Näytelmä siivitti kekriä


Korpisen kylällä
Pudasjärvellä on viljelty yhteisöllisyyttä monenkirjavin konstein lähes sadan vuoden ajan. 1910-luvulta lähtien kylällä toimi Korpisen maamiesseura 1960-luvun alkupuolelle.
Tapahtumia järjestettiin laidasta laitaan yleissivistävistä kerhoista opintopiireihin. Myöhemmin viriketoimintaa kylällä pyörittivät Korpisen ja Malisen maa- ja kotitalousseurat ompeluseuroineen ja kursseineen.
Entisajan seuratoiminnan pääasiallisena tavoitteena on ollut yhteisöllisyys, tieto-taidon lisääminen ja virikkeellisyys. Samansuuntaiset tavoitteet ovat olleet ensi vuonna kymmenen vuotta täyttävällä Korpisen kyläseuralla, joka nojaa tavoitteissaan samoihin perusperiaatteisiin.
"Tämän vuoden aikana on ryhdytty panostamaan erityisesti kulttuuripuoleen. Heinäkuun ajan kylätalolla oli Liisa Törmäsen ja Aila Ritolan pystyttämä Tarinoita ja tavaroita -näyttely. Se kiinnosti oman väen lisäksi lomalaisia ja mökkiläisiä. Näyttelyn avulla avattiin kylähistoriaa", toteaa puheenjohtaja Juha Ylitalo.
Korpisen Julkut -niminen näytelmäpiiri on saatu pyörimään oman väen voimin niin hyvin, että Ilkamat-ohjelmakoostetta on voitu käydä esittämässä naapurikylän puolellakin.
"Aivan uutena juhlana järjestimme nyt ensimmäistä kertaa koko kansan kekrijuhlan. Koska Korpinen on ollut maatalousvaltainen kyläkulma, esitimme ideoimamme entisajan elämänmenoon pohjautuvan pienoisnäytelmän Palvelusväen pestuupäivä."

Korpisen kyläseuran
toiminnan edellytys on oma kylätalo, Jaurakan entinen koulutalo, jota on korjattu ja uudistettu tämän vuoden aikana. Sen seinien sisälle monet toiminnot keskittyvät. Kyläseuran toiminnan punaisena lankana on puheenjohtaja Juha Ylitalon mukaan tarjota jokaiselle kyläläiselle jotakin toimintaa.
Virkistyspäivillä kerran kuukaudessa on jo pitkä perinne ja mukaan toivotaan kaikenikäisiä kyläläisiä. Tapahtumien antia rikastetaan kutsumalla asiantuntijoita muun muassa terveydenhuollosta, kunnasta ja seurakunnasta. Kirkko järjestää muutaman kerran vuodessa messun ja Kauneimmat joululaulut -tilaisuuden.
Kädentaidot kiinnostavat etenkin naisväkeä, joten kansalaisopiston käsityöpiiri pyörii jo toista kauttaan. Jokaviikkoinen seurakunnan pitämä perhekerho kokoontuu lapsiperheiden iloksi.
Kylän väkirikkaimmat tapahtumat ovat heinäkuinen kesätapahtuma, elokuun venetsialaisilta ja joulukuinen kuusijuhla.
Korpisen kyläseura on edistänyt viimeisten vuosien aikana pitkäaikaisten työttömien työllistämistä ja kuntouttavaan työtoimintaa. Kylätyöntekijän toimiessa kuntoutujien ohjaajana on voitu tarjota palveluja muillekin tahoille. Kylätalon kannalta toiminta on ollut tarpeellinen.
"Haluamme jatkaa työllistävää ja kuntouttavaa työtoimintaa jatkossakin, koska tällä tavalla voimme ottaa yhteiskunnallista vastuuta omalta osaltamme", Juha Ylitalo mainitsee.
Rauni Räisänen



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva