Uusilla säännöillä Hailuodon lautalle

Pekka Rahko Kaleva
Oulu Hailuotolaisilla on vielä kuukausi aikaa hankkia autoonsa uusi etuajo-oikeutta osoittava kilpi tai tarra.
Hailuodon lautan elektroninen etuajo-oikeusjärjestelmä lakkautetaan ja siirrytään etuajo-oikeuskilpien käyttöön 1.12.2014 alkaen.
Syynä Hailuodon elektronisen järjestelmän alasajoon ovat viimeaikaisten toimivuusongelmien lisäksi järjestelmän korkeat käyttökustannukset.
"Monilla luotolaisilla on kuitenkin nykyinen etuajo-oikeutta osoittava kortti vuoden loppuun voimassa", lakimies Meeri Niinisalo Varsinais-Suomen ely-keskuksesta kertoo.
Ely-keskuksessa on Niinisalon mukaan vireillä jo kymmeniä hakemuksia, ja joulukuussa niitä on odotettavissa lisää.
Varsinais-Suomen ely-keskus hoitaa maantielauttojen etuajo-oikeusasiat koko Suomen alueella.
Hakijoita hämmästyttää uuden luvan hinta, 200 euroa. "Sitä pidetään tosi korkeana", Niinisalo kertoo. Aiemmin hinta on ollut 80 euroa.
Hinnankorotus tuli voimaan muilla maantielautoilla jo vuoden 2013 alusta, ja Niinisalo kertoo palautteen olleen silloinkin runsasta.
200 euron päälle tulee vielä etuajo-oikeutta osoittavan kilven tai tarran hinta, Niinisalon mukaan 15-20 euroa.
Niinisalo muistuttaa, että hinta perustuu ministeriön asetukseen ja kattaa päätökseen liittyvät kulut ja järjestelmän ylläpidon omakustanneperiaatteen mukaisesti.
Etuajo-oikeuspäätös on voimassa neljän vuoden ajan. Lupa on henkilökohtainen mutta päätös ruokakuntakohtainen, eli saman talouden luvat voi hakea yhdellä hakemuksella.
Oulunsalon puoleisella rannalla lauttaa keskiviikkona odottava Jaakko Suomela pitää 200 euron hintaa kohtuuttomana.
Pari kertaa viikossa mantereella käyvä Suomela on tieyhteyden kannalla. "Onhan tämä hirveä päivänjatke mantereella päivittäin työssä käyville", hän kuvaa lauttamatkoihin kuluvaa aikaa.
Myös monet muut luotolaiset pitävät uutta hinnoittelua kalliina. "Voit kuvitella mitä mieltä täällä on oltu", Hailuodon kunnan tekninen johtaja Markku Maikkola tiivistää kuulemansa palautteen.
Suomela hämmästelee paitsi järjestelmän kuluja myös koko maksun perustetta. "Eikö tämän pitäisi olla yleinen tie?" hän kysyy.
"Tämä ei ole tiemaksu, vaan maksu etuajo-oikeuspäätöksestä", Niinisalo korostaa. "Lauttaa saa edelleen käyttää ilmaiseksi, eikä etuajo-oikeutta ole pakko hakea."
Etuajo-oikeuden saavat Hailuodon vakituiset asukkaat. "Lisäksi oikeus voidaan myöntää yrityksille ja viranomaisille sekä henkilöille jotka asuvat mantereella ja käyvät töissä Hailuodossa", Niinisalo täydentää.
Niinisalo ei usko, että hailuotolaisten hakemukset ruuhkauttavat käsittelijöiden työpöydät. "Jos hakemukset hyvissä ajoin tulevat, ne kyllä ehditään käsitellä."
Aivan joulukuun viimeisiin päiviin hän ei kuitenkaan kehota hakemuksen jättämistä lykkäämään. "Niin nopeaa käsittelyä emme takaa."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva