Vuoden kylässä talkoohenki elää yhä vahvana

Aimo Kajava Kaleva
Pudasjärvi Livon kylätalolla käy sellainen vilske, että puheet kylien kuihtumisesta tuntuvat kaukaisilta.
Entisellä kyläkoululla kannetaan kahvia pöytään ja myydään kaikenlaista tavaraa oman kaupan tiskiltä. Keittiöstä kantautuu muheva riistan tuoksu, kun kylän metsästysseuran miehet valmistelevat peijaisiin hirvikäristystä.
Pohjois-Pohjanmaan vuoden kyläksi valittu Livo on talven kynnykselläkin kaunis. Palkintonsa aktiivinen kylä on ansainnut vielä paremmin sisäisellä kauneudellaan. Kilpailuyhteiskunnassa itsekkyys on kukassaan, mutta Livolla entisajan talkoohenki elää hämmästyttävän voimakkaana.
Yksituumaisuus on kantanut hedelmää, sillä kylältä löytyvät monipuoliset palvelut.
Livokas ry:n sihteeri Anni-Inkeri Törmänen sanoo, että kylällä on opittu elämään niin, ettei kukaan vedä eri suuntaan. Yksituumaisuutta on muokannut myös se, että asukkailla on vahvat sukulaisuussuhteet.
"Livon kylä on vanhanaikainen. Väki on tottunut, että kaveria ei jätetä."
Livo valittiin ensimmäisen kerran vuoden kyläksi jo kymmenen vuotta sitten. Kylätoimikunnan puheenjohtajana aiemmin kahdestikin ollut, nyt aktiivisena rivijäsenenä toimiva Alpo Turpeinen myhäilee, että toisen kerran rapsahtanut palkinto antaa kannuksia lähteä kisaamaan valtakunnallisessakin sarjassa.
Kylän rivit tiivistettiin 2002 perustettuun Livokas ry:n lipun alle.
"Viisi yhdistystä kokoontui saman pöydän ääreen ja kahden viikon päästä Livokas oli pääseura."
Kyläläiset toimivat aluksi vuokralaisina lakkautetulla koululla, mutta hankkivat sen omistukseensa 2006. Tämän jälkeen kiinteistö on kunnostettu ulkoa ja sisältä. Tiloissa on tietotupa, kirjasto, kauppa ja kelkkailijoille myydään myös bensiiniä. Kylätalolla on myös kaksi asuinhuoneistoa.
"Kahdella asunnolla katamme suunnilleen talon ylläpitokulut."
Turpeisen mukaan hankkeisiin on saatu hyvin rahoitusta. Niiden turvin on voitu myös työllistää ihmisiä. Nytkin palkattuna on kuusi työntekijää. Toiminta pyörii noin 200 000 euron vuosibudjetilla.
Pelkän hankerahoituksen turvin näin laajan paletin hoitaminen ei onnistu, vaan lopullisen tuloksen tekevät kyläläiset itse. Turpeisen mukaan hyvän yhteishengen luominen on pienistä asioista kiinni.
"Ei tarvitse olla kuin kaksi mukavaa henkilöä, niin positiivisuus tarttuu muihinkin. Talkootyöllä on suuri merkitys. Siinä olemme onnistuneet aika hyvin."
Livolla on parisataa vakituista asukasta. Kesällä kylän väkimäärä tuplaantuu kun mökkiläiset saapuvat vapaa-ajan asunnoilleen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva