
"Niin paljon innostunutta porukkaa mukana!"
Nyt haetaan ja otetaan joukkoon niitä, joille jumalanpalveluselämä ei vielä ole tuttu. "Nykyihminen ei halua olla passiivinen, vaan osallistua aktiivisemmin."
Samaa uutta mukanaoloa edustavat uudet kuorot, Tornberg kertoo ilolla.
"Tähdet-lapsikuorossa on 71 ja Celeste-nuorisokuorossa 34 laulajaa. Lisäksi aikuisille on tarjolla perinteikkään kirkkokuoron lisäksi projektikuoro."
Vaikka uralle on mahtunut johtamiskoulutustakin, tärkein opettaja ovat olleet seurakuntalaiset, Tornberg tähdentää.
Hän on viihtynyt sijallaan, ja vuoden kokeilu toisenlaisessa työssä, hiippakunnan lähetyssihteerinä, osoitti missä on hyvä.
"Totesin ettei työhuoneessa puurtaminen ole minun hommani. Minun on saatava olla ihmisten kanssa tekemisissä."
Limingan upea pappila on paitsi Ilkka Tornbergin työmiljöö, myös hänen perheensä koti. Työhön voi käydä astumalla yhden kynnyksen yli.
Pappilan keittiön pöydällä on edellisen sunnuntain jäljiltä faffalle osoitettu korttirivistö. Tex Willerin seikkailuja on lahjanide, josta pikkupojat ovat jo toivoneet faffalta ääneenlukua.
Perheen tuorein vesa on vielä nimeämättä. Maalahden kirkkoherrana toimivan Tomi-pojan nuorimmainen saa kasteen kotikirkossaan tulevana viikonloppuna.
Ilkka Tornbergin Limingan-privaattielämän suunnan osaltaan sääti ensimmäisenä kesänä yksi iltahetki.
"Menin 7-vuotiaan esikoispoikani kanssa urheilukentälle. Isien pituushyppykisan palkintona olikin Limingan niittomiesten yleisurheilujaoston puheenjohtajuus. Nyt olen jo jättänyt tehtävän, kun omat pojat ovat ottaneet hommia haltuunsa."
Urheilu on mielessä merkkipäivänäkin, kun kysytään mahdollista lahjoituskohdetta.
"Minulla on myytävänä seuran yleisurheilujaoston arpoja. Muistamisen voi siis halutessaan hoitaa paikan päällä iltakahvilla käydessään", hän vinkkaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva