Poikien laulu raikuu jo

Eeva Kauppinen
Jukka-Pekka Moilanen kuvat
Kaleva
Lapinlahti "Pojille on nyt laitettu kruunut päähän ja miekat käteen!" riemuitsee iiläinen kuvataiteilija Sanna Koivisto.
Taiteilijan käsistä lähtenyt uljas tiernapoikaryhmä seisoo taidevalimon hallin perällä Lapinlahdella. Veistoksen kokonaiskorkeus jalustoineen on 2,34 metriä tähden kanssa ja paino noin 1 500 kiloa.
Pronssiin valetut pojat ovat vielä pintaan palaneen valukuonan peitossa.
"Veistos happopestään kirkkaaksi", taiteilija valaisee. "Valuri Kirsi Siponen on Suomen paras patinoitsija. Nyt voidaan sopia, minkä sävyinen teoksesta tulee."
Ajatus Oulusta tiernapääkaupunkina syntyi vuonna 1997. Tiernapoikaveistos mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 2005.
"Idea veistoksesta kypsyi Merikoskikerhossa. Varoja ryhdyttiin hankkimaan kaksi vuotta sitten", Tiernasäätiön puheenjohtaja Tuure Holopainen kertoo.
Veistos maksaa 106 000 euroa. Kaupunki vastaa patsaan alle tulevasta graniittijalustasta.
"Rahaa alkaa olla kasassa veistoksen verran. Vielä on koottava 20 000-30 000 euroa, että kaikki tekijänpalkkiot pienoisveistoksista ja muut velvoitteet saadaan hoidettua", Holopainen ynnää.
Sanna Koiviston tiernapoikaveistoksessa on neljä hahmoa: Herodes, Murjaanien kuningas, Knihti ja tähtipoika eli Mänkki. Mänkillä on päässään paperitötteröhattu, Knihtillä sotilaskypärä, Herodeksella kruunu ja Murjaanien kuninkaalla sakarakruunu.
Pojat laulavat täyttä kurkkua.
"Kyllähän minä olen tässä vislaillut: Hyvää iltaa, hyvää iltaa..." Koivisto kertoo.
Tiernaroikan pojille ei löydy suoria esikuvia esimerkiksi Samuli Paulaharjun ottamista tiernapoikavalokuvista.
Mistä hahmot ovat tulleet?
"Olen sille asialle hirveän nöyrä. Itsekin välillä ihmettelen, keitä he ovat. Minä vaan tiiän, että tyyppi haluaa tulla mun kautta", Sanna Koivisto toteaa.
"Minä rakastan tehdä kasvoja. Olen hirveän kiinnostunut ihmisten ilmeistä ja olemuksesta. Ja kyllähän näihin läheisten ihmisten piirteitä helposti tulee. Mutta en halua nimetä ketään."
Tiernapoikaveistos on Koivistolle läheinen ja rakas.
"Kun olin lapsi, isäni, Olhavan kansakoulunopettaja Pentti Koivisto laulatti poikia joka joulu. Sieltä minä pulpetin alta treenejä seurasin."
"Olen imenyt tämän sieltä itseeni. Mutta toki olen tutkinut tiernapoikien asusteita vanhaltakin ajalta."
Sanna Koiviston Ajan kulku -veistoksesta Oulun kaupungintalon takana on tullut kaupunkilaisten suosikki: Martti-pojalle neulotaan vaatteita ja kerjäläistyttö saa kolikon kämmenelleen.
Tiernapoikaveistoksen pienin poika seisoo liian isot monot sisäänpäin lintassa. Sulattaako Mänkki yleisön sydämet?
"Aika näyttää. Kaikki hahmot on kyllä ihan täysillä tehty", Koivisto sanoo. "Minulla on aavistus, että tästä veistoksesta voi tulla aika pidetty."
Tiernapoikaveistos sijoitetaan väliaikaisesti Rotuaarille Saaristonkadun puolelle. Kun Kivisydän-kallioparkki valmistuu, veistos siirretään Isollekadulle.
Sanna Koiviston tiernapoikaveistos paljastetaan Rotuaarilla Oulussa 12. joulukuuta kello 11.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva