Itämaan tietäjä ja enkelipoika

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Kuvataiteilija Sanna Koivisto tekee veistoksessaan väkisinkin tiernapoikapoliittisia valintoja. Hänen tiernaroikassaan on neljä jäsentä ja Mänkin tähdessä kuusi sakaraa.
Tiernapoikien oululainen kokoonpano on peräisin viimeistään 1840-luvulta. Voi olla, että tiernaesityksiä oli jo aiemmin.
Oulussa tiernaryhmän jäseniä olivat Herodes, Murjaanien kuningas, Knihti ja tähtipoika eli Mänkki.
Murjaanien kuningas, mauri, on yksi itämaan tietäjistä. Roomalaisvaltaa edustavat kuningas Herodes ja hänen sotilaspalvelijansa Knihti. Tähdenpyörittäjän ideologinen tausta on epäselvempi.
"Näyttää ilmeiseltä, että hän on enkeli, Jumalan sanansaattaja", Tiernasäätiön puheenjohtaja Tuure Holopainen kirjoitti Kalevassa 31.1.1997.
Suomalaisesta tiernapoikaperinteestä on kadonnut Kyppä tai Kyyppä Kiinanmaalta, jonka lienee alunperin ollut ukko (ruots. gubbe) Kaanaanmaalta.
On esitetty oletus, että alkuperäinen hahmo Kypän takana olisi kyttyräselkäinen Joosef eli Jeesuksen isä. Tämä käy ilmi oululaisen Kalevi Roustin (1924-1975) tiernapoikatutkimuksista.
Myös tiernatähden sakaroiden määrästä on monta koulukuntaa.
Samuli Paulaharjun kirjassa Kymmenen virran maata on tiernapoikia 1900-luvun alkupuolelta. Toisessa kuvassa on nelisakarainen tähti ja toisessa kahdeksansakarainen.
Kuusisakaraista tähteä voi perustella esimerkiksi Tauno Kokon 40-luvulla ilmestyneillä yksityiskohtaisilla ohjeilla:
"Tähti: Mieluimmin 6-haarainen. Keskikehikko tehdään kahdesta samankokoisesta 6-kulmaisesta puukehästä, jotka yhdistetään toisiinsa kuudella välipuulla."
Sanna Koivisto valitsi veistokseensa kuusisakaraisen.
"Plastisesti tuommoinen useampisäkeinen on puhuttelevampi, säkenöivämpi", taiteilija perustelee.
Asuilla oli ennen vanhaan mallit, joista ei saanut poiketa. Edesmenneen kamarineuvos Atte Kalajoen mukaan Herodeksella, Murjaanien kuninkaalla ja Knihdillä oli jihängit eli olkavyö, Mänkillä pelkkä vyö.
Miekat lainattiin tai tehtiin itse päällystämällä puusapelit tinapaperilla.
"Knihti kysyi ovella: Otetaanko laulamaan? tai Otetaanko tähtiä sisään?" Kalajoki kertoi.
Iin joulumarkkinoilla KulttuuriKauppilassa on esillä Sanna Koiviston käsin tehdylle paperille eri tekniikoilla toteuttamia tiernaryhmäteoksia 29. marraskuuta kello 10-15.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva