Ii innostui laulamaan oikein joukolla

Elina Ursin
Jukka-Pekka Moilanen kuvat
Kaleva
Ii Iissä on otettu laulunlahjat haltuun ja kehitetty ennakkoluulottomasti laulunopetusta. Vuonna 2007 Iin kansalaisopistoon perustettu Laulustudio on lyhyessä ajassa kasvanut kuuden oppilaan laulajasta jo yli kuuteenkymmeneen eri ikäiseen laulunharrastajaan.
Kun Laulustudion oppilaiden päälle lasketaan vielä klassisen laulun opiskelijat ja kuorolaiset, on opiston piirissä reilusti toistasataa iiläistä laulajaa.
Laulustudion opiskelijajoukko on kasvattanut myös laulunopettajien määrää yhdestä neljään. Yksinlaulutunteja on vuosittain toista tuhatta ja viime keväänä studioon haki yli seitsemänkymmentä laulajaa, kertoo musiikinopettaja ja kansalaisopiston vararehtori Jari Ruonala.
"Kansalaisopisto satsaa siihen, mikä on kuntalaisille mieleen. Iissä se on laulu", sanoo Ruonala.
Laulustudion kasvua ovat Ruonalan mukaan tukeneet niin Ii-instituutin johtokunta kuin Iin kunta ja päättäjät, jotka ovat suhtautuneet suosiollisesti lauluharrastukseen.
Laulustudio keskittyy kevyen musiikin laulunopetukseen ja esiintymisen valmentamiseen. Vuoden mittaan laulajat pääsevät esiintymään useissa eri konserteissa ja tilaisuuksissa erilaisten kokoonpanojen säestäminä. Tutun laulajan esiintyminen konsertissa ja esimerkki on innostanut lähipiiriä laulamaan ja tulemaan mukaan studioon. Laulajien ikähaitari on 8-65-vuotta.
Saavutuksista nautittiin Iin työväentalolla lauantaina. Vanhan ajan tansseissa esiintyi yli kolmekymmentä studion laulusolistia. Jokainen sai vuorollaan olla illan tähti. Säestyksestä vastasi soitonopettajista ja ammattimuusikoista koostunut tanssiorkesteri.
Laulustudiossa opiskeleva Jari Kiuttu lauloi tansseissa oman lempibiisinsä Tuuli tuo, tuuli vie.
Kiutulla on kuorolaulajan tausta. Halu kokeilla sooloa ilman taustajoukkoa vei eläkkeellä olevan Kiutun Laulustudioon. Kiutun ääniala on kolmen vuoden lauluopintojen edetessä kehittynyt bassosta tenoriksi. Myös Kiutun vaimo Irja käy studiossa laulutunneilla.
"Lauluinnostuksen takana on opettaja Johanna Niskanen", sanoo Kiuttu.
Oulun yliopiston musiikinopettajan koulutusta Oulun konservatoriossa pop & jazz -musiikin lauluopinnoilla täydentänyt Niskanen muutti perheineen Oulusta Iihin vuonna 2005. Työ löytyi heti kansalaisopistosta ja lupa Laulustudion aloittamiseen heltisi syksyllä 2007.
Kun Niskanen aloitti kansalaisopistossa, Iissä ei ollut yksinlaulun opetusta, mutta musiikin harrastamisen perinteitä kylläkin. Oli viihdekuoro ja Iin laulupelimannit ja paljon hyviä muusikkoja. Laulunopetusta oli aiemmin annettu lähinnä klassisessa yksinlaulussa, kertoo Niskanen.
"Samasta perheestä on laulavia sisaruksia, aviopareja, äitejä ja tyttäriä, jopa kolmessa sukupolvessa on laulajia käynyt studion laulutunneilla", Niskanen kertoo.
Laulustudion suosion salaisuus piillee yksinkertaisessa filosofiassa: jokaisella on laulunlahjat. Opetuksessaan Niskanen käyttää kokonaisvaltaisen äänenkäytön tekniikan metodeja.
"Ideana opetuksessa on, että käyttämällä oikeita työvälineitä meillä kaikilla on samat mahdollisuudet. Kun tuloksia syntyy, innostus laulamiseen lisääntyy."
Monella musiikinharrastus on tyssännyt pakolliseen tekniikkaharjoitteluun tai kurssiohjelmaan, joka harjoitellaan läpi vaikka väkisin.
Laulustudiossa on toisin. Turvallinen, hyväksyvä ja kannustava ilmapiiri luo puitteet sekä itsensä ilmaisemiselle että uuden oppimiselle.
Laulamisen tieltä on usein purettava monenlaisia pelkoja ja luotava onnistumisen kokemuksia. Kun siinä onnistutaan, on lopputuloksena aitoja ja upeita hetkiä, Niskanen kertoo.
"Harjoittelemme tekniikkaa ja laulamme lauluja oppilaan toiveiden mukaan. Olen lähinnä auttaja ja tukija, joka etsii työkaluja laulamiselle. Toisinaan laulut johdattavat keskustelemaan elämästä laajemminkin."
Niskanen kiittelee, kuinka Iin kunnassa on osattu antaa arvoa kulttuurille.
"Vaikka leikkauksia on tulossa kansalaisopistoihin ja myös meille, olisi nähtävä vapaan sivistystyön arvo ja se, kuinka monella tavalla se voi tuoda iloa ja hyvinvointia ihmisten elämään."
Laulustudion nuoria laulajia esiintyy konsertissa keskiviikkona 26. marraskuuta kello 18 Nätteporin auditoriossa. Nuoria laulajia säestää livebändi. Konserttiin on vapaa pääsy.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva